Divendres, 29 de Març de 2024

Els partits favorables a la consulta obtenen el 55,8% dels vots

Representen 1,4 milions de vots davant els prop de 795.000 de les formacions que s'hi han pronunciat en contra

25 de Maig de 2014, per ACN
  • Diverses butlletes a dins d'una de les urnes durant aquestes eleccions europees

    ACN

Els partits partidaris a la consulta del 9 de novembre -CiU, ERC i Iniciativa-Esquerra Unida i Alternativa- han obtingut el 55,8% dels vots, enfront del 31,6% dels que s'hi han pronunciat en contra (PSC, PP, Ciutadans i UPyD). Concretament, ERC-Nova Esquerra Catalana ha obtingut el 23,6% dels vots, seguit de CiU, amb el 21,8% i ICV-EUiA, amb el 10,3%. Per contra, el PSC ha aconseguit el 14,28% dels sufragis, el PP, el 9,8%, Ciutadans el 6,3% i UPyD, l'1,3%, amb els 99,7% dels vots escrutats. Traduït en nombre de vots, els partidaris de la consulta suposen 1.398.524 vots davant els 793.449 per a partits que s'han mostrat contraris a la celebració el referèndum del 9-N, amb el 99,7% dels vots escrutats.

En nombre de vots, ERC-Nova Esquerra Catalana n'ha aconseguit 592.851, CiU 547.653 i ICV-EUiA 258.020, mentre que en el bloc contrari a la consulta, 357.736 han estat per al PSC, 245.746 per al PP, 157.437 per a Ciutadans i 32.530 per a UPyD.

Mas veu els resultats com un reforç del procés sobiranista

El president de CiU i de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest diumenge que el resultat de les eleccions europees "reforça el procés polític català" i ha celebrat que aguanti la formació "que es menja els marrons" des del Govern. "Una formació que està en el Govern en els temps més complicats, difícils i costeruts i que es menja tots els marrons, aguantar així, crec que té un mèrit raonable", ha opinat Mas acompanyat per la plana major de la federació i els candidats de la federació. Mas ha aplaudit l'increment de les forces que van pactar data i pregunta de la consulta: "Tenint en compte el resultat, tot segueix endavant, ni un pas enrere".

Junqueras: 'Posem aquest resultat al servei del referèndum del 9 de novembre'

Feia 78 anys que ERC no podia celebrar una victòria electoral com la d'aquest 25 de maig. Una victòria que el president republicà, Oriol Junqueras, ha posat immediatament "al servei del procés i del referèndum del 9 de novembre". Junqueras ha garantit "l'estabilitat institucional" a Catalunya i ha vaticinat que el resultat d'ERC i dels partits que defensen la consulta significa "un pas més cap a la independència". L'eufòria s'ha desbordat entre els 400 militants que han seguit la nit electoral des de l'hotel Catalònia Ramblas. El cap de llista, Josep-Maria Terricabras, ha destacat, a més, que la participació dels catalans ha estat, per primera vegada en unes europees, superior a l'estatal.

Navarro admet que el PSC ha de reflexionar

"No hem fet uns bons resultats, [...] no estem gens satisfets i prenem nota, hem de fer una reflexió". Són paraules del primer secretari del PSC, Pere Navarro, en sortir a valorar els resultats electorals d'aquest 25M al Parlament Europeu, uns comicis que situen el PSC en tercera posició amb el 14,28% dels vots. El líder socialista ha ressaltat que els resultats són "similars" als que van obtenir al Parlament de Catalunya i per això vol repensar com "explicar millor el projecte polític" del PSC. En aquest sentit, ha instat també el president de la Generalitat, Artur Mas, a "fer una reflexió cap on porta el país" perquè les del 25M són "les segons eleccions plebiscitàries que perd de manera contundent".

Sánchez-Camacho: 'Mas ha de dimitir o reconsiderar la consulta'

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha fet una lectura del resultat de les eleccions europees apuntant directament al president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas. Segons la popular, que ERC hagi passat per davant de CiU ha de provocar que Mas "dimiteixi o reconsideri el seu plantejament polític" sobre la consulta, tornant així "a la centralitat política". Amb molt poca autocrítica per la caiguda de suports del PPC, la popular ha atribuït la baixada a les "decisions difícils" que ha pres el govern espanyol. El candidat del PPC, Santi Fisas, ha remarcat el "context difícil" en el que diu que ha hagut de fer campanya i ha denunciat la "violència moral i física" patida.

ICV-EUiA celebra la victòria de les esquerres a Catalunya

ICV-EUiA ha celebrat amb eufòria els seus bons resultats a Catalunya (un 10,2% de vot, un 4,2% més que el 2009) que els ha permès superar el PPC. "Avui les esquerres han guanyat les eleccions a Catalunya. El bipartidisme s'ha enfonsat i retrocedeix; la gent vol aire fresc, un canvi profund", ha afirmat el cap de llista d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun. "Avui és l'inici d'un canvi profund que ha d'acabar amb les polítiques d'austericidi", ha continuat Urtasun, que també ha apostat per formar un gran bloc d'esquerres al Parlament europeu. El coordinador general d'ICV, Joan Herrera, igualment ha felicitat Terricabras i ha recomanat a ERC que aparqui d'una vegada "el bescanvi de dret a decidir per retallades".

C'S es felicita pels dos eurodiputats

Després d'aconseguir dos eurodiputats per primera vegada, C's ha donat aquest diumenge el bipartidisme espanyol per "finiquitat" i considera que s'ha obert una nova etapa en la política estatal, en la qual altres partits, a banda de PP i PSOE, poden jugar un paper clau. Segons el secretari general del partit, Matías Alonso, els resultats de C's, amb un 3,16% i prop de mig milió de vots a tot l'estat, 160.000 dels quals a Catalunya, "no són un miracle", sinó fruit de l'esforç i el treball de tots els militants, anant a molts punts de l'anomenada "Catalunya profunda o territori comanxe" a buscar vots.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics