Divendres, 19 d'Abril de 2024

La CUP vol conèixer la facturació i el cost de liquidar un consorci sanitari participat per Reus

Es tracta del Consorci d’Inversions Públiques integrat conjuntament amb Tortosa, Amposta i Deltebre

31 de Març de 2015, per Joan Marc Salvat
  • David Vidal, regidor de la CUP, ha presentat la instància aquest dimarts

    Joan Marc Salvat

La CUP ha registrat una instància a l’Ajuntament de Reus reclamant que l’alcalde, Carles Pellicer, clarifiqui l’existència del Consorci d’Inversions Públiques Sanitàries i el seu funcionament. El consorci –creat inicialment el 2009 per avançar inversions des dels consistoris de Reus, Tortosa i Amposta i agilitzar plans en l’àmbit sanitari– havia de gestionar projectes per valor de 150 milions d’euros. Entre altres, el treball de major cost en cartera era el nou hospital de les Terres de l’Ebre de Tortosa. 

En aquest context, el regidor de la CUP, David Vidal, ha demanat conèixer l’activitat duta a terme per aquest consorci des de la seva creació fins al dia d’avui; quines han estat les possibles transferències de capital des de les societats municipals cap al consorci i quins sóns els seus estatuts i la seva regulació. “L’únic que sabem és que es va crear com a instrument financer per poder endeutar-se i tirar endavant obres en el sector sanitari”, ha afegit Vidal. Ara, però, segons apunten des de la CUP, “els actuals integrants del consorci [ajuntaments de Deltebre, Tortosa, Amposta i Reus] s’han reunit per disoldre’l i s’estan discutint per saber com es reparteixen l’endeutament”. 

Un dinar per pagar

Per últim, des de la CUP s’ha posat sobre la taula la celebració d’un dinar entre els diferents integrants del consorci en què, presumptament, s’hauria abordat la repartició d’aquest deute: “No sabem quan es va fer, ni on ni quin cost va tenir, però ens diuen que no el van pagar”, ha descrit Vidal.

Resposta de l’Ajuntament

Hores després de la petició d’informació per part de la CUP, l’Ajuntament de Reus ha enviat un comunicat especificant que el Consorci d’Inversions Públiques de Catalunya (CIP) va ser constituït el 2008 pels Ajuntaments de Reus, Tortosa i Amposta, i posteriorment s’hi va afegir Deltebre. Aquest darrer municipi va acordar l’adhesió al consorci en un ple celebrat l’octubre del 2009. 

L’equip de govern argumenta que el CIP no disposa de pressupost aprovat i els últims comptes aprovats daten de l’exercici 2010. Davant aquesta inactivitat i el procés de simplificació de l’estructura societària municipal, afegeix el consistori, l’octubre de 2014 ja es va plantejar per primer cop la dissolució del consorci a instàncies de Pellicer. La petició de l’alcalde es fa en sintonia amb un informe de la secretaria i intervenció generals de l’Ajuntament, on ja es contempla la dissolució d’aquest òrgan i, en cas de no efectuar-se, la sortida de Reus del mateix.

Creació del consorci

Presentat en societat el 12 de març del 2009, el CIP és un consorci amb el segell de l’anterior equip de govern. A l’acabament del darrer mandat, els representants de l’Ajuntament de Reus a l’organisme eren: Eduard Ortiz (com a regidor-conseller d’EPEL-Innova); Ernest París (en representació del grup municipal d’ICV-EUiA) i Juan Gallardo (del grup municipal del PP), segons consta en l’aprovació del ple celebrat el 6 de febrer del 2009.

Amb el canvi de govern el passat 2011, els tres representants municipals van passar a ser el propi alcalde, Carles Pellicer, com a representant permanent; el regidor conseller delegat d’Innova, Josep Jofré i Alícia Alegret en representació del govern municipal. Es dóna el cas que ni Jofré ni Alegret han acabat el present. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics