Dijous, 25 d'Abril de 2024

El Trapezi aposta per la coproducció d'espectacles de circ

En l'edició d'enguany ja es podrà veure un primer tast, amb un espectacle que rep també el suport del festival Sismògraf, d'Olot

21 de Març de 2017, per Enrique Canovaca
  • Imatge d'un espectacle del Trapezi 2016

    Cristina Antillés

  • Leandro Mendoza, al Teatre Bartrina

    Enrique Canovaca

Que el Festival Internacional del Circ de Catalunya, el Trapezi, deixi de ser només un aparador d'aquesta art escènica i passi també a ser productor de continguts, mitjançant el suport econòmic a companyies catalanes. Aquesta és una de les principals noves línies estratègiques del nou director artístic del festival, Leandro Mendoza, que es troba a hores d'ara enllestint la programació d'enguany -es presentarà en unes quantes setmanes i incrementarà lleugerament el nombre d'espectacles. Com a primera prova d'aquesta nova iniciativa, al Trapezi d'enguany, de l'11 al 14 de maig, es podrà veure un espectacle de la companyia Circ Panic, que rep una aportació econòmica conjunta entre Reus i el festival Sismògraf d'Olot. Mendoza ha tingut poc temps per treballar la programació -porta un mes i 20 dies en el càrrec- i té un projecte de 4 anys per "rellançar" el festival.

"Ens agradaria trobar i gestionar recursos per donar-los als artistes del país i crear una xarxa de productors i coproductors internacionals", ha explicat Mendoza a Reusdigital.cat. "Hi ha molts equipaments que coprodueixen moltes arts, com l'òpera, el ballet o el teatre, però al mercat del circ no hi ha espectacles de gran format, a excepció, pot ser, de l'Ateneu de Nou Barris, a Barcelona", continua el director artístic del Trapezi, qui creu que aquesta fórmula també pot ser important per recuperar l'espectacle inaugural. "És molt seductor per als mitjans i una bona experiència pels artistes locals. Intentarem treballar en xarxa perquè aquest espectacle s'estreni al Trapezi però després també giri per altres ciutats".

Mendoza aposta per un model de festival que sigui "de ciutat" i vertebrador d'un sector que "ha d'ocupar un model de negoci". I de cara a la programació d'enguany, es mantindrà la quota del 50% de companyies catalanes i l'altra meitat estatals i internacionals, amb un petit increment del nombre d'espectacles: "per exemple, ahir compatibilitzava que pel dissabte tenim 33 actuacions". Amb tot, el director artístic vol donar cabuda a narratives "diferents" que reflecteixin el circ més contemporani, experimental o clàssic.

"Fins ara el Trapezi s'ha emmirallat molt en el circ francès, li hem de treure aquest etiquetatge i obrir-lo a més estètiques. Al final els artistes de circ som una mena de trobadors i cadascú explicar la seva experiència a través d'un diàleg amb altres arts, com el teatre, la dansa o la tecnologia", apunta Mendoza. Com a propostes destacades, a banda del Circ Pànic, el director artístic destaca 'Nàufrags', d'Industrial Teatrera, que ha rebut el premi Zirkòlica i està nominat als guardons de la crítica, així com la companyia de circ 'eia', que "farà una producció petita, amb una gestió del públic diferent, en un espai nou".

No hi haurà carpa però sí actuacions al voltant de la Prioral de Sant Pere

Amb poc marge de maniobra, Mendoza diu haver lluitat per portar una carpa de grans dimensions al Trapezi, però finalment no ha estat possible "perquè la majoria dels projectes internacionals ja tenen un calendari fixat i és difícil parlar amb només tres mesos". No obstant això, Mendoza es mostra convençut que les carpes han de tornar al festival: "en aquesta edició hem de veure com funciona tot per després adaptar les dinàmiques a la nostra línia artística, volem que el Trapezi es regeneri en un o dos anys".

Per últim, el director artístic també voldria recuperar els firaires que s'havien instal·lat a la plaça de Prim, en ser una activitat "transversal" per a tota la família, però reconeix que l'espai és reduït pel nombre de públic que ve al Trapezi. Per això, per l'edició d'enguany s'han programat "tres o quatre espectacles de 15 minuts, més de personatges que d'atraccions, d'artistes que treballen objectes, i que es podran veure al voltant de la Prioral de Sant Pere". D'aquesta manera, es vol donar vida al centre de la ciutat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital festival de circ Trapezi

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics