Dimecres, 24 d'Abril de 2024

L’oposició impedeix que el ple de Tarragona debati sobre les condicions del nou coordinador de Cultura

Ricomà insisteix que ha de donar impuls al sector i que això “va per damunt que tingui o no un títol universitari”

30 d'Agost de 2019, per ACN
  • Ple extraordinari de l'Ajuntament de Tarragona el divendres 30 d'agost de 2019

    ACN

La polèmica per la nova plaça de coordinador de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, que el govern pretén que no tingui la titulació universitària com a requisit, s’ha traslladat al ple extraordinari d’aquest divendres. La qüestió no s’ha pogut arribar a debatre formalment perquè el PSC, Cs, la CUP i el PP han impedit la inclusió del punt a l’ordre del dia. Així, els vots del govern -ERC i En Comú Podem-, i de Junts per Tarragona -que ha aclarit que no hagués votat a favor de la mesura- han estat insuficients i el punt ha quedat dins el calaix. L’alcalde, Pau Ricomà, ha defensat la necessitat de disposar d’un coordinador per la situació “paupèrrima” en què es troba la cultura i ha insistit que la figura “va per damunt del títol universitari”.

El batlle i també regidor de Cultura ha lamentat que no s’hagi pogut debatre sobre la qüestió, tot i que ha admès que “sabia que anàvem a perdre aquest punt”. “Perdre un punt per un govern que governa en minoria, no vol dir que el govern sigui feble. Vol dir que està en minoria, però és fort”, ha reflexionat.

L’alcalde ha insistit que no renuncien a trobar “la millor persona” per a coordinar l’àrea de Cultura perquè aquest sector, ha dit, es troba en una situació “de descoordinació interna notable”, amb alguns equipaments tancats, amb la ciutat “apartada dels serveis culturals”, que porta “nou anys pendent d’un pla de biblioteques” i amb “festivals internacionals que malviuen”. Per contra, ha dit Ricomà, això passa en el moment que “tenim la millor producció de creadors, gestors culturals i productors”. 

Ricomà ha defensat que aquesta és una qüestió que no es pot ajornar perquè “cal coordinació” i ha manifestat que la nova figura “va per damunt del títol universitari”. “Cal coneixement pràctic. Volem que sigui obert a tothom, hagi acabat o no la carrera”, ha afegit. 

L’oposició veta el debat

Des del PSC, la regidora Begoña Floria ha retret a Ricomà que, tot i haver-se ofert el 18 juny per fer-li “un bon traspàs”, encara no hagin pogut abordar la qüestió. A més, Floria ha apuntat que l’actual cap de gestió de Cultura acaba la seva comissió de serveis el 31 de desembre, per la qual cosa ha opinat que no era urgent portar aquest punt al debat perquè queden tres mesos per fer “un traspàs ordenat”. 

El portaveu de Cs, Rubén Viñuales, ha coincidit que tampoc creuen que aquest sigui un assumpte urgent, i ha assenyalat que l’informe de fiscalització reclamava al govern que el canvi proposat es motivés millor. 

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, s’ha mostrat sorprès perquè la resta de grups hagin “negat la possibilitat de discutir, debatre i dialogar”, i ha avançat que el seu grup, tot i votar a favor de la urgència de l’assumpte i de la seva inclusió a l’ordre del dia, “no anava a votar afirmativament el punt”. 

Des de les files de la CUP, la regidora Laia Estrada ha justificat que no poden avalar “un procés que posa en risc els principis de mèrit i d’igualtat”. Per aquest motiu, ha emplaçat el govern a presentar una nova proposta on no consti la possibilitat de no disposar de títol universitari per optar al càrrec. “Portin-la i l’aprovarem, però d’aquesta manera no, perquè és un greuge per a la resta de treballadors d’aquesta casa”, ha subratllat Estrada. 

El portaveu del PP, José Luis Martín, ha acusat el govern d’haver-ho fet “molt malament” i els ha retret que portessin a la comissió informativa “expedients incomplets” i que incomplissin el dret de participació de la resta de grups. “Potser se’ls va quedar penjat algun càrrec de confiança en el repartiment tan generós, sobretot amb el PDeCAT, i ara el volen recuperar d’alguna altra manera”, ha etzibat. 

Aprovada la modificació de la plantilla de personal

Diversos grups han agraït al govern que hagi separat aquest punt de la modificació general de la plantilla de personal i la relació de llocs de treball. Aquest punt sí que ha tirat endavant amb els vots favorables d’ERC, ECP i la CUP, i l’abstenció de la resta de grups municipals. La modificació se centra en les llars d’infants, que el curs vinent disposaran d’un reforç de tres persones per cobrir baixes imprevistes de menys de tres dies, a més de les 15 places d’educadors que provenien de programes d’ocupació i que s’afegiran a la plantilla municipal. 

L’oposició s’ha mostrat distant amb la mesura. Cs ha criticat que, per tal de possibilitar la modificació, s’hagin amortitzat una plaça d’intendent major i dos inspectors de la Guàrdia Urbana, de tècnics superiors en prevenció, arquitectes o delineants, entre d’altres. La CUP ha opinat que el reforç era imprescindible per tal d’avançar en la internalització de les llars d’infants que va portar a terme l’anterior equip de govern. 

El PSC ha qüestionat que calgués abordar aquests canvis amb tanta rapidesa, a l’agost, i ha lamentat que no s’hagin explorat més alternatives per evitar amortitzar les places. Per la seva banda, el regidor de Personal, Jordi Fortuny, ha apuntat que les places que s’han donat de baixa no s’estaven cobrint ni hi havia pretensions de cobrir-les. 

Impuls al Rambla Science

D’altra banda, el plenari ha aprovat l’expedient modificatiu de crèdit que permetrà dotar de recursos el projecte Rambla Science, a l’antic edifici del Banc d’Espanya. L’Ajuntament aportarà 500.000 euros que se sumaran als 1,9 MEUR obtinguts del fons Feder. També han tirat endavant els altres modificatius de crèdit, que inclouen diners per a la jardineria de l’Anella Mediterrània, entre d’altres. 

A més, el plenari també ha donat llum verd al perllongament del carrer Armanyà i la seva connexió amb la Baixada del Toro.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics