Dijous, 25 d'Abril de 2024

Ali Lmrabet desafia les autoritats del Marroc i edita un nou diari digital des de Barcelona

Tot i que el règim de Mohamed VI va prohibir-li escriure en mitjans de comunicació, Lmrabet afirma a l'ACN que no té por

27 de Maig de 2011, per ACN
  • El periodista marroquí Ali Lmrabet

    ACN

  • Diari digital 'Demain'

    ACN

Tot i que segueix mantenint la nacionalitat marroquina "per una qüestió de principis", Ali Lmrabet viu entre el Marroc i Barcelona des que va sortir de la presó el 2004, ja que la seva dona i els seus dos fills són catalans. És entre la capital catalana i Casablanca que el periodista administra i edita els continguts del diari digital 'Demain', juntament amb tres professionals més que prefereixen viure en l'anonimat. "Els altres periodistes sí que tenen por per la seva situació econòmica, social i diària. Però a mi, ja no em fan cap por des de fa molt de temps. Simplement, fem premsa com es fa en altres mitjans occidentals", explica Lmrabet en una entrevista a l'ACN.

El 2003 el règim li va tancar la revista 'Demain' i va vetar-li la possibilitat d'exercir el periodisme al Marroc durant una dècada per "posar en perill la integritat territorial". Vuit anys després, en un moment de suposada obertura del règim, el periodista ha aprofitat per desafiar el règim i crear un mitjà destinat als marroquins francòfons. El servidor de la pàgina web, però, es gestiona des dels Estats Units.

La idea va néixer el març del 2010, relata Lmrabet, però no va ser fins un any més tard que es va posar en marxa. L'onada de revoltes prodemocràtiques al món àrab, que també ha arribat al Marroc en forma de manifestacions, va ser el detonant per decidir-se a crear el mitjà de comunicació digital.

"El propòsit acompanya una mica aquestes revoltes estudiantils i pacífiques, de les quals en molts casos la premsa oficial i fins i tot la que suposadament és independent no n'ha informat", relata. En aquestes protestes, a tall d'exemple, "es diu moltes vegades que la persona del rei no es posa en dubte, però nosaltres hem provat que en moltes ciutats del Marroc s'ha dit el que es va dir a Tunísia, Egipte, el Iemen i Síria, que és "el poble vol la caiguda d'aquest règim", assegura el marroquí.

El web, que ja registra més de 20.000 visites diàres, segons Lmrabet, es nodreix de col·laboradors habituals i esporàdics que no només envien textos, sinó també vídeos. Subsistir econòmicament, però, no és fàcil, subratlla el periodista.

El projecte d'Ali Lmrabet no és l'únic similar que hi ha en els darrers mesos al Marroc. L'anunci de la monarquia d'una certa obertura ha fet sortir de les tenebres altres professionals que també estaven vetats pel règim. És el cas del web Lacome.com, gestionat per l'antic editor de 'Le Journal Hebdomadaire', una revista que va ser tancada l'any passat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat demain

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics