Divendres, 29 de Març de 2024

Balanç d’un curs universitari per oblidar

11 de Juny de 2013, per Alexandre Hernández

27.000 estudiants sense beques universitàries a Catalunya. Aquesta és només una de les dades que es poden extreure del balanç del curs  2012-2013, un balanç molt negatiu de cara als interessos de l’estudiant, que posa de manifest, en primer lloc, que tant l’Estat com la Generalitat de Catalunya no aposten per una educació universitària per a tots i, en segon lloc, que ambdues administracions públiques han fet una pèssima gestió d’aquests tipus d’ajuts universitaris.

A diferència de les polítiques de beques d’estats com Dinamarca, Xipre i Malta, en què tots els seus alumnes no han de fer front als preus públics de les Universitats, a Catalunya no només és una minoria d’estudiants la que rep beques, sinó que a més, el preu de matrícula que ha de suportar un estudiant per poder estudiar a la Universitat pública és el tercer més car de tota Europa, fruit de l’increment del 66% dels preus que s’aprovà pel curs 2012-2013.

Aquesta situació, a més, es veu agreujada pel fet que les beques, tant necessàries per costejar l’impacte econòmic que suposa per un estudiant poder ser universitari i per poder veure amortitzat i estabilitzat el seu nivell de vida, es resolen gairebé vuit mesos més tard de l’inici del curs acadèmic. Aquesta dilació en el procediment s’ha vist empitjorada per la necessitat, per tal que un estudiant pogués gaudir de beca durant el darrer curs, de sol·licitar dues beques diferents: la Beca MEC de l’Estat, amb uns durs requisits acadèmics i econòmics que s’havien de complir per tal de ser-ne beneficiari, cosa que dilapidava les aspiracions de molts estudiants, i la Beca Equitat, un complex sistema d’ajuts atorgats per la Generalitat que, en base a set llindars diferents, minorava el cost dels estudis universitaris segons la renda familiar de l’estudiant. Tant allunyada està la Generalitat de la realitat social, que finalment sis milions dels euros del muntant total destinat a les Beques Equitat, extret íntegrament dels ingressos obtinguts pels preus de les matrícules, han quedat sense distribuir fruit d’un pèssim càlcul dels llindars econòmics, tot i l’existència de centenars d’estudiants que encara no han pogut fer front, ni parcialment, a la despesa econòmica que suposa un curs acadèmic.

Això ha suposat que la situació esdevingui paradoxal. Paral·lelament a la reducció en les partides destinades a beques per part de l’Estat i la Generalitat de Catalunya, són les Universitats les que, tot i veure disminuït el seu pressupost dràsticament any rere any,  s’han vist obligades a crear o ampliar convocatòries de beques i ajuts per estudiants amb problemes econòmics per evitar que els impagaments suposin la pèrdua de la condició d’universitari.

La situació, de cara al proper curs, és encara més desesperant. El ministeri encapçalat per José Ignacio Wert, persona declarada 'non grata' pels estudiants de la URV el darrer mes de febrer, té preparat un nou decret de beques que suprimirà les actuals modalitats de beques salari, compensatòries i de desplaçament,  reduirà a 3.000 euros l’import màxim que podrà rebre un estudiant i endurirà dràsticament els requisits acadèmics amb l’establiment de criteris imparcials i injustificats que no guarden cap tipus de relació ni proporcionalitat entre ells.

Tant el Govern de la Generalitat com el de l’Estat espanyol haurien d’apostar garantir que cap estudiant es quedi al carrer. Haurien de vetllar perquè tots i cadascun de nosaltres tinguem la seguretat de poder obtenir una formació de qualitat sense que puguin sorgir impediments econòmics que ens dificultin tant l’accés a la Universitat com la permanència en aquesta. És de suma importància invertir en educació universitària. És de real importància invertir en el futur del país. 

                                                                                  
Alexandre Hernández Ossó és copresident del Consell d’Estudiants de la Universitat Rovira i Virgili.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics