Cookie control
Dimecres, 16 d'Octubre de 2019

Barcelona World i el risc químic

21 de Setembre de 2012, per Josep Ramon Mora

Al llarg de la passada legislatura, el govern de la Generalitat de Catalunya va elaborar el Mapa de Protecció Civil de Catalunya, una compilació georeferenciada de tots els riscos naturals o tecnològics que poden afectar al nostre país. Es una eina cartogràfica fonamental per tal de planificar l'actuació del sistema de protecció civil català però també molt útil per altres administracions públiques i els ciutadans en general, ja que permet visualitzar d'una forma molt clara quins espais territorials estan afectats per aquest riscos i en quin grau i, per tant, fa possible establir criteris de regulació i control de la implantació de nous elements vulnerables en les zones de risc de forma que no es faci impossible o molt difícil la gestió de possibles situacions d'emergència. A partir d'aquest coneixement territorial del risc que el mapa facilita, es molt més fàcil realitzar polítiques preventives de contenció del risc en origen, actuant sobre els focus generadors, o mitjançant actuacions envers les condicions de vulnerabilitat i d'exposició al perill.

Entre els diversos factors de risc que el Mapa de Protecció Civil analitza està, òbviament, el risc químic associats als establiments industrials que manipulen substàncies perilloses, particularment presents a la demarcació de Tarragona, que poden donar lloc a un tipus d'emergències que es caracteritzen per la dificultat de detecció primerenca, la celeritat dels efectes, la intensitat crítica i l'abast territorial potencialment important de les seves afectacions. Dit en altres paraules, les emergències de tipus químic no es poden anticipar, afecten amb gran celeritat, poden tenir uns efectes i extensió molt intensos i per tant són de difícil gestió per la manca de temps en l'aplicació de les mesures de protecció i autoprotecció.

Per tal de quantificar el risc associat a aquest tipus d'establiments, el Mapa de Protecció Civil, d'acord amb el Reial Decret 1196/2003, empra la definició de zones d'afectació vinculades als efectes dels accidents possibles. En concret, el mapa defineix les anomenades zones d'alerta i zones d'intervenció. La primera es la zona en la quals les conseqüències possibles dels accidents no justifiquen la intervenció dels equips d'emergència, excepte per a determinats grups crítics de població. La segona es aquella part del territori en la qual les conseqüències dels accidents produeixen un nivell de danys que justifica l'aplicació de mesures immediates de protecció.

El Mapa de Protecció Civil de Catalunya es una document públic, accessible a qualsevol persona a través de la web de la Generalitat. Un simple cop d'ull en l'apartat corresponent al risc químic, posa en evidència que tots els terrenys previstos pel projecte de Barcelona World es troben dins de la zona d'intervenció del complex químic de Tarragona, es a dir dins la zona on qualsevol persona situada a l'exterior, no protegida per confinament, podria patir danys. A priori, no sembla el lloc més adequat per una instal·lació turística que es caracteritza per la seva pretensió d'atreure milions de persones. A mesura que el territori s'ompli d'elements vulnerables, tendirà a la seva inviabilitat el model de presumpta compatibilitat entre indústria química i instal·lacions turístiques massives.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Arturo Pérez Ortiz  23 de Setembre de 2012

¡¡ALGUIEN QUE EMPLEA EL SENTIDO COMÚN...!!

 Los argumentos no tienen discusión, o sí!!!. Hay que añadir que Port Aventura ya está en la misma situación que se tendría con la construcción Barna World, y sin embargo se hizo Port Aventura. A consecuencia del mapa aludido de Riesgos en Tarragona se creó la oficina de Emergencias...
Las contradicciones y decisiones políticas con el tiempo, son las mismas: "Les importa un pimiento la sociedad civil". "Lo que les importa a la clase política de nuestro país es tocar dinero, para poder vivir del chollo". Cada cual que saque las conclusiones que crea conveniente.¡¡ IN - DE - PEN - DEN - TES !!