Divendres, 19 d'Abril de 2024

Carrutxa es muda al barri dels Horts de Miró, de Reus

La històrica entitat de recerca i memòria ubicarà la nova seu a la travessera Nova de Sant Josep

29 de Setembre de 2014, per Isabel Martínez
  • Judit Gamundi, membre de la junta de Carrutxa, al nou espai de l'entitat

    Isabel Martínez

Coincidint amb el trasllat al nou local, l’entitat s’ha replantejat també  la reobertura del seu projecte com a centre de documentació, servei que va oferir entre el 1985 i aproximadament 2010. Amb la posada en marxa de nou d’aquest recurs, que es basarà en el voluntariat dels col·laboradors de l’entitat,  els investigadors i estudiants podran consultar el seu ric fons especialitzat de manera presencial com a mínim tres tardes a la setmana. Segons explica Montsant Fonts, vicepresidenta de l’entitat, el trasllat a la nova seu i la reobertura del centre de documentació significa posar en marxa “amb mitjans propis el projecte que inicialment s’havia d’ubicar a la plaça del Castell” i que l’Ajuntament de Reus va acabar descartant malgrat haver signat un conveni amb l’entitat.

L’accés a la totalitat del excepcional fons de Carrutxa no serà, però, immediat. La primera part, consultable a partir del mes de novembre, serà la seva biblioteca. La previsió és que al voltant de Tots Sants  l’entitat hagi acabat d’ubicar i recatalogar els més de 6.600 volums del seu fons bibliogràfic especialitzat en temes de religiositat popular, oficis, festes i història local. Un fons al qual cal afegir un gran nombre de revistes sobre aquesta mateixa temàtica que tenen com a referència especialment els àmbits del Baix Camp i el Priorat.

Digitalització del material

Una segona fase que encara no té data de culminació és la digitalització del material de recerca aplegat per l’entitat durant els darrers trenta-cinc anys (imatges, gravacions sonores d’entrevistes i videos). Des de fa uns mesos, s’està treballant també en la transformació digital de tot aquest material per a la seva preservació futura, un treball que és lent perquè no es limita tan sols a la seva transformació a un format més modern sinó que parteix també de la descripció del fons.

D’aquests tres tipus de recursos, el més voluminós és el relacionat amb la fotografies que aplega unes 25.000 tant en paper, negatius com diapositives.  Menys important en xifres però igualment valuós pels objectes d’estudi de l’entitat, és el seu arxiu sonor que consta d’unes 500 cassetes d’entrevistes. La digitalització d’aquests materials es troba ja aproximadament al 50%.  Per últim, el nombre de vídeos amb què consta l’entitat és relativament anecdòtic tot i que també està en procés de revisió, digitalització i descripció.  

Tal i com explica una de les associades històriques de l’entitat, Montsant Fonts, aquesta posada al dia dels materials de l’entitat  és quelcom més que una feina científica i tecnològica necessària. Es tracta, segons explica, d’ordenar el llegat d’aquests 35 anys abans d’obrir una nova etapa.

Jornada de portes obertes

En tot cas, el proper 4 d’octubre aquesta veterana entitat amb 160 associats enceta un nou curs en un nou emplaçament social. La jornada de portes obertes que se celebrarà dissabte inclourà diferents activitats al carrer com ara un sopar popular i un concert. Durant el curs, l’entitat continuarà desenvolupant el cicle Testimonis. Memòria d’un temps passat que realitza des del 2012 i continuarà apostant per línies de treball com la cançó improvisada. A nivell de publicacions, en els propers mesos s’editaran estudis sobre el pandero, els aplecs de Paretdelgada, les cases d’Almoster i les tronades.    

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics