Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Carrutxa: més xarxa, més nacional

17 de Juliol de 2012, per Carrutxa
  •  

Carrutxa va convocar dijous passat un acte al Casal Despertaferro per tal de fer balanç de l'activitat realitzada al llarg del curs 2011-12, donar a conèixer dues novetats editorials que n'han estat fruit i anunciar activitats que ja té previstes per a l'inici del nou curs.

Després d'uns mesos en què la indefinició institucional ha marcat la política cultural de l'Ajuntament de Reus, és més important que mai fer evident la feina que moltes entitats –cadascuna en el seu camp– realitzen contínuament a favor de la societat.

Carrutxa és una entitat de referència pel que fa a la recerca i la difusió de la cultura popular i tradicional, que des de Reus participa en projectes i àmbits de debat a nivell de país. Una bona part de la tasca que realitza és possible gràcies a les col·laboracions que manté amb altres entitats de la ciutat i dels Països Catalans.

Precisament, ha estat fruit d'aquesta col·laboració una de les activitats que aquest curs ha realitzat amb més èxit, la 'Mostra taller de cant improvisat', que el mes de gener va convertir Reus en un espai de trobada i debat per a 120 persones d'arreu dels Països Catalans implicades en la pràctica i la divulgació de la cançó improvisada.

Una altra mostra del treball en xarxa és 'Caramella. Revista de música i cultura popular', que Carrutxa edita conjuntament des de l'any 1999 amb les entitats Solc, del Lluçanès; i Tramús, de l'Horta de València. En l'acte del passat dijous es va presentar el número 27 de la revista, dedicada a la presència dels animals en la cultura popular.

El balanç del curs que s'acaba inclou també l'èxit del cicle 'Testimonis. Memòria d'un passat recent', que ha permès oferir el relat vital de cinc persones vinculades al periodisme, l'ensenyament, el Carnaval i el sindicalisme a Reus.

Una de les vies que Carrutxa utilitza per tal de contribuir al coneixement col·lectiu són les publicacions; a nivell de ciutat, enguany ha editat 'Del Campanaret a Mart', la biografia de Josep Maria Gort.

Però a més Migdia, l'editorial nascuda de Carrutxa, està també al servei d'altres entitats. Dijous es va presentar un llibre que és fruit d'aquesta línia de col·laboracions. Es tracta de 'Calaceitanes: 31 dones del segle XXI', de Mercè Gimeno i Francesca Calaf, un retrat de 30 dones anònimes que pretén oferir un ventall divers de les dones que actualment formen la societat de Calaceit. Durant l'acte, es va presentar també la nova web que dóna a conèixer aquesta feina de Migdia.

Finalment, l'acte va servir per anunciar les noves conferències i taules rodones previstes pel cicle 'Testimonis. Memòria d'un passat recent' per al proper trimestre. Aquestes conferències continuaran donant veu a persones implicades les darreres dècades en diferents àmbits de la vida pública reusenca.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics