Divendres, 19 d'Abril de 2024

Carta oberta a l’equip de govern de l’Ajuntament de Reus

18 de Setembre de 2014, per Josep Machado

Amb data 9 de juliol de 2014, l’Associació Coordinadora Ciutadana i d’Entitats en Defensa del Territori va entrar a l’Ajuntament de Reus una instància per demanar a l’equip de govern que posés en tràmit per la seva aprovació, el Reglament de Participació Ciutadana, demanda o proposta que el govern de l’Ajuntament de Reus no s’ha dignat ni tan sols a contestar. Aquest és el compromís i la transparència que tenen els nostres governants amb la societat civil.

La llei obliga a tenir un Reglament  de Participació Ciutadana a tots els municipis de més de 75.000 habitants. Aquesta llei va entrar en vigor el dia 1 de gener de 2004 i fa esment de la participació ciutadana. Així en el seu preàmbul reconeix que les prescripcions  contemplades  en la Llei 7/1985 reguladora de les bases de règim local (a la qual modifica) són insuficients pel seu caràcter merament declaratiu, i proposa "incrementar la participació i la implicació de la ciutadania en la vida pública local”.

És de llei i de necessitat possibilitar la participació ciutadana, democràticament en la gestió pública, local, individual i de grup, per a una millor governabilitat en la vida política, cultural i social. En l’actualitat, és evident la necessitat de compatibilitzar la democràcia  participativa, és a dir amb altres propostes, fer una nova manera de governar. La realitat actual demostra que les estructures de la democràcia s’han quedat desfasades a les necessitats actuals. Resulta necessària  la renovació pel  mitjà  de la participació ciutadana  per una major transparència i una millor gestió i administració municipal.

No és el nostre interès, ni ho contemplem, perjudicar la unitat de govern i gestió  de la nostra ciutat, però si el de participar i fer possible que se’ns consulti als ciutadans els temes de vital importància per a la nostra ciutat.


Els casos de corrupció  dels nostres polítics ens porta a un declivi de l’interès dels ciutadans i un sentiment d’antipatia pel que fa a la política. Les debilitats de les institucions, de la democràcia  representativa  del  nostre Ajuntament,  fan el sistema menys eficaç, transparent i responsable. La nova gestió pública ha d’integrar noves formes de gestió basades en la participació ciutadana.

Molts ciutadans ens sentim segrestats en l’exercici dels nostres drets per unes organitzacions que monopolitzen el poder; es fa necessari un major equilibri entre els grups polítics i la societat, i els partits polítics no poden ignorar aquesta situació clara que ha de canviar.

Josep Machado és president de l'Associació Coordinadora Ciutadana i d’Entitats en Defensa del Territori.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics