Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Catalunya redueix a zero les intoxicacions mortals per ingesta de bolets

La febre per anar a collir fongs però, fa augmentar els casos d'intoxicats lleus

02 de Novembre de 2013, per ACN
  • L'amanita phalloides és un bolet tòxic

    ACN

Segons el Departament de Salut, des de la primavera del 2012 i durant la ja avançada temporada de bolets d'aquest any, no s'ha registrat cap víctima mortal per la ingesta de fongs a Catalunya. L'última mort per aquesta causa es remunta a l'any 2011, quan un home de 73 anys veí de Mataró va morir intoxicat per un bolet que creix en parcs urbans, la 'Lepiota brunneoincarnata', molt similar als fredolics o apagallums però que és molt verinós.

Les xifres difereixen però de les que té el professor Enric Gracia, micòleg de la UB a qui li arriben moltes de les mostres de bolets que recullen els hospitals en els casos de possible intoxicació. Gracia afirma que l'any passat també es va registrat una víctima mortal per ingesta d'un bolet tòxic. Un empresari de 42 anys de Sant Sadurní d'Anoia, la mort del qual però que no es va produir fins passats uns quatre dies del consum del fong.

Segons expliquen fonts oficials de Salut, l'autòpsia d'aquesta víctima no va poder determinar la ingesta de bolet com la causa de la defunció. En qualsevol cas, totes dues fonts sí que confirmen una tendència a la baixa de les intoxicacions mortals, que aquest 2013 i fins a dia d'avui s'han reduït a zero.

"Els bolets mortals o altament tòxics es coneixen més i millor ara, que fa uns anys enrere", afirma en declaracions a l'ACN el micòleg Enric Gracia per explicar aquesta reducció de la mortalitat. No passa el mateix però, alerta, amb la resta de fongs. "La gent ha perdut el respecte a moltes espècies i en menja molt més que avanç i per tant, és susceptible a intoxicar-se més", afegeix.

Intoxicacions lleus, a l'alça

De fet, les dades així ho confirmen. Segons el Departament de Salut, la temporada passada es van registrar per aquesta causa 40 altes mèdiques als centres de salut catalans, són set més que l'any 2011 quan els atencions mèdiques per intoxicació de fongs va ser de 33.

La tendència a l'alça es podria repetir també aquest any, segons apunta el professor de la UB, qui assegura que en les últimes cinc setmanes l'Hospital de Sant Celoni ha registrat una desena de persones intoxicades per una espècie tòxica de fredolic, molt similar en les seves característiques al comestible. Tots ells han estat ja donats d'alta. La xifra total d'intoxicats però no es tindrà fins acabada la temporada, quan l'Institut Català de la Salut faci públiques les dades oficials.

Pel micòleg Gracia, la febre actual pels bolets ha fet que molta gent accedeixi al bosc sense tenir prou educació sobre aquestes espècies de manera que, en molts casos, és la falta de coneixement i tracte amb els bolets la causa d'aquest augment de les intoxicacions. "N'hi ha que es donen per error i d'altres, per desconeixement total", afirma. "Hi ha gent que va al bosc pensant que tots els bolets són comestibles, i n'hi ha d'altre, que s'equivoca amb la identificació del bolet".

Actualment la xarxa de salut pública compta amb un protocol d'actuació i tractament davant una possible intoxicació per consum de bolets. El més important, en qualsevol cas, és poder identificar el tipus de bolet que s'ha consumit, per això es recomana sempre anar a l'hospital als primer símptomes de malestar amb una mostra del fong, encara que ja estigui cuinat.

Els experts i professionals del sector recorden però de la importància, sempre, d'estar ben informats abans d'anar al bosc. Documentar-se bé, amb un llibre o amb algunes de les noves aplicacions per smartphones que ja hi ha al mercat és no només útil sinó sobretot preventiu, destaca el xef Luis Fernández, del restaurant Tibu-Ron Beach Club de Castelldefels (Baix Llobregat), que aquest any s'ha apuntat també a la febre dels bolets amb un nou menú gastronòmic amb bolets collits de l'entorn de Barcelona.

"En el moment que no saps si coneixes o no el bolet o hi ha un petit detall que et fa dubtar de la seva identificació, és crucial", afirma el cuiner, "que ni l'agafis, ni el cuinis, ni te'l mengis". També ell reconeix que els últims anys "s'han trencar molts esterotips i tabús a l'entorn dels bolets", fet que implica no només que més persones cullin, comprin i mengin bolets, sinó que optin per aquest producte de temporada als restaurants. És un producte "molt agraït", afegeix, i molt senzill de presentar al plat: "Els posem en una paella, amb una mica d'oli, sal i pebre. Dues voltes. I ja estan llestos per acompanyar", afegeix.

Un final de temporada pendent de la pluja

A poques setmanes de finalitzar la temporada, els experts confien poder collir encara els propers dies els últims bolets. Però això dependrà únicament de la climatologia. "La temporada ha estat molt heterogènia, però el seu final dependrà de la pluja", explica el micòleg Enric Gracia. De fet, si en les properes setmanes no plou, com hauria de ser habitual en aquesta època de l'any, afegeix, la temporada acabarà, sobretot a la zona de la costa, sense bolets.

Si passés finalment això, explica però, que els bolets que no creixin les properes setmanes ho acabaran fent en l'inici de la temporada de l'any vinent. "Si no cauen les pluges suficients per arreglar aquest final de temporada, la primavera vinent serà extraordinària", conclou el professor.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics