Cookie control
Dimarts, 25 de Febrer de 2020

Catalunya va tancar el 2012 amb un dèficit públic de l'1,96% del PIB, segons el govern espanyol

Al conjunt de l'Estat el dèficit es va situar al 6,74% del PIB, quatre dècimes per sobre l'objectiu

28 de Febrer de 2013, per ACN
  • El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro

    ACN

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja va avançar la setmana passada que el dèficit de la Generalitat per al 2012 se situaria finalment a l'entorn del 2% (l'objectiu marcat era de l'1,5%) i va advertir que Catalunya incomplirà també l'objectiu del 2013, fixat en el 0,7% del PIB si l'Estat no trasllada a les comunitats el marge de flexibilitat que es dóna per fet que li permetrà la Comissió Europea.

En roda de premsa al Ministeri, Montoro ha destacat que el dèficit del conjunt de les autonomies ha estat només dues dècimes per sobre l'objectiu, fet que demostra, ha dit, que les sospites sobre la viabilitat de l'Estat de les autonomies no tenien fonament. Segons el ministre, s'ha fet "un salt qualitatiu d'una magnitud enorme" però "cal seguir". "Que ningú vegi ni un mínim de complaença ni un bri de satisfacció, però el nivell assolit és molt important i contribuirà a recuperar la credibilitat d'Espanya", ha dit.

Malgrat tot, també ha avançat que "no hi haurà necessitat de nous ajustaments" perquè el programa del pressupost "ja està en marxa" i la majoria de les comunitats autònomes tenen aprovats uns comptesamb els "objectius marcats" mentre que les altres estan els tenen en fase de redacció. Per tant, ha recalcat, no caldrà introduir "noves mesures d'ajustament al 2013".

A més, Montoro no ha volgut parlar de les possibles sancions als territoris tal com preveu Llei d'estabilitat. "La llei d'estabilitat ja l'estem aplicant", ha dit, perquè "sinó no serien possibles aquests resultats". En tot cas ha llançat un missatge als territoris que han incomplert l'objectiu, com Catalunya, i ha recordat que esperarà a tenir definitivament tancades les xifres (amb pagaments i altres conceptes ) per donar respostes sobre les possibles actuacions.

Negociarà la flexibilització amb Europa

El ministre ha afirmat que aquest any es tornarà a parlar dels objectius de dèficit i de les "correccions" que hi poden haver negociades amb Europa, però en tot cas ha reiterat que ja hi ha un objectiu marcat per al 2013, que és el del 0,7%. Aquesta, ha dit, és la única dada disponible que hi ha ara, i mentre no es canviï totes les administracions han de treballar-hi. Si hi ha variacions, ha afirmat, "ja s'abordarà aquesta circumstància".

Incompliment a nivell autonòmic i estatal

Segons les dades del govern espanyol, en total són sis els territoris que han incomplert l'objectiu de dèficit marcat de l'1,5%. Són el País Valencià (3,45%), Múrcia (3,02%),  Andalusia (2,02%), Catalunya (1,96%), Balears (1,83%) i per poc Castella-La Manxa (1,53%).

En total el conjunt de les comunitats també incompleix per dues dècimes, perquè la mitjana se situa en l'1,73%.

L'incompliment també arriba de la mà de l'administració central. Tot i disposar d'un objectiu del 4,5% que inclou la Seguretat Social, els dos dèficit sumats (3,83% i 0,96%) ascendeixen a 4,79% del PIB, 2 dècimes més del previst.

En canvi els ajuntaments i administracions locals han aconseguit retallar el dèficit fins i tot per sota del previst. S'ha situat al 0,2% del PIB, una dècima menys del 0,3% marcat.

Si es té el compte el conjunt de les administracions, l'incompliment és de 4 dècimes. La suma de totes ascendeix a 6,74 punts del PIB, quatre dècimes per sobre de l'objectiu.

A aquest percentatge del 6,74% del PIB cal sumar-hi l'impacte de l'ajut que ha rebut la banca, que ascendeix a un 3,25% del PIB. Si se sumen els dos conceptes, el dèficit real de l'Estat se situa al 10%.

Barcelona obté superàvit

El ministeri d'Hisenda també ha posat de manifest que bona part dels ajuntaments han registrat superàvit. És el cas del de Barcelona, que va tenir un saldo positiu de 117 milions.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics