Divendres, 29 de Març de 2024

Aragonès, Mas-Colell i Castells reivindiquen que l'Agència Tributària de Catalunya recapti i gestioni tots els impostos

La commemoració del 10è aniversari de l'ATC recorda el paper d'Oriol Junqueras en el seu desplegament

18 d'Octubre de 2018, per
  • Castells, Aragonès i Mas-Colell

    ACN

El conseller d'Economia, Pere Aragonès, i els seus dos predecessors, Andreu Mas-Colell i Antoni Castells, han demanat aquest passat dimecres que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) recapti i gestioni tots els impostos que paguen els contribuents a Catalunya. En un debat organitzat amb motiu del 10è aniversari de la seva creació, tots tres han repassat la primera dècada d'activitat de l'agència i han reivindicat el paper de l'exconseller Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners.

En la seva intervenció, Aragonès ha insistit que "sense recaptació no hi ha sobirania" i ha apostat per lluitar contra el frau i continuar "la bona feina" dels últims anys, que ha portat l'ATC a disposar de 721 treballadors i 201 oficines. "Volem tota la sobirania perquè volem tenir tota la responsabilitat d'afavorir la llibertat i la igualtat d'oportunitats i, per això, volem tota la recaptació", ha apuntat Aragonès.

També ha destacat que l'agència ha d'actuar amb "transparència" i apuntar-se a la revolució tecnològica per construir un sistema tributari "intel·ligent", aprofitant el desplegament de l'Internet de les coses que permet, per exemple, tenir una major traçabilitat de les operacions que abans. A més, el també vicepresident del Govern s'ha referit a quatre reptes per a l'ATC: l'aprovació del nou pla de lluita contra el frau fiscal, la creació del Consell Fiscal de Catalunya i de l'Institut de Recerca i Estudis Fiscals, i, per últim, la formació del consorci tributari de Catalunya "amb la resta d'administracions del país", per tal d'intercanviar informació i lluitar contra el frau.

Al seu torn, Mas-Colell ha dit que "cal mirar més a Copenhaguen que a Madrid" per millorar el sistema de recaptació català però assegura que "tenir l'Estat al patronat" de l'ATC no "molesta especialment", ja que "el que és essencial és que l'agència tramiti i reculli tota l'estructura impositiva que afecta Catalunya i disposi de tota la informació fiscal corresponent" al territori català. En el mateix sentit, Castells, ha assegurat que l'agència va néixer "amb l'ambició d'esdevenir l'embrió de l'administració tributària de Catalunya". "No hi ha autogovern sense capacitat per ser fiscalment responsables i decidir sobre els impostos propis ", ha sentenciat Castells, que ha recordat que l'agència es va crear a partir de la reforma de l'Estatut del 2006, és a dir, "fruit del pacte amb l'Estat".

Amb tot, ha apuntat que no es va formar el consorci amb la Hisenda espanyola que preveia la norma catalana: "És un tema pendent" sobre el qual cal "insistir-hi", "almenys mentre no arribi la independència", ha opinat.

10 anys d'Agència Tributària de Catalunya

Creada el 2008, gestiona els tributs propis de la Generalitat i cedits per l'Estat i tal com ha apuntat Castells, es va idear com un pas previ per aconseguir una administració tributària única a Catalunya. Durant l'etapa del govern Mas, es va apostar per fer de l'ATC una futura "estructura d'Estat", tot creant la secretaria d'Hisenda, incrementant el personal de l'agència i aconseguint convenis d'integració amb els òrgans tributaris de les diputacions i de l'Ajuntament de Barcelona.

En la legislatura posterior, ja amb Oriol Junqueras com a cap de la cartera, va continuar el desplegament territorial i funcional de l’Agència, amb noves oficines territorials pròpies de l’Agència i de serveis tributaris compartits amb administracions locals. D'altra banda, el 2017 es va aprovar la Llei del Codi Tributari, una de les "lleis de desconnexió" que desgranava el disseny dels organismes que havien de formar part de l'estructura institucional de la futura Hisenda Catalana, i que va ser suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional, mesos després.

En aquests deu anys, l’Agència Tributària de Catalunya ha passat de tenir quatre delegacions a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, a 201 oficines distribuïdes arreu de la geografia catalana: 15 oficines territorials i 13 oficines de serveis tributaris compartides amb entitats locals. Aquest desplegament territorial de l’Agència, ha anat acompanyat d’un creixement del personal de l’ATC, que ha passat de 321 treballadors l’any 2008 a 721 enguany.

Amb l’assumpció de la recaptació executiva, l’ATC ha esdevingut una administració tributària de referència del conjunt de les administracions catalanes, ja que ha passat de ser client de l’Agència Tributària de l’Administració de l’Estat (AEAT) a gestionar els seus propis deutes, els de la resta de departaments i entitats de la Generalitat i els de les administracions locals

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics