Dimarts, 11 de Desembre de 2018

Artadi preveu que dijous es pugui presentar un acord

La portaveu del grup parlamentari de JxCat admet que s'està treballant en la modificació de lleis que donin més "garanties i tranquil·litat" als diputats

07 de Febrer de 2018, per ACN
  • Elsa Artadi (JxCat), abans de votar la presidència de la Mesa del Parlament

    ACN

La portaveu de JxCat al Parlament, Elsa Artadi, preveu que es pugui presentar públicament un acord per a la investidura de Carles Puigdemont demà dijous. En una entrevista a Els Matins de TV3, ha afegit que possiblement no es podrà celebrar el ple al setmana que ve tenint en compte que l'acord podria comportar modificacions legals i això suposa complir uns terminis parlamentaris. "Es pot fer per lectura única si calgués i llavors s'entraria en el filibusterisme i el Consell de Garanties Estatutàries. Controlem el calendari però no tot". Artadi ha evitat entrar en el detall de si suposaria canviar concretament la llei de presidència i s'ha limitat a deixar clar que JxCat "en cap cas vol que Puigdemont sigui un president simbòlic". També ha evitat parlar d'un eventual Consell de la República liderat per Puigdemont des de Brussel·les, amb l'argument que l'escenari d'ara és com investir Puigdemont al Parlament i ha defugit "anticipar què passarà".

Artadi assegura que en els últims dies s'ha avançat i que les relacions són "correctes". Davant d'aquesta situació, veu possible poder explicar públicament aquesta tarda o demà dijous. Després, ha concretat que s'imagina que és més probable que sigui demà. La voluntat de JxCat és que s'expliqui el més aviat possible tenint en compte el "desconcert" dels ciutadans pels fets de la setmana passada.

En canvi, sobre el calendari del ple d'investidura, l'ha situat més enllà de la setmana que ve. "Possiblement no podrà ser la setmana que ve perquè si s'han de fer modificacions legals, porten uns terminis", ha afegit per després remarcar que s'han de donar garanties a tots els diputats quan es produeix un canvi legislatiu.

Sense voler entrar en el detall de les negociacions, Artadi s'ha mostrat oberta a fer modificacions que desencallar la investidura encara que per JxCat siguin "innecessàries". No ha volgut centrar el debat en canviar la llei de presidència i ha dit que hi ha "diferents fórmules per fer-ho". "Estem treballant en modificar potencialment lleis que donin garanties o tranquil·litat als diputats que ho han de votar", ha conclòs. 

Rebutja un govern simbòlic a Brussel·les

Artadi ha descartat que Puigdemont tingui un càrrec de president simbòlic i ha deixat molt clar que JxCat "en cap cas veu un govern simbòlic a Brussel·les i un govern efectiu a Barcelona".

El que és imprescindible per JxCat és que Puigdemont sigui investit al Parlament i ha rebutjat de ple que ostentés un càrrec "simbòlic". La portaveu de JxCat ha avisat que si el Parlament renunciés a la voluntat popular i fes allò que diu el TC seria "gravíssim" i suposaria fer quinze passes enrere.

Artadi ha defensat que el camí "útil" és posat l'Estat "contra les cordes" i fer evident les contradiccions legals. Segons Artadi, "ells mateixos s'han rebentat de de dins l'estat de dret" i considera que aquest és un amí necessari per després anar al tribunal de drets humans d'Estrasburg.

Al Parlament o al Govern?

Artadi ha assegurat que li fa il·lusió estar al Parlament per la responsabilitat que comporta i ha afegit que si es quedés com a portaveu del grup a la cambra catalana seria "molt feliç" tot i que no ha tancat la porta a tornar al Govern. Segons Artadi, si Puigdemont li demanés, que assegura que no ho ha fet, i ell creu que pot ser més útil al Govern, "evidentment no li diria que no". 

En canvi, sí que es descarta rotundament com a pla alternatiu a Carles Puigdemont per a la presidència de la Generalitat.

 

COMENTARIS (0)