Divendres, 19 d'Abril de 2024

Artadi, sobre el 8-M: 'Malgrat que alguns vulguin manipular les dades, l'impacte de la desigualtat el vivim cada dia'

L'acte institucional del govern pel Dia internacional de les dones posa l'accent en la reacció del patriarcat davant l'apoderament de les dones

07 de Març de 2019, per ACN
  • Imatge de les participants en l'acte del passat dimecres

    ACN

La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha advertit en l'acte institucional del Dia internacional de les dones al Palau de la Generalitat, que s'ha celebrat aquest passat dimecres al vespre, que la societat patriarcal "fomenta i normalitza la desigualtat en tots els àmbits de la nostra vida" i ha reblat: "Tenim un munt de dades i malgrat que alguns les vulguin maquillar, amagar i falsejar amb discursos de postveritat, l'impacte (de la desigualtat) el vivim cada dia i sabem que són certes".

La declaració institucional, que ha llegit la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, també posa l'accent en la reacció de la societat patriarcal en l'actual "context d'apoderament" de les dones: "El patriarcat ensenya de nou les seves urpes i contraataca amb la intenció de revertir el terreny guanyat". Les referències implícites a Vox han tingut pes en l'acte institucional del govern pel Dia internacional de les dones. "Malgrat tota la feina, el coratge i la força per seguir, tenim noves amenaces. Un populisme fàcil, retrògrad, que fa por per la seva manca d'ètica i pel seu discurs que traspua odi", ha alertat Artadi, que ha afegit: "No podem entendre com algú pot defensar que es deroguin les lleis que ens estan protegint".

La portaveu també ha carregat contra les "opcions polítiques que decideixen blanquejar partits d'ultradreta, d'ultramasclisme, ultraxenòfobs i contra tot el que no sigui un home blanc de classe mitjana". "No podem entendre com es pot fer un pas enrere en totes les lluites que hem aconseguit", ha incidit. Artadi també ha recordat que el govern ha prohibit a l'autobús d'Hazteoir que nega la violència de gènere, i que ha titllat de l'"autobús de l'odi", tornar a circular per Catalunya i que li va obrir un expedient sancionador després que dilluns entrés a Barcelona, una decisió que ha arrancat l'aplaudiment del públic.

En la mateixa línia, Balada ha reivindicat "la xarxa teixida pels feminismes" per "resistir" davant els "envits de la resistència patriarcal, que vol preservar els seus privilegis, en detriment d'una igualtat real entre dones i homes". La declaració institucional, encapçalada pel lema 'Reivindiquem els feminismes. Som aquí. Som 8 de març', destaca que l'auge feminista dels darrers anys és "indubtable". "Els feminismes, des de la diversitat i la sororitat, han ocupat places, carrers i xarxes socials per reivindicar els drets de les dones: reclamant l'eliminació de la bretxa salarial, la dignificació dels treballs de cura, i el respecte dels drets sexuals i reproductius davant l'ofensiva dels moviments reaccionaris antielecció", ha llegit Balada, que ha continuat: "La societat ha mostrat el seu ferm rebuig a les violències sexuals i les sentències judicials patriarcals que legitimen les violències masclistes".

Balada ha acabat la lectura del manifest cridant a la vaga del 8M: "Aquest divendres, tothom a la vaga feminista". Denúncies i desitjos de les estudiants de Promoció d'Igualtat de Gènere "M'agradaria que els coneixements dels feminismes es reivindiquin per aconseguir un món millor i amorós per a totes les persones". Aquest ha estat un dels desitjos expressats per les estudiants del Cicle Formatiu de Promoció d'Igualtat de Gènere de l'Institut Can Vilumara de l'Hospitalet de Llobregat, que han tingut un paper protagonista en l'acte. Entre els desitjos, també hi ha hagut denúncies: "N'estic farta que les violacions siguin jutjades com un abús", entre altres.

La comunicadora i activista Míriam Hatibi ha pronunciat una conferència sobre els reptes del feminisme en l'actualitat. "Penso i penso molt. El feminisme és això. No ens fem feministes automàticament quan sortim al carrer o quan denunciem, sinó quan pensem en nosaltres mateixes, en els nostres contextos, i estem disposades a entendre que això és un camí en què queda molt per aprendre i molt per replantejar-se. Em faig feminista llavors", ha reflexionat. L'acte, que ha estat conduït per la periodista Laura Rosel, ha culminat amb una actuació musical de la cantautora Raquel Lúa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics