Cookie control
Dissabte, 08 d'Agost de 2020

CCOO i UGT, sobre els pressupostos de la Generalitat: 'Ni de lluny són suficients per afrontar la crisi del coronavirus'

Camil Ros carrega contra el teletreball que s'ha imposat en aquesta pandèmia: 'Es podria qualificar de teleprecari'

01 de Maig de 2020, per ACN
  • Ros i Pacheco

    ACN

CCOO i UGT han aprofitat aquest Primer de Maig per mostrar els seus dubtes sobre els pressupostos de la Generalitat per al 2020: "Ni de lluny són suficients per afrontar la crisi del coronavirus. Ja no eren suficients abans, ara encara ho són menys ara perquè no tenen la capacitat per fer front a la despesa social i sanitària", ha alertat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, a 'Catalunya Ràdio'.

"Si no hi ha una forta injecció de diner públics no podrem sortir d'aquesta crisi sense perdre ocupació, incrementar la pobresa i retallar més serveis essencials", ha enumerat Pacheco. A banda, el secretari general d'UGT, Camil Ros, ha carregat contra el teletreball que s'ha imposat en aquesta pandèmia: "Es podria qualificar de teleprecari".

En un discurs televisat amb motiu del Primer de Maig davant de l'Hospital del Mar, CCOO i UGT han indicat que La sortida de la pandèmia de la covid-19 ha de passar per reforçar els serveis públics i allunyar les retallades i la política d'austeritat que va caracteritzar la resposta al xoc financer del 2008. El secretari general de la UGT, Camil Ros ha assegurat que la "porta de sortida no pot ser la pobresa" i ha reclamat que s'allarguin les mesures excepcionals dels ERTO i es garanteixi un ingrés mínim vital perquè totes les llars arribin a final de mes. "Les retallades maten i s'estan emportant vides. Hem de ser capaços de posar en valor els serveis públics, essencials i el treball digne", ha dit el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.

En un Dia del Treballador "excepcional", els líders dels sindicats majoritaris a Catalunya han volgut reconèixer la feina dels treballadors que han lluitat a primera línia contra l'epidèmia: els professionals sanitaris, de residències, de la neteja, de l'alimentació, de distribució, de subministraments bàsics, d'assessorament, de serveis tecnològics. Molts dels quals que han hagut de treballar en condicions adverses i, sovint, sense les mesures de protecció adients. "Hem vist com la gent que havia de curar la malaltia estava patint en primera persona la falta de seguretat i de salut", ha lamentat el líder de CCOO.

"El millor reconeixement que demanem als governs a les empreses i a les patronals són salaris dignes i condicions dignes per tothom", ha assegurat Ros, que ha recordat que el conveni dels treballadors que aniran a recollir fruita en aquesta campanya està encallat i no es pot garantir que cobrin el salari mínim interprofessional. En la mateixa línia, Pacheco ha demanat que s'acabin amb les "injustícies" del treball de cures i ha criticat les condicions de molts treballadors de residències d'avis.

Els dos sindicats han valorat que d'aquesta emergència sanitària se n'ha d'extreure la conclusió que no tothom està afectat de la mateixa manera. "La gent que no té recursos emmalalteix més", ha assegurat el secretari general de CCOO, que ha fet una crida a la classe treballadora perquè "impugni" el "sistema injust, inútil i cruel", que arrossega desigualtats estructurals agreujades per l'anterior crisi.

Tenint en compte que les previsions econòmiques dibuixen caigudes molt pronunciades del Producte Interior Brut (PIB) aquest any, les organitzacions sindicals també han reclamat que s'habilitin noves eines de protecció social perquè "molta gent s'està quedant enrere", ha dit Pacheco.

En la mateixa línia, el secretari general de la UGT ha reclamat que s'allarguin les mesures excepcionals dels Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) perquè puguin donar cobertura als milers de treballadors que ara mateix tenen un contracte suspès i que es posi en marxa l'ingrés mínim vital que està preparant el govern espanyol i la renda garantida de ciutadania de la Generalitat sigui més àmplia.

Pel que fa a la sortida de la crisi de la Covid-19, els sindicalistes han enviat un missatge "molt clar" d'aposta pels serveis públics i rebuig a l'austeritat. "La sortida de la crisi no pot ser com l'anterior, sota la base de retallades i reformes laborals que han precaritzat el treball", ha dit Ros, que ha tornat a reclamar la derogació de la reforma laboral del 2012, que en un inici havia d'estar anul·lada parcialment ja aquest Primer de Maig.

"Ens comença a cansar el discurs dels que tenen més i que diuen que els que tenim menys perdrem les feines. No volem por, volem seguretat i no tenir la incertesa de saber si serem acomiadats", ha dit el secretari general de la UGT, que ha reclamat feina "estable" pels treballadors i ha recordat que la sortida de la crisi s'haurà de basar molt en el consum intern.

UGT i CCOO han exigit que l'etapa que vingui després del confinament serveixi per bastir "bases sòlides" cap a un treball digne i una justícia social. De cara a la tornada a la feina i a la nova normalitat, han assegurat que si hi ha alguna dificultat per assegurar la seguretat i la salut dels empleats aquella activitat econòmica no s'ha de poder fer. "En cas de dubte, no hi ha dubte", ha resumit Ros.

Segons ha assegurat Pacheco, davant d'una crisi global com la pandèmia de la Covid-19, "només és possible articular una resposta global" que es basi en "l'esperit del primer de maig i la solidaritat entre la classe treballadora d'arreu del món".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Toca collons de Reus  01 de Maig de 2020

Tiempo de CRISIS, para quién???

Josepp, un escrito muy bueno, pero como casi siempre caerá en saco vacío. Pero hay más, mucho más, como los robos de todoooss los partidos políticos, que no se salva ni el apuntador, que nos han robado a los trabajadores.

No hoy a nadie: "POLITICOS ni SINDICATOS", que la crisis, es el momento de repartir el trabajo, ya no se pueden con las 8 horas, hay que ir a 6 horas, esto obligaría en el caso de tres turnos, hacer cuatro turnos, manteniendo el poder adquisitivo, pero con inversiones de cara a ser competitivos.
Los políticos, hay que acotarles su vida, dos legislaturas, al paro y cotización como todo buen cristiano. Así iríamos dando consejos, que para estos grandes vividores no se enteran, o SI se enteran, porque gestionan para ellos, el dinero de todo el pueblo, se llenan la boca de agua y no aportan nada.
Saludos

JOSEPP  01 de Maig de 2020

LA VERDAD VA POR DELANTE

Llegan tiempos de crisis, si, es verdad, pero ¿que hacemos ante tál hecho?, ¿como nos lo planteamos?. En todas las economias igual que las domesticas nos planteamos reducción de gastos, es lógico y evidente, no hace falta ser economista. Las personas se dice que nos volvemos solidarias ante tál situación pero a la vez olvidadizas, y por que no decirlo, masoquistas. Es verdad que en cada familia se replantean los gastos para soportar dicha crisis, pero en el ámbito gloval, estatal, ¿nos lo replanteamos?.

Los Sindicatos, ¿para que están?, ¿que hacen?, en lugar de sindicatos hay que luchar para tener un buena, rápida y gratuita justicia, con esto, ¿para que quiero un sindicato?, nos ahorramos dinero, de las subvenciones estatales que reciben y de producción, ya que estas personas poco producen, yo nunca les veo trabajar, las empresas lo computan como gastos por que les conviene mas a las empresas tener un sindicato que beneficio dá al trabajador, la empresa mediante el sindicato tiene controlado al trabajdor, cosa curiosa, a uno del comité no lo pueden despedir mientras exista la empresa, mas que chocante, ¿no?.

Los políticos, ¿por que no plantear reducir a la mitad los políticos, de momento la mitad, si fuere preciso se rectificaría, estoy convencido de que sería factible si no fuese de que por condicionamientos políticos hay que dar cargos y sillas a personas del entorno del lider, si hace falta se inventa la silla, como es el caso de Pablo Iglesias, nunca ha existido tál ministerio, pero había que darle una silla para que el otro (Sanchez) tuviese la suya, reciprocidad. Ellos están unos años, pocos, en el cargo, como Presidente de la Generalitat, del Parlament, etc...y les queda un sueldo vitalicio, a mi por cuatro años de trabajo me quedan dos años de paro. Esto se produce por que la sociedad no asimila la política como un trabajo, debemos aceptar que hacer política es trabajar y cuándo una persona termina o pierde el trabajo o se busca otro trabajo o se va al paro.

La casa real, ¿donde se ha visto que las familias tengamos que trabajar para mantener a otra familia?, de momento lo que hay que hacer es un referendum, preguntar al pueblo si quiere dedicar su dinero para que otra familia viva en mejores condiciones que nosotros, si no, prescindir de ella. El rey y su familia, 700.000 € al año solo la familia, la casa real casi 8.000.000 €, yo de mi sueldo pago alguiler, manutención, servicios, etc.., todo esto, ¿lo paga el rey de su sueldo?, o ¿todo esto es otra partida?, no está claro, vergonzoso, pero mas vergonzoso es que "un crio" menor de edad, su hija, le paguen mas de 140.000 € al año, cuándo en España está prohido trabajar a los menores de edad, lo que cobrar sin trabajar es un fraude.
El rey emérito, 100 millones en Suiza, escondiditos, recaudados de trabajos ajenos a su cargo, de comisionista, un representate estatal aprovechando su cargo. Ni la donación de Amancio Ortega, la Josep Guardiola y la de otra mucha gente anónima para la crisis sanitaria han avergonzado al "campechano", otra persona seguramente por coherencia, verguenza y además de haberle pillado con el carrito del helado hubiese hecho un gesto en donarlo para la causa, no hay mascarillas, ni guantes, los autónomos están desemparados, los bares les reducen las mesas, pero no los impuestos, la tiendas no venden, etc..., a los trabajadores les han aplicado un ERE o un ERTE a los mas favoridos, la gente se ha confinado en pisos de 60 metros, un confinamiento en la Zarzuela son unas vacaciones, dudo que la casa real tuviese escasez de mascarillas y guantes, igual no los necesitan, ya que seguramente cada media hora les toman la temperatura y les hacen test a toda la familia, si, estos test que no quieren hacer a la población, que los hacen de forma selectiva, para ahorrar dinero, ¿paradógico?, ahorrar para la casa real.

Con estos tres apuntes, de momento, otro gallo cantaría, otra cara haríamos y en otras condiciones estaríamos.

PD: Todos los datos mencionados sobre la casa real están sacados de los medios de comunicación, si, lo medios que están controlados por el gobierno, estos que nos informan de lo que les conviene, por lo que de no ser ciertos (que lo dudo, ya que si no se hubiese desmentido) me eximo de responsabilidad, ya que en este pais se termina en la carcel incluso por ser titiritero.