Consum notifica 18 sancions per talls de llum i gas

Oberts 115 expedients a les subministradores

16 de Novembre de 2016, per Sònia Pau/ El Punt Avui

  • La pobresa energètica afecta almenys el 9% de la població catalana

    Judit Fernàndez

La companyia Gas Natural té cinc dies per aportar a la Generalitat la informació sobre el tall d'electricitat a la veïna de Reus que va morir dilluns per un incendi causat, segons les primeres investigacions, per una espelma. Un cop recollida la informació, l'Agència Catalana del Consum (ACC) decidirà si la subministradora va actuar correctament. Si no és així se li obrirà un expedient que pot acabar amb una sanció d'entre 10.000 i 100.000 euros . Consum ha notificat fins ara divuit sancions a companyies per haver fet talls de llum, gas i aigua sense haver complert el protocol que marca la llei 24/2015, contra la pobresa energètica.

La tragèdia de Reus ha fet sonar totes les alarmes. Fa temps que entitats i moviments socials alerten que les subministradores no compleixen el protocol de la llei 24/2015, que obliga a avisar els serveis socials abans de fer un tall per impagament. L'avís ha de servir senzillament per comprovar si es tracta d'una família vulnerable i evitar fer encara més precària la seva situació.

Tot i advertir que el cas de Reus és complex, perquè es tracta d'una família desestructurada i que en algun moment ha rebutjat els serveis socials, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va admetre ahir que tot indica que Gas Natural no va complir “el principi de prevenció que marca la llei abans de fer un tall”. “Si és així, incoarem l'expedient sancionador”, va indicar. I va recordar que la patronal de la indústria elèctrica, Unesa, va presentar un contenciós administratiu contra aquest protocol d'actuació , però un jutge n'ha descartat la suspensió temporal i, per tant, és vigent.

Baiget va explicar que Consum ha rebut 195 denúncies per talls indeguts, a partir de les quals s'han obert 115 expedients. 74 casos s'han arxivat, una vintena estan en estudi i divuit han acabat amb sanció. El conseller també va expressar el malestar perquè després de 25 reunions les companyies no han acceptat firmar cap conveni per crear ajudes a fons perdut o bé establir descomptes per a usuaris sense recursos.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.