Divendres, 19 d'Abril de 2024

El mapa sonor del confinament

Fan una crida a prendre part en un projecte per analitzar quins canvis hem percebut en el so que ens envolta durant l'estat d'alarma

26 de Maig de 2020, per Redacció/ M.B.
  • El projecte busca mostres d'arreu del país

    Sons al balcó/ Twitter

Una iniciativa difosa a través de la xarxa vol dibuixar el "mapa sonor" del confinament a Catalunya. Els seus impulsors demanen a la ciutadania que, d'una banda, enregistri un clip de mig minut "des del balcó o des de la finestra de casa" per captar-ne el so i, d'una altra, que responguin un qüestionari. Es tracta d'un projecte la Salle Barcelona i del Barcelona Institute for global health (ISGlobal) per analitzar com ha canviat el so ambient de pobles i ciutats al país des de l'inici de l'estat d'alarma, al març. 

Percepcions 'abans i durant' la crisi de la covid-19

A Twitter hi han creat el compte 'Sons al balcó', on s'exposen les novetats del projecte, la seva evolució i l'actualització de les mostres rebudes arreu de Catalunya. De fet, un mapa permet la consulta, per poblacions i per vies. A Reus, de fet, ja s'han registrat diversos participants. Al clip explicatiu de la recerca, la doctora Rosa Maria Alsina assenyala que "en molts pobles i ciutats s'ha notat com ha canviat el nostre paisatge sonor". "Potser ja no sentim tant el soroll del trànsit, o fins i tot podem sentir més clarament els ocells als arbres que tenim a tocar de casa", precisa. 

Ha estat aquest context, precisament, l'origen del projecte, tal i com explica un altre dels seus impulsors, Ferran Orga. "És una oportunitat única d'enregistrar el so del confinament per motius científics", subratlla. Al seu torn, la doctora Maria Foraster apunta que la informació que es pugui recopilar servirà per estudiar "com percebem l'entorn sonor a les nostres llars i si aquesta percepció canvia de tanta excepcionalitat" com ha estat la de les últimes setmanes. 

La finalitat del qüestionari, s'indica, es planteja per copsar la percepció de l'entorn sonor "d'abans i durant" el confinament per la covid-19. En aquest sentit, s'ha volgut posar l'accent en els sons que escoltem habitualment "i que són rellevants" per a les persones que poden compartir una llar. La col·laboració tot just s'allarga "uns quatre minuts" entre la gravació del vídeo i respondre les preguntes. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics