Dimarts, 26 de Març de 2019

El Parlament valida el decret llei per augmentar un 1,95% el sou dels treballadors públics amb retrets de l'oposició

La votació ha estat aprovada per unanimitat malgrat les crítiques cap al govern amb motiu de les pagues extra de 2013 i 2014

08 de Novembre de 2018, per ACN
  • Aragonès i Torra, al Parlament

    Reusdigital.cat

El Parlament ha validat aquest passat dimecres el decret llei per fer efectiu l'increment de l'1,95% del sou dels treballadors públics de la Generalitat, que va aprovar el govern el passat octubre després d'acordar-lo amb CCOO i UGT en el Marc de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de l’Administració de la Generalitat (MEPAG). Tot i que la votació s'ha aprovat per unanimitat, l'oposició ha criticat el tracte del govern cap als dels treballadors públics respecte a les pagues extra de 2013 i 2014, el retorn de les quals s'ha proposat de fer-se progressivament fins al 2026 sense previ acord dels sindicats. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha reconegut que l'entesa en aquest aspecte "no ha arribat", però ha assegurat que "hi estan treballant" i ha agraït als sindicats que hagin "assumit l'acord" per l'increment salarial de l'1,95%.

Puigneró ha celebrat també que la validació del decret llei és un nou pas "per avançar en la recuperació dels drets laborals perduts", però ha lamentat que hagi arribat "més tard del que haurien volgut" a causa de l'actual situació d'"anormalitat democràtica". El discurs del conseller ha rebut crítiques de tots els grups de l'oposició, que han retret a Puigneró de no tenir prou en compte els treballadors públics. El diputat de Ciutadans Dimas Gragera ha lamentat que els drets laborals "no són una prioritat" per al govern, i ha criticat que s'hagin retallat drets "en tots els àmbits" des que va començar el procés.

De la mateixa manera, ha dit que li hauria de "caure la cara de vergonya" a Puigneró de proposar el retorn de les pagues extres de 2013 i 2014 fins a l'any 2026, mentre el govern crea nous organismes que ha relacionat amb el procés. Davant l'afirmació del conseller sobre la ministra Batet -l'ha acusada de "tancar la porta" al retorn per part del Govern de les pagues de 2013 i 2014-, la diputada socialista Alícia Romero ha volgut deixar clar que el "cop de porta" l'ha fet el conseller als sindicats. En aquest sentit, ha assegurat que "no és que els sindicats demanin", sinó que les pagues extra són "part del sou" dels treballadors públics. En la mateixa línia s'ha expressat el diputat dels comuns David Cid, que ha qualificat d'"autèntica vergonya" la proposta de la conselleria sobre les pagues extres, i ha reptat el govern a aconseguir uns pressupostos que "estiguin a l'alçada" dels que han pactat a Madrid Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

De la seva banda, per part del PPC ha pres la paraula Xavier García Albiol per deixar clar que si l'increment salarial dels treballadors públics és una realitat és "gràcies" als pressupostos estatals que va aprovar el seu partit. Pel que fa a la bancada independentista, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha titllat d'"absolut menyspreu per al conjunt dels treballadors" la proposta de retorn de les pagues extres, i ha preguntat al Govern si aquesta és la seva forma de "construir república" i de "fer eixamplar la base".

El diputat d'ERC Jordi Albert ha assegurat que és "paradoxal" que s'aprovi per unanimitat el decret després d'unes crítiques "tan ferotges" i ha instat el govern a "continuar esforçant-se" a favor dels drets dels treballadors. Per part de JxCat, el diputat Eusebi Campdepadrós ha reiterat que el retorn de les pagues extra de 2013 i 2014 és "voluntat del govern", i "com abans millor", però que si no s'ha pogut fer és pel "tancament de l'Estat". Iniciativa per flexibilitzar la Llei de Despesa Durant la rèplica als grups, el conseller Puigneró també ha anunciat que durà al Parlament una iniciativa per instar el govern espanyol a flexibilitzar la disposició addicional 41 de la Llei de Pressupostos de l’Estat i "poder fer afectiu així" el retorn de les pagues extra dels professionals públics de 2013 i 2014.

L'increment de l'1,95% del salari

El decret eleva un 0,20% el màxim permès en l'increment retributiu als treballadors que la Llei de pressupostos generals de l'Estat va fixar en l'1,75%. Segons es va acordar amb els sindicats, aquest 0,20% també es destinarà a l'increment retributiu lineal amb caràcter general. L'augment serà proporcional, de manera que els llocs de treball amb retribucions inferiors tindran un augment proporcionalment superior als que tenen retribucions més altes. En xifres, l'augment de l'1,95% del sou suposarà una despesa de 226 MEUR. El decret llei validat pel Parlament aquest dimecres també inclou el cobrament del 100% de les retribucions per incapacitat temporal. Això vol dir que rebran tot el salari en cas d'estar de baixa, en tots els supòsits i des del primer dia, retornant així a la situació de 2012, abans de l’aplicació de la llei estatal de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat.

COMENTARIS (0)