Cookie control
Diumenge, 26 de Gener de 2020

El risc de transmissió sexual de la Sida és nul en els portadors tractats i amb càrrega viral indetectable

Un estudi europeu amb participació catalana ha estudiat prop de 80.000 actes sexuals de 800 parelles gais durant dos anys

03 de Maig de 2019, per ACN
  • Pep Coll, metge i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida

     

El risc de transmissió sexual del virus de la Sida és nul en aquells portadors que prenen antiretrovirals i tenen una càrrega indetectable d'aquest virus. És la principal conclusió d'un estudi europeu que confirma els vaticinis d'un estudi anterior, en els quals han participat l'IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida. En la recerca s'han analitzat durant dos anys 76.000 actes sexuals sense protecció de gairebé 800 parelles gais en les quals un dels dos membres estava infectat però la càrrega viral era indetectable gràcies als tractaments. En cap cas, aquests afectats han infectat la seva parella.

El tractament contra el VIH ha evolucionat fins a nivells insospitats fa uns anys. Actualment es disposa d’una bateria de més de 30 fàrmacs per combatre el virus, fruit de la combinació de 23 principis actius. Aquesta millora fins i tot ha permès que l’esperança de vida de les persones amb VIH sigui similar a la de la població seronegativa. Tot i això, malgrat els avenços científics i la cronicitat de la malaltia, l’estigma social segueix sent molt present.

Un dels principals motius de rebuig és la por a la infecció, en la majoria de casos originada pel propi desconeixement. L’estudi Partner 2, en el qual han col·laborat la Fundació Lluita contra la Sida, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el centre comunitari BCN Checkpoint i publicat aquest divendres a la revista 'The Lancet', aporta una important eina per lluitar contra la discriminació i demostra que en les persones sota tractament i amb una càrrega viral indetectable, el risc de transmissió sexual del VIH és nul. El treball ha realitzat el seguiment durant dos anys de 782 parelles gais serodiscordants, és a dir, en les què només un dels seus membres té el VIH, que han realitzat un total de 76.000 actes sexuals sense fer servir preservatiu ni un mètode de prevenció addicional.

Durant aquest temps, només s’han diagnosticat 15 noves infeccions dins del grup, però cap d’elles estava vinculada amb la parella seropositiva en tractament i per tant estarien lligades a relacions amb altres persones. L’estudi, liderat pel University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen, ha implicat a 75 centres de 14 països d’Europa. Els investigadors han pogut confirmar que les 15 noves infeccions detectades no van ser dins de les parelles mitjançant proves genètiques del virus, a través de les quals es pot traçar l’origen de la infecció. "Aquest fet proporciona evidències sòlides de que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la càrrega viral està suprimida és zero", afirma Pep Coll, metge i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, BCN Checkpoint i IrsiCaixa, impulsat conjuntament per La Caixa i el Departament de Salut. "Per tant, Partner 2 confirma que el tractament del VIH és una valuosíssima eina de prevenció", afegeix.

Segons Coll, "aquesta informació no només és vital per informar sobre la profilaxi del VIH, sinó que proporciona proves sòlides per ajudar a trencar l’estigma que encara porta associat". Per tal d’assolir els nivells indetectables, normalment es requereixen uns sis mesos de teràpia antiretroviral, depenent dels fàrmacs empleats, i és imprescindible que el tractament no s’interrompi mai. Tanmateix, aquesta supressió viral s’ha de controlar amb regularitat per tal de garantir un bon estat de salut de les persones en tractament, així com els beneficis implícits per a la salut pública, ja que es trenca la cadena de transmissió del VIH. "Tot plegat (afirma Coll), dona suport al missatge de la campanya U = U (indetectable igual a intransmissible, per les seves inicials en anglès) i reforça els beneficis de fer-se la prova periòdicament i començar el tractament tan aviat com sigui possible".

Una eina addicional per frenar l’epidèmia

Aquestes dades se sumen a les de l’estudi Partner 1, publicat el 2016 i en el qual també hi van participar la Fundació Lluita contra la Sida i IrsiCaixa, ambdós amb seu a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i BCN Checkpoint, situat al centre de la capital catalana. En aquell cas, en més de 58.000 relacions sexuals sense preservatiu no es va produir cap transmissió del VIH. Tot i així, la força estadística dels resultats no era suficient per a poder treure conclusions sobre el valor preventiu del tractament antiretroviral en homes gais, bisexuals i homes que practiquen sexe amb homes, o per a les relacions sexuals anals, com sí ho va ser per a la penetració vaginal.

"En l’anàlisi de molts milers d’actes sexuals no s’ha detectat cap transmissió del virus quan la persona seropositiva està suprimida viralment, és a dir, que té menys de 50 còpies del VIH per mil·lilitre de sang o nivells indetectables", explica Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint. Tot i així, recorda que "quan es desconeix l’estat serològic de l’altra persona o la seva càrrega viral, com podria ser el cas de parelles sexuals esporàdiques, és recomanable fer servir algun tipus de protecció.

En aquest sentit, la medicació preventiva, coneguda com a PrEP, també ha demostrat ser del tot eficaç per evitar la infecció pel VIH". Finalment, Jose Muñoz-Moreno, psicòleg de la Fundació Lluita contra la Sida, subratlla que "aquest coneixement pot apoderar les persones que viuen amb el VIH. Saber que no poden transmetre el virus per via sexual els dona més seguretat a l’hora d’iniciar noves relacions i també prenen consciència sobre si mateixos com a agents importants de prevenció en la reducció de l’epidèmia".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges