Dimarts, 19 de Març de 2024

Els advocats dels presos veuen la resolució alemanya com una 'oportunitat' per a fiscalia i TS per rectificar

Neguen qualsevol tipus de negociació amb el ministeri públic i demanen la llibertat dels presos i que els diputats no siguin suspesos

13 de Juliol de 2018, per ACN
  • Imatge de la roda de premsa conjunta dels advocats dels presos polítics

    ACN

Els sis advocats dels nou independentistes presos han reclamat aquest divendres al migdia la llibertat dels seus clients després de la resolució de l'Audiència de Slesvig-Holstein que no veu rebel·lió en l'actuació de Carles Puigdemont. Segons ells, la resolució alemanya és una "oportunitat" perquè la fiscalia i el Suprem actuïn amb "prudència" i rectifiquin les postures mantingudes fins ara, sobretot la de mantenir la presó preventiva i les acusacions per rebel·lió i sedició. A més, els advocats dels sis diputats empresonats per rebel·lió han presentat un recurs perquè no se'ls suspenguin els seus drets com a representants polítics.

Els lletrats d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde; de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, Jordi Pina; de Joaquim Forn, Xavier Melero; de Dolors Bassa, Mariano Bergés; de Carme Forcadell, Olga Arderiu; i de Jordi Cuixart, Marina Roig, han fet aquest divendres al migdia per primer cop una roda de premsa conjunta per explicar el seu posicionament després de la conclusió de la instrucció del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena i de la resolució de la justícia alemanya a favor de Puigdemont. Tots presentaran recursos davant de la sala d'enjudiciament del Suprem per tornar a demanar la llibertat provisional del seus clients, aprofitant a més que la instrucció ja ha conclòs i que la justícia alemanya dubta dels delictes de rebel·lió, sedició i fins i tot desordres públics.

Per això, consideren que és una bona "oportunitat" que la fiscalia rebaixi les seves pretensions tant a l'hora d'acusar d'aquests delictes com de mantenir la petició de presó provisional. També creuen que el Suprem pot actuar amb més "prudència" i intentar recuperar part del "prestigi internacional" que, segons ells, ha perdut. De fet, Melero ha comparat el TS amb el cotxe que va contra direcció per una autopista i pensa que tothom està equivocat, i s'ha recordat també la postura de 140 catedràtics de dret penal, exmagistrats i fins i tot del diputat socialista que va redactar l'article del Codi Penal sobre la rebel·lió.

Malgrat això, creu que la resolució alemanya pot no tenir cap "repercussió directa" en la decisió del Suprem. Segons Van den Eynde, amb la resolució alemanya "no hi ha cap probabilitat de condemna per rebel·lió". Alhora, Van den Eynde ha confiat en la decisió "racional" de la nova fiscal general de l'estat, María José Segarra, i li ha demanat que s'intenti "separar del seu predecessor i refermi el seu prestigi". Tot i considerar positiva la resolució alemanya sobre Puigdemont, no han volgut considerar-se vencedors del judici, però sí que han admès que ha augmentat el pronòstic favorable.

En el mateix sentit, han dit que respectaran la decisió que prengui la defensa de Puigdemont sobre els passos a seguir i que ells s'adaptaran. No han volgut aclarir del tot si els beneficia o no que Puigdemont sigui extradit només per malversació o que es renunciï a la seva extradició, però sí que han considerat que el Suprem no pot fer "estratègia processal", ja que això només pertoca a les acusacions i defenses, i que, per lògica, hauria de reclamar l'extradició, fos pel delicte que fos. Tot i això, Pina ha dit que preferiria que Alemanya descartés l'extradició per tots els delictes i que si finalment el Suprem jutja Puigdemont per malversació, li costarà explicar a l'opinió pública la diferència de tracte i de penes amb la resta d'acusats.

No negociaran amb la fiscalia

Sobre possibles negociacions amb la fiscalia, tots han estat força clars en descartar-la i han assegurat que no hi ha hagut cap contacte formal. L'única informació que tenen és que la nova fiscal general ha refermat la confiança en els fiscals del cas. Com que no veuen el delicte de rebel·lió ni de sedició, no es plantegen una reducció de penes en aquests delictes, i en el de malversació tampoc perquè haurien de retornar tots els diners suposadament gastats, cosa que els deixaria "en la ruïna", ha dit Melero.

A més, ha recordat que l'acusació popular de Vox podria mantenir peticions de penes més altes que el ministeri públic i el tribunal s'hi podria acollir, com va passar en el judici pel 9-N amb Manos Limpias. Marina Roig ha dit que fins i tot en el cas que la fiscalia rebaixés el delicte de rebel·lió a conspiració per rebel·lió, tampoc ho acceptarien, perquè els processats "no tenien pensat ni era la seva intenció fer un alçament violent, ni preveien violència". "Només es vol criminalitzar la mobilització ciutadana a favor de la independència", ha assegurat. Tampoc admetrien una rebaixa de l'acusació a desobediència, ja que no implica presó, sinó només inhabilitació, i Melero ha dit que en aquest cas preferiria que tots els acusats estiguessin al banc dels acusats perquè "tindria valor simbòlic" fer el judici igualment.

Van den Eynde ha estat contundent assegurant que el que pretenen en cas de condemna és recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg, cosa que seria impossible en cas de pacte. "Arribarem a Estrasburg encara que sigui per una multa de 10 euros", ha reblat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics