Dimecres, 12 de Desembre de 2018

Els lletrats del Parlament s’inclinen perquè la investidura del nou president sigui presencial

Els serveis jurídics van celebrar dimecres una reunió però se’n podrien organitzar més perquè no s’ha fixat un posicionament tancat concret

11 de Gener de 2018, per ACN
  • Puigdemont, en una imatge d'arxiu, al Parlament

    ACN

Una investidura del candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat per delegació o a distància és una possibilitat molt poc viable, segons el criteri general dels lletrats del Parlament. Segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l’ACN, aquest passat dimecres els lletrats de la cambra van fer una primera reunió al respecte. Tot i que no s’ha fixat un posicionament concret tancat ni per escrit, a la trobada va quedar clar que el criteri general dels serveis jurídics del Parlament és inclinar-se per exigir una sessió d’investidura amb la presència física davant el ple del candidat a president. A hores d’ara, però, els lletrats han explicat a l’ACN que descarten emetre un informe sobre aquesta qüestió d’ofici i a petició pròpia, i esperaran a redactar-lo i concretar la posició definitiva si algun grup parlamentari o la futura Mesa de la cambra els hi demana. 

Els intents de JxCat per investir el seu cap de llista, Carles Puigdemont, sense que el presidenciable acudeixi al Parlament durant la sessió d’investidura sembla que no tindrien cabuda en el criteri general dels serveis jurídics. Les primeres deliberacions dels lletrats així ho apunten, i els experts s’inclinen per recomanar una investidura presencial, descartant la delegació de la intervenció per presentar el programa de govern i també una participació telemàtica o des de Brussel·les, on roman des d’octubre passat.

I és que els lletrats no acaben de trobar viable encaixar aquestes fórmules en el reglament del Parlament i en la Llei de la Presidència de la Generalitat, ja que que a tots dos textos legals s'hi diu que el candidat haurà de “presentar davant el ple el seu programa de govern i aconseguir la confiança” dels diputats. A més, la possibilitat d’apel·lar a l’article 83.1 del reglament que regula la delegació de la intervenció d’un diputat en els debats del Parlament no creuen que tingui, al menys d’entrada, una aplicació viable en el cas d’una investidura, donat que aquesta és una sessió que té la seva regulació específica en altres apartats i no contempla aquesta via.

Amb tot, el criteri dels lletrats no té encara una posició oficial fixada. I no la tindrà fins que algú no els hi demani emetre un informe o una nota al respecte. Així, si en algun moment arriba la petició, els lletrats es tornaran a reunir i tornaran a estudiar les possibilitats amb més detall per poder deixar plasmat en un document el seu criteri legal final.

COMENTARIS (0)

Reportatges