Divendres, 19 d'Abril de 2024

Els manters insten el consolat del Senegal a implicar-se en les solucions al top manta

Més d'un centenar de manifestants han marxat fins a plaça de Sant Jaume en una convocatòria que també ha estat en record del venedor ambulant que va morir a Salou l'any passat

11 d'Agost de 2016, per ACN
  • La manifestació dels senegalesos ha acabat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

    ACN

Més d'un centenar de persones s'han manifestat aquest dijous al migdia pels carrers de Barcelona per protestar contra la "difamació" del top manta i la "persecució policial", segons han llegit en un comunicat que han portat al consolat del Senegal de Barcelona per demanar-li més implicació en la solució del conflicte. La concentració ha estat també en record i homenatge a Mor Sylla, el manter que va morir fa un any en el marc d’una operació dels Mossos d'Esquadra contra el top manta a Salou. La marxa, que ha arrancat davant el consolat, a l'inici de Travessera de Gràcia, ha arribat fins a plaça de Sant Jaume, davant la Generalitat, després de recórrer la Diagonal, Passeig de Gràcia i la Rambla, on els manifestants han cridat contra la policia, a qui han acusat de "racista", davant l'expectació dels turistes.

En un protesta situada en el calendari per retre també homenatge a Mor Sylla, el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Faye, ha entrat a l'oficina diplomàtica per lliurar una carta a la cònsol general honorària de Senegal a Barcelona. Ara bé, no han trobat la seva interlocutora, fet que han lamentat i titllat de "frustrant". En el comunicat, li exposen la "delicada situació" en què es troba una part de la comunitat senegalesa. Una situació, que segons ha explicat Faye als periodistes, s'ha agreujat en els darrers mesos per "provocacions" i actuacions "brutals" de la policia. "Ens peguen, ens fan mal, però així no se soluciona res i no ho permetrem", ha retret.

"No podem continuar en aquesta situació i la policia no la pot resoldre", ha afirmat Faye, que ha deixat clara la seva reivindicació: "Volem treballar i cal buscar una fórmula perquè ho puguem fer sense que ningú prengui mal". "Hi ha molts nois que estan disposats a fer qualsevol tipus de feina, ningú vol continuar en la venda ambulant", ha assegurat.

Els mantes demanen "accions reals" de les autoritats i les insten a tirar endavant plans d'ocupació per donar solucions al col·lectiu. L'Ajuntament de Barcelona va impulsar onze plans d'ocupació fa uns mesos i en va anunciar una quarantena més a principis d'estiu, que està previst que es posin en marxa de forma imminent. Els manters reivindiquen a més el paper de la seva cooperativa, que, diuen, genera llocs de treball i pot ser una via per assolir un treball "digne" que també els permeti pagar impostos.

'Treballadors exemplars'

En la mobilització també han criticat la "criminalització" del col·lectiu de manters, que en algunes ocasions ha acabat amb detencions i empresonaments. "En un món de blancs, el negre és el blanc perfecte", deia un dels cartells dels manifestants. Precisament, han celebrat que aquesta setmana quedessin alliberats quatre de les set persones detingudes a finals de juliol en una operació dels Mossos d'Esquadra en un domicili de l'Eixample de Barcelona i que havien estat empresonats després que se'ls atribuís un delicte contra la propietat industrial i pertinença a grup criminal.

Aquesta vinculació criminal enfurisma especialment els manters i les persones que els donen suport. "Són treballadors exemplars que es dediquen de forma honorada al petit comerç i ocupen un rol important per a les seves famílies i la comunitat senegalesa", assenyalen en el comunicat.

Crits de llibertat per a Sidil Moctar i Issa Seye

La marxa ha durat prop de dues hores i ha enllaçat el consolat amb la Generalitat, després d'una parada a l'oficina del Parlament Europeu al Passeig de Gràcia. Uns dels crits que més s'han escoltat han estat els reclams de llibertat per a Sidil Moctar, en presó preventiva per agredir un agent de la Guàrdia Urbana amb una branca, i Issa Seye, al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca després que la Guàrdia Urbana l'identifiqués el juliol en una operació contra el top manta i el traslladés a la policia espanyola per una ordre vigent de prohibició d'entrada a l'estat espanyol. Seye, que ja havia estat expulsat fa uns mesos, va denunciar el 2012 un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona que el va atropellar amb la moto en un dispositiu. En el comunicat, els manters demanen a la cònsol un "informe positiu" perquè posi en valor el "rol a la societat" que poden desenvolupar els manters detinguts i el col·lectiu en general.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  11 d'Agost de 2016

Seria bo!

Potser que els consulats tinguessin cura de tenir controlats, documentats i amb permisos als seus. Si tothom compleix les normes no tindríem problemes. Si es vol viure sense pagar cap impost, per comerciar, i afavorir-se del sistema, és evident que no pot ser.