Divendres, 29 de Març de 2024

Empat a sis a Tarragona on guanya En Comú Podem

ERC queda com a segona força, els socialistes tercera i DL quarta

20 de Desembre de 2015, per ACN
  • El candidat al Congrés per Tarragona d'En Comú Podem, Fèlix Alonso, eufòric i alçant el puny celebrant la victòria de la llista de confluència d'esquerres a la demarcació

    ACN

  •  

  • Infografia dels resultats a la circumscripció de Tarragona en les eleccions espanyoles

     

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

La coalició En Comú Podem ha guanyat a la demarcació de Tarragona amb el 20,65% dels vots i obté un diputat, el primer cop que ICV –integrant de la formació juntament amb Podem- té representació a la circumscripció en unes eleccions generals. El vot a la demarcació ha quedat molt repartit i hi ha hagut un empat a sis on només Unió ha quedat fora. A poca distància d'En Comú Podem, ERC puja i ascendeix a la segona posició amb un diputat i el 17,48% dels vots. El PSC es queda amb la tercera posició amb un diputat i el 15,78% dels vots; mentre que Democràcia i Llibertat (DL) -hereva de CDC- baixa al quart lloc, molt a prop dels socialistes, i obté un diputat. C's i PP queden en cinquena i sisena posició amb un diputat cadascun.

Els sis diputats al Congrés per a la demarcació de Tarragona són: Fèlix Alonso (En Comú Podem); Jordi Salvador (ERC); Joan Ruiz (PSC); Ferran Bel (DL); Sergio del Campo (C's) i Jordi Roca (PP).

Amb un 100% dels vots escrutats, En Comú Podem ha aconseguit guanyar a la demarcació de Tarragona amb 76.828 vots i un 20,65% del total. Malgrat això, la fragmentació del vot ha fet que a la circumscripció tarragonina s'hagi obtingut un empat a sis entre les formacions catalanes que han obtingut representació al Congrés, i només deixant fora Unió.

Com a segona força i doblant amb escreix els resultats de fa quatre anys ha quedat ERC que ha aconseguit 65.037 vots i ha passat d'obtenir un 7,4% dels suports al 17,48% d'aquest 20D. El PSC es queda amb la tercera posició però patint una forta davallada i la pèrdua d'un diputat respecte els dos aconseguits fa quatre anys. El socialistes han passat del 26,1% dels vots al 15,8% d'aquest 2015 amb un total de 58.787 vots.

Però la gran derrotada de la nit ha estat Democràcia i Llibertat (DL) que ha quedat en quarta posició i, malgrat que obté la mateixa representació que la resta de forces polítiques, rebaixa a la meitat el percentatge de vots obtingut fa quatre anys amb la federació de CiU, que va ser primera força a la circumscripció i dos diputats. En aquests comicis ha aconseguit 56.949 vots, que representen un 15,3% del total.

En cinquena posició ha quedat C's amb un 14,23% dels vots i un total de 52.942 suports, superant fins i tot al PP que cau fins al darrer lloc amb un 12,25% dels vots (45.477). Fa quatre anys el PP va obtenir el 23% dels vots i malgrat quedar tercer va obtenir també dos diputats.

La participació ha estat del 68,48% (372.157) i l'abstenció del 31,52%. Els vots nuls han suposat el 0,89% i un 0,72% han sigut en blanc. Ara fa quatre anys la participació va ser del 63,67% (353.244) i l'abstenció del 36,33%.

Alonso es compromet a plantar cara per assolir les infraestructures del territori

El candidat d'En Comú Podem, Fèlix Alonso, no ha deixat de rebre felicitacions i de fotografiar-se amb la militància que aquest diumenge a la nit s'ha aplegat al bar la Cantonada de Tarragona per celebrar la victòria electoral. Ja havia avisat que guanyarien i, finalment, així ha estat. "A la campanya ja vèiem que la gent estava amb molta força i il·lusió donant suport, i és un canvi que tothom desitjava", ha celebrat eufòric, enmig dels crits d'alegria dels simpatitzants de la formació.

L'actual alcalde d'Altafulla ha garantit que En Comú Podem defensarà dues qüestions bàsiques a les Corts espanyoles: "el referèndum que hem de guanyar i fer, i el blindatge dels drets socials, perquè per nosaltres el primer són les persones. En clau territorial, Alonso s'ha compromès a plantar cara per assolir les infraestructures que el territori necessita i s'ha mostrat convençut que els diputats tarragonins de tots els partits polítics faran front comú perquè el territori deixi de ser “el sud oblidat".

El cava ha tornat a córrer aquest diumenge a la nit al local d'ERC al carrer Reial de Tarragona. La formació, que no havia aconseguit fins ara mai cap escó al Congrés per la circumscripció de Tarragona, portarà a Madrid el seu cap de llista, l'exsindicalista Jordi Salvador, i se situa com a segona força en nombre de vots. El candidat republicà, no només ha celebrat els resultats propis. També ha subratllat que el discurs "anticatalanista" de PP i Ciutadans "ha fracassat" a les urnes i els ha convidat a revisar-lo. "El partit que ha guanyat a l'Estat –en referència al PP-, aquí no pinta res, ni a la demarcació ni a Catalunya", ha insistit.

Entre salutacions a militants i interventors que arribaven i marxaven, Salvador ha trobat temps per obrir alguna ampolla de cava i reiterar el seu compromís amb la creació de la República Catalana. Vol fer-ho, assegura, amb una estada el més breu possible al Congrés, defensant, al mateix temps, "les classes treballadores" i la "sobirania del Parlament de Catalunya". Felicitacions de rigor a la formació guanyadora a Catalunya i la demarcació, En Comú Podem, inclosos gestos de complicitat per poder avançar junts, "amb la mà estesa", no només en polítiques socials i econòmiques d'esquerres, sinó també a l'hora que Catalunya pugui exercir plenament la seva sobirania. "Nosaltres pensem que Espanya és molt difícil de canviar però ells pensen que si. El temps posarà i traurà raons", ha abundat.

Ruiz ademet que els tarragonins 'han votat canvi'

A la seu dels socialistes a Tarragona, unes poques desenes de persones han seguit el desenllaç de la nit electoral, enmig d'un ambient de resignació davant la pèrdua d'un diputat. El seu cap de llista, Joan Ruiz, ha tingut paraules d'agraïment per tots aquells que han confiat en el PSC, tot i que ha admès que els tarragonins "han votat canvi". A més, ha subratllat que els socialistes han aconseguit més suports a la demarcació que a les eleccions al Parlament -58.000 vots pels 40.000 del 27S-. Ruiz ha garantit que defensarà "les polítiques d'esquerres i progressistes que vagin a favor de la major part dels tarragonins".

Després d'haver guanyat, per primer i únic cop en la seva història, unes eleccions generals a la circumscripció de Tarragona el passat 2011, llavors com a Convergència i Unió, les cares llargues han predominat entre candidats i dirigents de Democràcia i Llibertat durant el seguiment nit electoral. No ha estat l'ensurt inicial que ha suposat la difusió les primeres enquestes a les vuit del vespre que, fins i tot, deixaven el candidat Ferran Bel fora del Congrés. Però la formació s'ha quedat, finalment, amb un únic escó al Congrés, un al Senat i com a quarta força en número de vots.

Intentant donar la volta al sentiment generalitzat de frustració que es palpava a la seu de CDC de Tarragona, el candidat Ferran Bel ha ofert una "valoració positiva, amb l'argument que el diputat i senador aconseguits, atesa la configuració del mapa electoral que deixa aquest 20-D, poden resultar "encara més determinants", més "decisius" que els dos diputats i senadors que tenien fins ara. "Algunes forces s'han compromès a no investir un president que no garanteixi fer un referèndum a Catalunya. Amb la confluència de diputats catalans i la situació a l'Estat es pot produir. És un escenari nou", ha subratllat. Malgrat tot, el cap de llista i alcalde de Tortosa ha reconegut que la formació esperava poder haver obtingut "alguns centenars més de vots" i consolidar-se com a segona o tercera força al territori. Malgrat la fragmentació del mapa polític i la "dispersió de vot" que deixen els comicis, ha valorat que els "dos partits més agressius amb Catalunya, PP i C's", s'hagin situat entre els menys votats.

El candidat de Ciutadans, Sergio del Campo, ha estat el darrer a sortir a valorar els resultats obtinguts, a partir dels quals ha augurat "el final del bipartidisme". Així mateix, ha afirmat que el Congrés "s'obre a nous actors polítics" i que "es consolida un nou espai de centre" ocupat per la seva formació, tal com ja ha avançat el líder de la formació, Albert Rivera, en la seva compareixença des de Madrid.

Davant d'un grup de militants i simpatitzants, que han seguit l'escrutini des d'un hotel al centre de Tarragona, el cap de llista també ha lamentat "joc brut" d'alguns partits polítics, que els ha perjudicat, ha manifestat. Malgrat tot, i en clau més tarragonina, ha dit que "partiem de zero" i que, per tant, estan "molt contents" d’haver aconseguit un representant. Pel que fa a les propostes del territori, ha apuntat que hi haurà d'haver "moltíssim diàleg" per "intentar arribar a acords", i ha deixat entreveure que, en moltes qüestions, com ara les infraestructures, les diferents formacions ja han coincidit durant la campanya electoral.

Al Partit Popular, que ha estat pendent dels resultats des de la seva seu, a la Rambla Nova, poc seguiment per part de militants i simpatitzants. El candidat tarragoní, Jordi Roca, ha esperat que estigués escrutat gairebé el 100% per sortir a celebrar que "hem guanyat les eleccions a Espanya" i que "a la demarcació de Tarragona continua sent on el PP rep més suport de tot Catalunya". Així mateix, ha reiterat que Tarragona "està millor que fa quatre anys" i que continuarà la tasca del seu predecessor, Alejandro Fernández.

Referent a les xifres, ha exposat que s'haurà d'arribar a acords, però també ha incidit que el nou panorama polític permetrà demostrar que "les coses es poden fer sense majories absolutes". Finalment, ha dit que "el procés està mort", i ha alertat que "alguns han promès coses que no depenen només d'ells", en clara referència al referèndum al qual s'ha compromès En Comú Podem. "Cal fer un exercici de sinceritat amb els electors que t'han votat", ha conclòs.

Unió, fora del mapa polític

A la seu d'Unió Democràtica de Catalunya de la plaça Verdaguer de Tarragona han estat els primers en comparèixer, abans de les deu de la nit, potser precisament perquè de seguida ha quedat clar que quedaven fora del mapa polític espanyol. El candidat per Tarragona, Martí Barberà, ha lamentat davant d'un reduït grup de militants que "no hem tingut uns bons resultats", i ha emplaçat la formació a fer "una reflexió interna i una revisió per millorar".

Pel que fa a la resta de forces, Barberà ha constatat que hi haurà "un canvi democràtic" i ha afirmat que "nosaltres volíem ser en aquest canvi, però la ciutadania no ha volgut que hi fóssim". De cara al futur ha bromejat que potser s'hauran de considerar "partit emergent" a partir d'ara, i treballar per a esdevenir "una opció alternativa i una resposta a les demandes dels ciutadans".

En Comú Podem guanya a Catalunya amb 12 escons

En Comú Podem –la coalició formada per Podem, ICV,EUiA, Equo i Barcelona en Comú- s'ha imposat en les eleccions al Congrés dels Diputats després d'aconseguir 12 escons amb el 100% dels vots escrutats. D'aquesta manera, En Comú Podem ha estat la força més votada, amb el 24,72% dels sufragis. Com a segona força, s'ha situat ERC, que amb 9 diputats, obté els millors resultats de la seva història –el 2004 va aconseguir 8 escons- i triplica els tres escons de les darreres eleccions amb el 15,98% dels vots. La tercera força més votada ha estat el PSC, que ha obtingut 8 escons (15,70%), sis menys que al 2014, mentre que Democràcia i Llibertat ha obtingut els mateixos però amb el 15,09% dels vots. Ciutadans i PP, per la seva banda, han aconseguit cinc representants cada un.

En el seu debut a unes eleccions al Congrés dels Diputats, Ciutadans ha aconseguit cinc representants a la cambra baixa, amb el 13,05 % dels vots, mentre que el PP ha estat la sisena i última que ha obtingut representació per Catalunya, amb també cinc escons i l'11,13%% dels sufragis. Igual que el PSC, el PP ha perdut també sis diputats respecte les últimes eleccions al Congrés, on Catalunya hi és representada per 47 diputats.

D'altra banda, tal com preveien les enquestes, Unió s'ha quedat fora del Congrés després d'aconseguir l'1,72% dels vots. Era la primera vegada que concorria en solitari després que fa uns mesos trenqués la federació nacionalista amb CDC, que en aquests comicis s'ha presentat amb Reagrupament sota la denominació Democràcia i Llibertat i que ha obtingut 8 diputats, la meitat dels 16 que va aconseguir CiU formada per Convergència i Unió el 2011.

En total, 3.736.747 catalans han dipositat el seu vot aquest diumenge, el que representa un 70,97% de participació, quasi sis punts més que el 2011. En xifres absolutes i amb el 99% escrutat, En Comú Podem ha aconseguit 917.984 vots, ERC 593.526, el PSC 583.051, Democràcia i Llibertat 560.526, Ciutadans 484.636 i el PP 413.185. Els vots en blanc han representat el 0,68% del total (25.132) i els vots nuls el 0,61% (22.854).

En les darreres eleccions, al novembre del 2011, CiU va guanyar les eleccions al Congrés amb més d'un milió de vots i 16 escons, sis més que en els comicis del 2008. Va destronar el PSC de la primera posició, que va assolir 14 diputats, nou menys que el 2008, quan va aconseguir 25 diputats. Al 2011, la formació socialista va obtenir 920.323 vots, uns 770.000 vots menys.

El PP va ser la força més amb 11 diputats i 715.802 vots, i en aquest cas tot i augmentar la seva representació amb tres diputats més, es va mantenir com a tercera força.

D'altra banda, ICV-EUiA i ERC van obtenir tres escons cadascú. Els ecosocialistes, que aquesta vegada s'han presentat en coalició a En Comú Podem, van aconseguir 279.599 vots i es va situar com a quarta força i dos representants més que al 2008. Els republicans, per la seva part, van ser la cinquena força amb 244.245 vots i van mantenir els tres escons assolits el 2008.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  21 de Desembre de 2015

Café per a tots!

Si és la voluntat dels votants, benvinguda sigui. Quants siguem més riurem i els diners aniran més repartits, que falta fa.