Divendres, 19 d'Abril de 2024

Felipe González aposta per reformar la Constitució però descarta reconèixer el dret a l'autodeterminació

L'expresident espanyol creu que l'aprovació de les lleis de desconnexió al Parlament el setembre de 2017 hagués provocat 'mil morts els anys 30'

04 de Desembre de 2018, per ACN
  • Una imatge de l'acte del passat dilluns

    ACN

L'expresident del govern espanyol Felipe González ha assegurat aquest passat dilluns que introduir el dret a l'autodeterminació de Catalunya a la Constitució Espanyola seria un "germen d'autodestrucció" i per això ha apuntat que en faria una hipotètica campanya en contra. En l'acte commemoratiu dels 40 anys de la Carta Magna impulsat per la delegació del govern espanyol a Catalunya, González s'ha definit com un "reformista" però ha avisat que per canviar les regles de joc calen les majories adients i que les minories no les poden "imposar".

En aquest context, González ha lamentat l'aprovació de les lleis de desconnexió del Parlament del 6 i 7 de setembre de 2017 i ha considerat que si el mateixos fets haguessin succeït el 1930 s'haguessin pogut produir "mil morts". De fet, González ha constatat que en l'actualitat "s'apel·la a la democràcia contra les regles establertes per la pròpia democràcia", cosa que al seu entendre, "no és democràcia". Per això, ha reclamat als partits que generin les "condicions" perquè es pugui dialogar sobre la reforma i arribar a acords. "Si no es posa voluntat per fer-ho no es crearà la situació perquè passi", ha reconegut.

"Necessitem actualitzar per tenir una perspectiva pels propers 30 anys", ha reclamat. També s'ha referit indirectament a Vox i ha apostat per superar la "moda" de donar una resposta "simple" a problemes "complexos". "Gairebé totes les respostes simples consisteixen en buscar un altre culpable", ha manifestat. En aquesta línia, ha condemnat que s'estigui "alimentant monstres que es creien superats". També ha lamentat l'actitud dels partits a qui ha considerat "tèrmits" per fer profunda la crisi dels partits i les institucions des de de dins d'aquestes "sense donar la cara" amb l'aixopluc de la Constitució. Davant de tot això, ha apostat per fer autocrítica i preguntar-se si el nacionalisme espanyol i l'independentisme han tingut incidència en l'aparició de Vox.

D'altra banda, tant González com l'advocat Miquel Roca, que ha participat del debat, han coincidit en lamentar la judicialització de la política. De fet, segons l'expresident espanyol "quan es judicialitza molt la política és difícil evitar que es polititzi la justícia". L'expresident espanyol ha tancat la seva intervenció fent una crida al diàleg i a "reconduir" les tensions. En l'acte de commemoració del 40 aniversari de la Constitució Espanyola sota el títol 'La Constitución Española 1978: vigencia y futuro', també hi ha participat un dels ponents del text constitucional Miquel Roca.

L'advocat s'ha mostrat "orgullós" de la Constitució i ha negat que cap dels actuals problemes de l'Estat tinguin el seu punt d'origen en la Carta Magna motiu pel qual n'ha refredat la reforma. "El problema ha estat de la classe política", ha subratllat. Durant el debat moderat per la periodista Mònica Terribas, Roca ha dit que el marc dels catalans és el "pacte" i el "diàleg" i que la resta "surt fatal".

El debat ha estat seguit més desenes de persones entre les quals hi havia la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, l'expresident de la Generalitat José Montilla, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, el candidat a l'alcaldia de Barcelona Manuel Valls, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta i responsables dels Mossos, la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics