Dimarts, 26 de Març de 2019

Sànchez, Junqueras i Cuixart denuncien al Suprem la 'criminalització' de l'independentisme

Les defenses dels tres processats carreguen contra la 'vulneració' de drets fonamentals i polítics

16 d'Abril de 2018, per ACN
  • Una imatge de la façana del Suprem

    ACN

Les defenses d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han denunciat aquest dilluns que la causa que instrueix el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena té "una orientació política" per "criminalitzar" la ideologia independentista i que s'estan "vulnerant drets fonamentals". "S'està criminalitzant tota una ideologia i un moviment pacífic que defensa una idea plenament legal, que s'ha defensat durant molts anys i que només avui s'està criminalitzant per primera vegada per eliminar-la del mapa polític", ha dit l'advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde. L'advocada de Cuixart, Marina Roig, ha afegit que també s'estan "criminalitzant drets fonamentals" com la "mobilització ciutadana o la prostesta pacífica", mentre l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, ha afegit que el seu client ha lamentat que el jutge li està "vulnerant els seus drets polítics".

La declaració indagatòria d'Oriol Junqueras davant del Tribunal Suprem ha durat uns 40 minuts i el vicepresident destituït només ha respost a les preguntes del seu lletrat, Andreu van den Eynde. Segons fonts presents a la declaració, Junqueras ha defensat el dret a l'autodeterminació i que convocar un referèndum no és delicte. A més, també ha assegurat que no s'ha destinat "ni un cèntim" a l'organització de l'1-O i també s'ha referit a la violència policial d'aquell dia. Ha afirmat davant el jutge que va ser "intolerable" i ha defensat que mai va "ni promoure ni tolerar ni assumit com a possible" cap acció violenta des del Govern per assumir els seus fins possibles. Després de Junqueras, ha començat la declaració indagatòria de Jordi Sànchez.

El darrer en comparèixer davant el jutge serà Jordi Cuixart. Per primer cop, a la sala també hi és l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, després que Llarena hagi deixat al president destituït personar-se a la causa. La declaració indagatòria ha durat uns 40 minuts i Junqueras ha pogut exposar el seu posicionament davant Llarena. A preguntes del seu lletrat, ha defensat que ERC fa dècades que defensa un programa independentista i que mai abans s'havia qüestionat.

En aquesta línia, ha emmarcat en la política el conflicte català i ha dit que sempre s'hauria d'haver defensat des de la política i no portar-lo davant els jutge "ni molt menys criminalitzar-lo". A més, Junqueras ha defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya i que defensar la independència i promoure-la és legal. Així mateix, i segons aquestes fonts, el vicepresident destituït ha defensat el seu caràcter pacifista i també s'ha referit als intents de buscar un acord amb l'Estat, que no van ser exitosos.

En aquesta línia, ha negat que hagi existit violència i ha afirmat que des del govern no es va "ni promoure, ni tolerat ni assumit com a possible" una actuació violenta per aconseguir les finalitats independentistes.

Nega la malversació

Junqueras també ha negat la malversació i ha assegurat que no s'ha destinat ni un "cèntim" a l'organització del referèndum. Sobre l'1-O, ha assegurat que era una votació massiva que no es podia reprimir per la força i, per això, ha criticat la violència exercida pels cossos i forces de seguretat de l'Estat. Segons aquestes fonts, hauria dit que és "inadmissible".

A preguntes del seu lletrat, també ha defensat que convocar el referèndum no era delicte. També ha exposat queixes sobre el procediment judicial, ja que ha al·legat que no hauria d'estar jutjat al Suprem sinó al TSJC per poder tenir així l'opció que la seva sentència pugui estar revisada per un estament superior.

A més, ha expressat les dificultats que té per preparar des de la presó la seva estratègia de defensa. Vulneració de drets Una altra de les queixes del vicepresident destituït expressada davant Llarena ha estat que el procés judicial vol anular un moviment polític i que està retallant drets polítics. En conseqüència de tot plegat, ha expressat que no considera que el seu processament s'ajusti a la legalitat.

COMENTARIS (1)

Comentaris

Ganxet  16 d'Abril de 2018

No

Vol enterarse, no es delicte convoca un referéndum, es saltaràs las lleis, el que es delicte, totes las lleis, estatals i del nostre Parlament, això es delicte, tan li coste d entendre Sr. Junqueras, i de veritat, tot i no compartí las seves idees minoritàries que volen imposar a la majoria, es de admira que es consequen amb el que sempre ha dit, no com altres que foten el camp de nit, com las ra .. deixan penjats a tots els que es creien que parlava de debò.