Dilluns, 10 de Desembre de 2018

La primera audiència sobre l'extradició de Puigdemont serà el 17 de novembre

La fiscalia de Brussel·les confirma que la compareixença del president i els consellers començarà a les 14 hores i serà a porta tancada

06 de Novembre de 2017, per ACN
  • El president Carles Puigdemont a l'interior de la fiscalia belga a Brussel·les

    ACN

La primera compareixença davant del jutge del president Carles Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell a Brussel·les per decidir sobre la seva possible extradició a Espanya serà el proper divendres 17 de novembre, segons ha confirmat la fiscalia en un comunicat. L'audiència, a la Chambre du Conseil, començarà a les 14 hores i serà a porta tancada. Un cop s'hagi pres una decisió, la fiscalia emetrà un comunicat per informar-ne. Llavors, s'obren encara dues opcions més d'apel·lació, la primera al tribunal d'acusació i la segona al de cassació. En total, el procés es pot allargar fins a 60 dies, o 90, si es justifica que hi ha "circumstàncies excepcionals".

El jutge d'instrucció va decidir aquest diumenge deixar Puigdemont i els consellers cessats Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig en llibertat provisional. El magistrat va aplicar-los tres mesures cautelars: no poden sortir de Bèlgica sense permís judicial, han de tenir una residència real al país i s'han de presentar sempre que se'ls requereixi en persona a totes les citacions judicials o policials.

La decisió del jutge va arribar després que, divendres, la jutgessa de Lamela de l'Audiència Nacional emetés una euroordre d'arrest contra el president i els quatre consellers. La fiscalia federal de Bèlgica va examinar la petició, i la va derivar a la de Brusel·les, que va demanar la llibertat provisional amb mesures cautelars al jutge, que ho va acceptar després de prendre declaració, durant més de cinc hores, a Puigdemont i els seus consellers.

Ara, el jutge ha de decidir si accepta la petició d'Espanya i extradeix Puigdemont, Comín, Serret, Puig i Ponsatí, o si la rebutja, argumentant, per exemple, que estan en risc els seus drets fonamentals. En qualsevol cas, el procés es pot allargar durant almenys dos mesos, més enllà de les eleccions del 21 de desembre, i fins a tres si es justifica que el cas és "excepcional".

COMENTARIS (0)