Dijous, 19 de Juliol de 2018

L'Arxiu de Reus fa una crida a la ciutadania per recopilar imatges i vídeos de l'1-O

Es poden fer arribar per correu electrònic

04 d'Octubre de 2017, per Isabel Martínez
  • L'Arxiu Municipal de Reus recull les imatges de les mobilitzacions d'aquests dies fetes per particulars

    Fabián Acidres

El que avui és actualitat, demà esdevindrà història. Amb l’objectiu de garantir documentació pels historiadors del futur, l’Arxiu Comarcal del Baix Camp ha fet una crida perquè particulars, entitats i institucions que tinguin materials relacionats amb l’1-O els dipositin per a la seva preservació. “El que interessa és que no es malmeti, que no es perdi” ha explicat l’arxiver Sabí Peris que el passat dilluns ja va enviar una carta a tots els alcaldes de la comarca i al Consell Comarcal per tal que aquesta documentació diversa no s’esborri. Segons Peris, aquesta actuació respon a la demanda efectuada per diferents institucions i entitats (Generalitat, Associació d’Arxivers, …) que s’ha realitzat “gairebé al mateix moment, en la mateixa direcció” i, segons li consta, a diferents indrets. 

Vídeos, fotografies, cartells, tuits, etc…La documentació que s’intentarà preservar és prou “diversa”, un motiu pel qual ara mateix s’estan esperant instruccions concretes del tractament arxivístic que ha de rebre i de la institució final que l’acabarà preservant definitivament. Mentre s’esperen aquestes indicacions, Peris ha comentat que qualsevol persona que s’adreci a l’Arxiu Comarcal del Baix Camp podrà aportar el material que tingui i les seves dades quedaran registrades com a persona que realitza la donació. “Tot aquest material és patrimoni del moment” ha assegurat Peris que durant els dies anteriors a l’1-O ja va recollir material de cartelleria per documentar el referèndum, tal i com fa habitualment amb la resta de moviments ciutadans o electorals que se succeixen. Conscient, però, com la resta d’arxivers que les noves tecnologies estan variant la tipologia de documents històrics ha afirmat que caldria “fer una passada per la xarxa a veure què hi surt” i com es pot preservar aquest material cara al futur.  

 A través de les xarxes socials, on molts usuaris comparteixen fotografies i vídeos, s'ha fet una crida als reusencs per tal que tots aquells que ho desitgin facin arribar el seu material "per presevar la memòria de la ciutat" a través de l'adreça de correu electrònic arxiumunicipal@reus.cat.

D'aquesta manera, l'Arxiu reusenc se suma a una iniciativa que ja s'ha extès pel territori i que impulsa l'Associació d'Arxivers-Gestors de documents de Catalunya. 

COMENTARIS (0)

Reportatges