Cookie control
Divendres, 03 de Juliol de 2020

L'economia catalana va créixer un 2%, el 2019

El PIB es va alentir respecte als darrers anys i en el quart trimestre es va situar en l'1,8%

06 de Febrer de 2020, per ACN/ Redacció
  • Tot i el creixement, el PIB s'ha alentit respecte als darrers anys

    ACN

El Producte interior brut (PIB) de Catalunya va créixer un 2% el 2019, segons l'estimació avançada de l'Institut d'estadística de Catalunya (Idescat). La dada implica un alentiment de l'activitat respecte als darrers quatre anys, coincideix amb la de l'economia espanyola (2%) i supera en sis dècimes la primera estimació per a la UE-28 (1,4%). En l'evolució trimestral s'observa una progressiva reducció del creixement, intensificada en el segon semestre, fins arribar a l'1,8% interanual en el quart trimestre. D'altra banda, la variació intertrimestral de l'avanç del PIB català al quart trimestre ha estat del 0,2%, una dècima inferior al trimestre anterior.

L'evolució del PIB s'explica pel manteniment d'una notable activitat en els serveis (2,9%), equivalent a l'estimada el 2018. Aquest creixement prové, especialment, de les activitats professionals i dels serveis de l'administració pública, l'educació, la sanitat i els serveis socials. En canvi, la resta de sectors perden impuls i especialment la indústria que amb un -0,1% mostra el primer creixement negatiu des del 2013, després d'un progressiu deteriorament de l'entorn internacional del comerç exterior, que ha frenat l'activitat industrial en els darrers divuit mesos.

De la seva banda, la construcció també mostra indicis de desacceleració, al reduir la taxa de creixement (2,5%) gairebé al a meitat de l'any anterior. Finalment, el sector agrari intensifica la caiguda i passa del -0,4% el 2018 al -2,5% el 2019. Pel que fa a l'evolució trimestral, hi ha un afebliment en el creixement interanual que va des del 2,2% del primer trimestre a l'1,8% del quart. En el cas dels serveis, s'ha registrat un increment del 2,6%, quatre dècimes inferior al trimestre anterior, mentre la indústria augmenta un 0,4%, que contrasta amb el -2,4% del mateix període de l'any anterior. La construcció assoleix el mínim de creixement en el quart trimestre (0,1%) i el sector agrari manté un creixement negatiu i al quart trimestre mostra una taxa interanual del -3,2%. Aquest avanç del PIB és l'última estimació duta a terme amb la base comptable 2010 ja que d'acord amb les recomanacions d'Eurostat s'aniran actualitzant progressivament i incorporaran la nova revisió a partir del 20 de març del 2020.

La taxa d'atur se situa en el 10,4%

Segons un comunicat del departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, l'economia catalana ha seguit generant ocupació, del 2,6% interanual en el quart trimestre i del 2,3% en mitjana anual (2,7% el 2018). Amb aquestes xifres la taxa d'atur es va situar en el 10,4% el quart trimestre i l'11% el 2019, cinc dècimes per sota de la taxa del 2018. D'altra banda, el cost laboral per treballador i mes del tercer trimestre va augmentar un 3,1% interanual, mentre que el cost salarial va créixer un 2,7% en el mateix període amb una inflació del 0,6%.

Per últim, la taxa de sobrecàrrega, que calcula el percentatge de població que viu en llars que destinen més d'un 40% dels seus ingressos al pagament de les despeses de l'habitatge, ha passat del 14,1% el 2009 al 9,9% el 2018. Tot i la millora, la conselleria ha apuntat que la taxa de sobrecàrrega entre les persones que viuen en llars de lloguer a preu de mercat a Catalunya és "força superior" a la mitjana de la Unió Europea (UE).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics