Diumenge, 21 d'Octubre de 2018

L'Idescat rebaixa una dècima el creixement de l'economia catalana del tercer trimestre i el situa en el 0,8%

La taxa interanual s'enfila fins al 3,4%, quatre dècimes més que en el segon trimestre

15 de Desembre de 2017, per ACN
  • La taxa interanual s'enfila fins al 3,4%, quatre dècimes més que en el segon trimestre

    ACN

L'activitat econòmica de Catalunya va registrar un augment del 0,8% en el tercer trimestre en relació amb el segon trimestre, cosa que suposa una dècima menys que la previsió avançada el 6 de novembre passat per l'Institut d'estadística de Catalunya (Idescat) quan s'anunciava un augment del 0,9%. Amb aquest creixement intertrimestral, l'economia catalana mostra una desacceleració en relació amb el segon trimestre quan l'augment de l'activitat econòmica en termes trimestrals va ser de l'1,1%.

Tot i aquesta desacceleració de tres dècimes en termes trimestrals, en termes anuals el PIB català registra una taxa interanual en el tercer trimestre del 3,4%, quatre dècimes més que la taxa del segon trimestre. De nou, la demanda interna i les exportacions es mantenen com a motors de l'economia catalana. L'Idescat destaca que la taxa interanual de l'economia catalana del 3,4% registrada en el tercer trimestre se situa tres dècimes per sobre de la taxa registrada per l'economia espanyola que va ser del 3,1% en el mateix període.

En termes intertrimestrals, el creixement del 0,8% del tercer trimestre a Catalunya s'iguala amb la taxa registrada per l'economia espanyola en el tercer trimestre en relació amb al juny.

Tots els sectors creixen menys l'agricultura

Tots els sectors d'activitat econòmica registren alces del PIB amb l'excepció del sector primari on el creixement del PIB anual s'ha situat en un negatiu 2,5%, per contra del 0,5% positiu del segon trimestre. La indústria manté el seu bon comportament amb un creixement en taxa anual del 3,7%, per sobre del 2,8% que es va registrar al juny, mentre que la construcció també evoluciona a l'alça amb una taxa del 6,4%, per sobre del 5,5% del segon trimestre.

Finalment, el sector serveis, el que més pes té en el conjunt de l'economia catalana, ha registrat una taxa del 3,1% al setembre, per sobre del 2,9% del juny.

Bon paper del consum de les famílies i la inversió empresarial

Tot i això, ha estat la demanda interna, amb una taxa anual del 3,1%, la que ha ajudat a impulsar l'economia catalana. Dins d'aquesta demanda interna, destaca el consum de les famílies, que creix un 2,7% en termes anuals, quatre dècimes per sobre del segon trimestre, i especialment la inversió empresarial, que augmenta en una taxa del 5%, per sobre del 3,9% del segon trimestre. La inversió de les empreses fabricants de béns d'equipament registren una taxa del 5,4%.

L'idescat també destaca l'aportació positiva de les activitats d'administració pública, educació, sanitat i serveis socials amb una aportació positiva del 3,7%, el mateix percentatge del segon trimestre. Exportacions Finalment, el sector exterior segueix mantenint el seu bon comportament i en el tercer trimestre repeteix la mateixa aportació positiva al PIB català del segon trimestre, amb una taxa del 0,7%.

En aquest resultat de la demanda exterior ajuda les exportacions de les empreses de béns i serveis, que augmenten en el tercer trimestre un 3,4%, per sobre del creixement de les importacions d'aquest secor que se situa en el 2,5%. El sector turístic també segueix aportant xifres positives com es constata amb les aportacions del consum dels estrangers a Catalunya, que creixen un 9,1%.

COMENTARIS (0)