Dilluns, 10 de Desembre de 2018

Llarena retira l'ordre europea de detenció contra Puigdemont i els consellers cessats

05 de Desembre de 2017, per Redacció
  • Puigdemont, en una imatge d'arxiu, a Brussel·les

    ACN

El jutge Pablo Llarena ha acordat retirar les ordres europees de detenció dictades contra Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, amb l'objectiu que es es comuniqui la seva decisió a les autoritats belgues. Llarena ha considerat, segons fonts judicials, que s'han de retirar les ordres europees perquè "s'està investigant un delicte de naturalesa plurisubjetiva dotat d'unitat jurídica inseparable, el que requereix una única contestació per evitar respostes contradictòries". Cal recordar que dies enrere es van agrupar les diverses causes relaciones amb l'1-O, si bé abans la jutgessa Lamela de l'Audiència Nacional havia emès les ordres de detenció.

El jutge ha recordat que l'ordre europea de detenció és "un instrument de col·laboració judicial" i que un cop emesa, "el jutge instructor pot ponderar en qualsevol moment la conveniència o oportunitat del seu manteniment". El jutge ha descrit el nou escenari que es presenta en aquest moment a nivell polític per exposar els motius de la seva decisió. D'una banda, amb posterioritat a l'emissió de les ordres, ha assenyalat, "els investigats semblen haver mostrat la seva intenció de retornar a Espanya, amb la finalitat de prendre possessió i exercir uns càrrecs electius per els comicis s'han presentat recentment".

D'altra banda, Llarena ha assenyalat que "la depuració de les diferents responsabilitats penals ha de ser portada de manera unificada, ja que del contrari podria trencar-se la continència de la causa i conduir el procés a respostes contradictòries dels afectats". Segons el magistrat, l'actual manteniment de les ordres de detenció "no facilitaria l'adequat desenvolupament del procés", perquè "que dificultaria la resposta homogènia que va justificar l'acumulació de les actuacions". Contra la interlocutòria de Llarena es pot interposar recurs de reforma o apel·lació.

La fiscalia de Brussel·les confirma la retirada de l'ordre de detenció europea contra Puigdemont

La fiscalia de Brussel·les ha confirmat aquest dimarts a la tarda que ha rebut la retirada de l'ordre de detenció europea contra el president Carles Puigdemont i els consellers cessats Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig. "Les autoritats espanyoles han confirmat el caràcter definitiu d'aquesta decisió", ha dit la fiscalia, que ha afegit que ara el jutge haurà de "constatar que el cas ja no és aplicable". Arran de la retirada de l'ordre europea de detenció, a més, "es suprimeixen les mesures cautelars emeses pel jutge d'instrucció", entre les quals hi havia la prohibició de sortir de Bèlgica sense permís, l'obligació d'acudir a totes les cites policials i judicials i la notificació d'una residència fixa a Bèlgica.

L'advocat belga de Puigdemont diu que el president no marxarà del país tot i la retirada de l'ordre europea de detenció

L'advocat belga de Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ha assegurat en declaracions al diari 'L'Echo' que el president "no marxarà pas de Bèlgica". "Només una ordre d'arrest de les tres que hi ha s'ha retirat", ha puntualitzat Bekaert al diari, assenyalant que encara estan vigent les ordres de detenció espanyola i internacional.

COMENTARIS (2)

Comentaris

Quim   06 de Desembre de 2017

Més preguntes

Amic ganxet!

Doncs ara què? Que si torna i el detenen l'escàndol internacional serà notable.

No et sembla rar que els que van emetre l'ordre diguin ara que els està la mar de bé que Bèlgica hagi desestimat la causa?

No et sembla peculiar que el consell de garanties estatutàries hagi dit que el cessament del govern Puigdemont sigui anticonstitucional?

No t'indigna que fins i tot el ministre Montoro hagi admès que el dèficit fiscal català és de 16.000 milions?

No et repugna que hagin tornat a tombar el protocol per no tallar la llum a les famílies amb menys recursos just quan s'anuncia un nou increment del rebut de la llum?

No et fastigueja que a cada mani constitucionalista hi hagi l'extrema dreta?

Que passi un bon pont. Ah, el CNL ja ha publicat els horaris dels seus nous cursos.

Ganxet  05 de Desembre de 2017

Ostres

Ara que?,

Reportatges