Dilluns, 24 de Setembre de 2018

Nacions Unides exigeix a l'Estat que respecti 'els drets bàsics' dels ciutadans en resposta a l'1-O

Un informe de l'ens apunta que algunes de les actuacions per impedir la votació 'semblen violar drets individuals fonamentals'

29 de Setembre de 2017, per Redacció
  • Concentració ciutadana a la policia espanyola, a Reus

    Fabián Acidres

Un informe d'experts de l'oficina de drets humans de les Nacions Unides sobre les mesures de l'Estat per impedir l'1-O assenyala que “Espanya ha de respectar els drets fonamentals en resposta al referèndum". Els autors de l'escrit són David Kaye i Alfred de Zayas. El primer és relator especial sobre la promoció i protecció del dret de llibertat d'opinió i protecció, i el segon un independent encarregat de promoure l'ordre "internacional democràtic i equitatiu".

L'informe adverteix a més que algunes de les actuacions dutes a terme per impedir la celebració de la votació d'aquest diumenge "són preocupants". Els arrestos d'alts càrrecs de la Generalitat, els registres en impremtes i mitjans de comunicació i el bloqueig de webs "semblen violar drets individuals fonamentals tot coartant la informació pública i la possibilitat d'un debat en un moment crític per a la democràcia" de l'Estat.

En conseqüència, l'escrit exigeix que "les mesures adoptades no interfereixin amb els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió i associació i participació pública". "Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats de l'Estat tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials en les societats democràctiques", reblen els autors.

COMENTARIS (0)