Divendres, 19 d'Abril de 2024

Només un 15% dels consultats no ha sortit de casa cap dia, segons l’enquesta de Ceres sobre la Covid-19

La segona onada del sondeig per copsar com s'encara l'epidèmia recull l'opinió de 904 persones d’arreu de Catalunya

09 d'Abril de 2020, per Redacció/ I.M.
  • La plaça de la Llibertat de Reus, buida

    Reusdigital.cat

En la línia de les enquestes periòdiques realitzades pel gabinet demoscòpic Ceres per conèixer com s’afronta la Covid-19, l’empresa reusenca ha realitzat una segona onada (entre el 27 i el 31 de març) segons la qual la meitat de les persones ha sortit un o dos dies durant el període estudiat i només un 15% no ha sortit cap dia. L’enquesta s’ha realitzat a partir de les respostes de 904 persones d’arreu de Catalunya. Concretament, aquestes han sortit de mitjana 2,8 dies.

Respecte les mesures de protecció i seguretat, gairebé la totalitat han mantingut la distància de seguretat amb la resta de persones que s’ha trobat en el seu desplaçament i ho han fet de forma solitària. En arribar a casa, i segons la mateixa font demoscòpica, gairebé la meitat de les persones s’ha canviat de roba en tornar a la llar o ha portat guants o mascareta durant la sortida. Segons les dades obtingudes, les dones, quan han sortit de casa, han pres més mesures de protecció que els homes.

Una altra dada que també aporta l’estudi de la segona onada de Ceres és que en una de cada quatre llars consultades, algun membre segueix treballant fora. Per sexes, els homes han sortit més de casa per motius laborals, mentre que les dones ho han fet per cuidar de persones depenents. Els joves també han sortit menys de casa que les persones de 35 a 50 anys a conseqüència de les tasques laborals. De fet, la meitat de les persones consultades tenen persones dependents en la seva família més propera i senten una preocupació molt elevada per la seva salut però les dones es mostren més preocupades per les persones dependents de la família que no pas els homes.

En termes globals, un 6,9% de les persones consultades per Ceres tenen algun membre de la llar infectat actualment o que ho ha estat, una circumstància que ha incidit en una major angoixa i preocupació entre aquestes unitats familiars. Respecte l’estat d’ànim de les persones consultades, la segona onada d’aquest estudi de Ceres mostra que es manté estabilitat en aquest sentiment tot i haver-hi un sensible augment en termes de tristesa-depressió i en la ira-hostilitat, i certa rebaixa de l’ansietat i l’optimisme respecte l’onada anterior.

Com en altres indicadors, les dones manifesten un major nivell de tristesa-depressió i d’ansietat que no pas els homes. Set de cada 10 persones consultades pensen que el confinament encara durarà de 30 a 45 dies més. Els homes perceben que el confinament durarà menys que no pas les dones, mentre que les persones d’entre 35 i 50 també perceben una durada més curta que els majors de 50 anys.

La font que ofereix més confiança entre les persones consultades és l’OMS, seguida del govern de la Generalitat i dels ajuntaments. Per contra, segueixen sent les xarxes socials els que menys confiança inspiren, seguides del govern d’Espanya. Evolutivament, es destaca una davallada en la confiança manifestada en les fonts oficials, tot i que cal tenir en compte que en aquesta onada s’ha preguntat per aquestes fonts de forma desagregada a diferència de la primera.

D’altra banda, també existeix una petita davallada en la confiança expressada envers els mitjans de comunicació. Les persones consultades suspenen les actuacions i decisions preses per la Unió Europea i pel govern Espanyol, principalment les d’aquest darrer organisme. Per contra, donen un aprovat just a les dutes a terme per la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i l’OMS.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics