Divendres, 19 d'Abril de 2024

Puigdemont ofereix a Rajoy una reunió per obrir una negociació de dos mesos

El president replica Rajoy amb una carta on no respon explícitament si s'ha declarat la independència però referma que manté la suspensió dels seus efectes

16 d'Octubre de 2017, per ACN
  • Pla mitjà del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president espanyol, Mariano Rajoy, asseguts de costat durant la missa a la Sagrada Família per les víctimes de l'atemptat el 20-8-17

    ACN

 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost al requeriment del govern espanyol de Mariano Rajoy amb una carta on manté la suspensió de la declaració d’independència que va anunciar al seu discurs del Parlament del dia 10 d’octubre, i dona dos mesos al president espanyol per “dialogar”. Puigdemont, a més, reclama fixar de manera immediata una reunió bilateral amb Rajoy per “explorar els primers acords” entre els dos governs, i l’insta a “no deixar que la situació es deteriori més”, a “reconèixer el problema i mirar-lo de cara” per solucionar-lo. El president aprofita també per demanar a l’Estat que aturi i reverteixi la “repressió contra el poble i el Govern de Catalunya”, i cita també els processos oberts contra el major dels Mossos i els líders de l’ANC i Òmnium. Adjunts a la carta, Puigdemont inclou enllaços a la transcripció de la seva compareixença al Parlament del passat dimarts, i resolucions i declaracions de líders i estaments internacionals en favor del diàleg i la mediació, però no el document que van signar després del ple del dia 10 els diputats de JxSí i la CUP.

La resposta al requeriment cursat la setmana passada per Rajoy sota l’avís d’una possible aplicació de l’article 155 de la Constitució, consta de dues pàgines de text i dues més d’enllaços a documentació en favor del diàleg i la negociació. La rèplica de Puigdemont assegura que “la prioritat” del seu Govern és “buscar amb tota la intensitat la via del diàleg”. “Volem parlar, com ho fan les democràcies consolidades, sobre el problema que li planteja la majoria del poble català que vol emprendre el seu camí com un país independent en el marc europeu”, afirma el president.

I és que, tot i no concretar si en la seva intervenció davant el ple el passat dia 10 d’octubre va proclamar o no la independència, Carles Puigdemont sí manté que els seus efectes segueixen en suspens. “La suspensió del mandat polític sorgit de les urnes l’1 d’octubre demostra la nostra ferma voluntat de trobar la solució i no l’enfrontament. La nostra intenció és recórrer el camí de forma acordada tant en el temps com en les formes. La nostra proposta de diàleg és sincera i honesta”, assegura a la carta. 

Per tot això, el president explica que “durant els propers dos mesos” el principal objectiu del Govern serà “emplaçar” Mariano Rajoy “a dialogar, i que totes aquelles institucions i personalitats internacionals, espanyoles i catalanes, que han expressat la seva voluntat d’obrir un camí de negociació tinguin l’oportunitat d’explorar-lo”. “Comprovarem d’aquesta manera el compromís, de cadascuna de les parts, en trobar una solució acordada”, avisa el president.

En aquest sentit, reclama de manera ben directa “concretar, el més aviat possible, una reunió” entre els dos presidents “que permeti explorar els primers acords”. “No deixem que es deteriori més la situació. Amb bona voluntat, reconeixement del problema i mirant-lo de cara, estic segur que podem trobar el camí de la solució”, afirma Puigdemont al final de la seva missiva.

De la mateixa manera, el president de la Generalitat aprofita la carta per demanar al cap de l’executiu espanyol que cessi les accions contra el Govern i l’independentisme. És per això que reclama que “es reverteixi la repressió contra el poble i el Govern de Catalunya”, i recorda que aquest mateix dilluns “estan citats a declarar a l’Audiència Nacional dos dels líders de la societat civil catalana que han impulsat les manifestacions pacífiques de milions de persones des de l’any 2010”, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i el major del cos dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, “un dels quadres policials de més prestigi de la policia europea, i que compleix la seva tasca de forma rigorosa i garantista”.

Igualment, el president considera que els catalans “pateixen” també altres formes de “repressió” per part de l’Estat, com “la vulneració de drets fonamentals, la intervenció i congelació dels nostres comptes bancaris que impedeixen que atenguem les nostres obligacions amb les persones més necessitades, la censura d’internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de servidors públics, i la brutal violència policial exercida contra població civil pacífica l’1 d’octubre”. “La nostra proposta de diàleg és sincera, malgrat tot el que ha ocorregut, però lògicament és incompatible amb l’actual clima de creixent repressió i amenaça”, adverteix Puigdemont. 

En un to tranquil, el president assegura a Rajoy que la situació que es viu a Catalunya “és de tal transcendència que exigeix respostes i solucions polítiques a l’alçada”. “La meva carta vol contribuir a arribar a aquest tipus de respostes, que són les que ens demana la majoria de la societat i les que s’esperen a Europa, que no entenen altra forma de resoldre els conflictes que no passi pel diàleg, la negociació i l’acord”, manifesta. En aquest sentit, es mostra “sorprès” perquè Rajoy li “anunciés la voluntat de posar en marxa l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autogovern de Catalunya”.

“Quan el passat dia 10, atenent a la petició de nombroses personalitats i institucions internacionals, espanyoles i catalanes, li vaig plantejar una oferta sincera de diàleg, no ho vaig fer com una demostració de debilitat sinó com una proposta honesta per trobar una solució a la relació entre l’Estat espanyol i Catalunya que està bloquejada des de fa molts anys”, explica el president. 

Malgrat això, recorda a Rajoy que a l’1-O, “enmig d’una violenta actuació policial denunciada pels més prestigiosos organismes internacionals”, més de dos milions de catalans “van encomanar al Parlament el mandat democràtic de declarar la independència”. “Als resultats d’aquest referèndum s’han d’afegir els de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya on una clara majoria, un 47,7%, va votar forces independentistes, i on les forces explícitament contràries a la independència van obtenir un 39,1%. També és necessari recordar que un 80% dels ciutadans ve manifestant reiteradament la voluntat de decidir el seu futur polític votant en un referèndum acordat. Acceptar la realitat és el camí per resoldre els problemes”, afegeix el president per argumentar la seva posició. 

Per últim, Puigdemont adjunta a la carta dues pàgines més plenes d’enllaços a textos, documents i declaracions de diferents líders internacionals, institucions i premis Nobel que advoquen pel diàleg, la mediació i la negociació. El llistat d’enllaços està encapçalat per la transcripció de la seva compareixença davant el ple del Parlament del passat 10 d’octubre, on va “assumir el mandat dels resultats de l’1-O” i va “suspendre els efectes de la declaració d’independència” per obrir el període de diàleg. El que no ha adjuntat el president a la resposta al requeriment és la declaració que poc després van signar els diputats de JxSí i la CUP on es declarava la construcció de la república catalana i l’inici del procés d’independència. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

xavier  17 d'Octubre de 2017

`prou

quina negociacio,.,,amb la llei o nomes per la independencia,,,falsetat total....va de martir i es un dictador catala.