Divendres, 19 d'Abril de 2024

SPUNI, tota una experiència parlamentària

Els estudiants universitaris del país prenen part en una activitat al Parlament de Catalunya per aprendre'n el seu funcionament intern

24 de Juliol de 2019, per Marina Sáenz de San Vicente
  • Una imatge de l'activitat

    Marina Sáenz de San Vicente

Entre els dies 13 i 19 de juliol ha tingut lloc la Setmana del Parlament universitari (SPUNI), un curs destinat als alumnes de les universitats de Catalunya. El programa s'ha estructurat a partir d'un seguit de simulacions de l'activitat parlamentària tutoritzades per professors, en les que també han participat diputats del Parlament i representants d'altres àmbits polítics i institucionals. Els participants han escollit un rol a desenvolupar entre les àrees de coneixement i d'interès, que es constitueixen en grups parlamentaris (diputat o diputada); assessors jurídics (lletrat o lletrada); assessors lingüístics (d’especialització en llenguatge legislatiu o periodístic); i premsa parlamentària i altres mitjans de comunicació (simulació periodística).

La SPUNI és una simulació de tot el que passa al Parlament, no només de cara al ple i als diputats, sinó també de cara als periodistes, lingüistes i juristes. Cadascú desenvolupa les tasques que faria un professional a la vida diària del Parlament. A més, hi ha una part educativa, en què es reben xerrades i formacions per poder després fer la representació del rol de la millor manera possible. En primer lloc, es destinen els càrrecs i els grups parlamentaris entre els participants, i aquests es divideixen també en diferents comissions i càrrecs. Llavors, és quan es comencen a treballar les diferents negociacions per formar el govern. A partir d’aquest punt, ja es comença a treballar en comissions, en les que els diferents grups parlamentaris van esmenant les seves propostes de llei. El darrer dia aquestes es voten i es decideix si s’aproven o no.

El dissabte 13 de juliol va començar l’aventura. Els participants van rebre l’acreditació i van rebre la benvinguda a càrrec del vicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa. “Gaudir i aprendre, conèixer les institucions en primera persona i les seves funcions. Això és la SPUNI”, va afirmar Costa. Tot seguit, els estudiants van rebre una sèrie de xerrades conjuntes: ‘El Parlament de Catalunya: funcions, òrgans i sistema de treball’, ‘Democràcia i Parlament’, ‘Sistema polític català’ i ‘La formació de govern en els sistemes parlamentaris’. Per finalitzar la jornada, es va dur a terme l’assignació de perfils de simulació i de grups parlamentaris i es va realitzar una reunió per rols.

El diumenge 14 de juliol, l'activitat es va traslladar al campus de la Ciutadella la Universitat Pompeu Fabra, on, en primer lloc, el degà de la Facultat de Ciències Polítiques de la universitat, Miquel Salvador, va donar la benvinguda. Seguidament, els participants van rebre dues formacions conjuntes: ‘Oratòria’ i ‘Ètica i política’. Després de la pausa, els estudiants van poder escollir dos tallers.

L'endemà, dilluns 15 de juliol, els participants van rebre una formació conjunta imprescindible per al correcte desenvolupament de la jornada: ‘La sessió constitutiva del Parlament i la sessió d’investidura’. Després del descans, va tenir lloc una reunió per rols i, tot seguit, es va celebrar la sessió constitutiva del Parlament. Una vegada al ple, es va produir la sessió d’investidura del Parlament i el president del Parlament, Roger Torrent, va donar la benvinguda als estudiants. A la tarda, els estudiants van rebre la formació conjunta ‘Les comissions al Parlament de Catalunya’ i després es va produir la constitució de les comissions al ple del Parlament. Més tard, es va dur a terme la presentació pública de l’acord de govern entre els partits polítics de Junts per Catalunya i Cs, un pacte comentat (i criticat) entre els partícips de la Setmana del Parlament universitari.

Més tard, es va dur a terme una roda de premsa dels portaveus. El dimarts 16 de juliol, les formacions conjuntes que van rebre els participants van ser: ‘Procediment legislatiu’ i ‘Consells de redacció normativa’. A continuació de la pausa, es van dur a terme les respectives reunions per rols i de comissions i compareixences, a més d'una nova roda de premsa, aquesta per part del govern. Després de dinar, van tenir lloc les reunions de les comissions i es va realitzar la simulació periodística de la jornada. El dimecres 17 de juliol, els estudiants van rebre la formació conjunta ‘La sessió de control’. A continuació del descans, van tenir lloc les reunions per rols i de comissions. Tot seguit, es va produir una trobada amb representants de grups parlamentaris del Parlament de Catalunya. Després del dinar, la Mesa i la Junta de Portaveus va atendre als mitjans. Més tard, va tenir lloc al ple la sessió plenària: sessió de control, interpel·lacions als consellers i a la Presidenta i debat a la totalitat.

El dijous 18 de juliol, els participants van rebre una formació conjunta per a la preparació de debats i a continuació de la pausa van tenir lloc els debats de premsa escrita, de ràdio i de televisió, i les simulacions per rols. Seguidament, es van dur a terme les últimes reunions de les comissions i després del dinar es va realitzar un debat amb els autèntics diputats del Parlament de Catalunya.

El divendres 19 de juliol, va tenir lloc el programa de 'ràdio Flaixbac' ‘El matí i la mare que el va parir’ en directe des del Parlament de Catalunya. Posteriorment, els participants de la SPUNI van accedir al saló de sessions i es va celebrar la sessió plenària, en la que hi va haver debats dels diferents grups parlamentaris i votacions de la llei i de les mocions, a més a més de la declaració institucional. La sessió va comptar amb la presència del president, Roger Torrent, que va cloure l’acte i l’activitat de la SPUNI i, més endavant, els presents van cantar l’himne nacional.

Després de la representació, es va realitzar una fotografia de grup i es van recollir els certificats d’assistència a la Setmana del Parlament Universitari. “La complexitat del pais es resol entrant a fons amb els temes, buscant el diàleg sempre i procurant l’acord”, va afirmar Torrent. El president del Parlament va recomanar als estudiants que llegeixin les obres de l’autor de filosofia política Joan Fusté, i va fer menció d’una frase cèlebre d’aquest: “la política, o la fas o te la fan”. Finalment, Roger Torrent va indicar que “fer política no vol dir només seure en un escó o militar en un partit polític, sinó ser ciutadans crítics i constructius”. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ganxet  24 de Juliol de 2019

Aixo

que siguin ells els que fan funcionar el Parlament, sens dupte donaran mil voltes als que cobren per no fer res.