Divendres, 19 d'Abril de 2024

Torrent proposa un 'pacte de claredat' per a la 'celebració d’un referèndum'

Assegura que ERC no posarà 'cap línia vermella' per a la investidura però 'tampoc donarà un xec en blanc'

04 de Juliol de 2019, per ACN
  • Torrent, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha proposat aquest dijous un “pacte de claredat” per a la “celebració d’un referèndum”. Ho ha fet en el transcurs d’un esmorzar informatiu on ha assegurat que aquest “pacte de claredat” hauria de permetre decidir “les circumstàncies i les condicions”, i el “com i quan” se celebra un referèndum. Torrent ha advertit que ERC “no posarà cap línia vermella” per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, però “tampoc donarà un xec en blanc”.

Ha recordat que la repressió “no ha resolt cap dels reptes polítics plantejats” i ha advertit que “si l’actitud de l’Estat és el bloqueig permanent, la persecució judicial i el menyspreu”, la resposta del sobiranisme “no serà la resignació o l’abandó de les seves posicions, sinó la mobilització persistent per fer que el que avui sembla impossible sigui inevitable”. Torrent ha fet aquestes manifestacions en un acte on ha estat present els consellers de Treball, Chakir El Homrani, la de Salut, Alba Vergés, el vicepresident del Congrés Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, el vicepresident de la CEOE, Josep Sánchez Llibre, entre altres.

Ha estat presentat per Luís López Guerra, catedràtic de dret constitucional, exmagistrat del Tribunal Europeu dels Drets Humans i exvicepresident del Tribunal Constitucional. Al seu discurs davant de 200 persones el president del Parlament ha apostat per la via política per a la resolució del conflicte i ha assegurat que “ens hem de posar d’acord sobre el quan, el com i amb quines circumstàncies celebrarem el referèndum”. Ha advertit que els republicans “no renunciarem als nostres objectius polítics perquè entenem que són legítims i que s’han de poder materialitzar” però “tampoc pretenem que l’Estat renunciï als seus”. En aquests sentit ha lamentat que després de 10 anys de conflicte l’executiu espanyol no hagi fet “una proposta” a Catalunya i a advertit que “no hi haurà solució factible que no sigui parlada”. “És obvi que l’independentisme no pot imposar les seves tesis sense ser una majoria qualificada clarament contrastable”, ha dit, però també “és evident que un Estat que es vulgui democràtic no pot aspirar a retenir per la força una part significativa de la seva població”.

Torrent, que ha recordat que per a ERC qualsevol sentència condemnatòria és “injustificable”, ha advertit també que “la repressió no ens portarà a cap solució” i cal un procés de negociació que camini cap a la solució compartida majoritàriament per la població catalana: un referèndum. El conflicte, ha insistit, només es resoldrà votant “un nou marc de relacions”. A preguntes de la premsa, Torrent ha assegurat que ERC “no posarà cap línia vermella” a la investidura de Sánchez “però tampoc donarem cap xec en blanc”. Ha assegurat que “la responsabilitat” respecte a aquesta qüestió és de Pedro Sánchez, i “el que ens preguntem és quin PSOE i quin Sánchez ens trobarem no només al debat d’investidura”. “Ens trobarem el PSOE que parla de diàleg o el que aplica el 155?” s’ha preguntat.

També ha afirmat que la resolució del TC sobre el 155 li sembla "una mostra més del tancament de l’Estat de les autonomies i la constatació que la frustració que senten molts catalans respecte a l’Estat té a veure amb la impossibilitat d’exercir el nostre autogovern”. En aquest sentit ha advertit que “no serveix de res avalar el 155 per fer canviar d’opinió els catalans que van votar l’1-O” i per tant al final caldrà afrontar la situació “a una mesa de diàleg” i no “amb amenaces”. Respecte a la designació de Josep Borrell com nou cap de la diplomàcia europea, Torrent ha admès que per a ERC “no és una dada esperançadora” vista “la seva trajectòria, declaracions i actituds respecte a Catalunya”.

Borrell, ha dit, “no ha demostrat una voluntat de diàleg polític i de resolució del conflicte, sinó mes aviat el contrari”. En tot cas ha afirmat que aquesta designació per a ell “no és determinant”. “El que és determinant és com afronten les institucions europees una situació de conflicte polític com el que té Catalunya” que ha de tenir “una resolució en el marc europeu”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics