Dijous, 28 de Març de 2024

Trànsit demana extremar la precaució després d'un inici de Setmana Santa amb 17 morts

Es tracta del pitjor balanç d'aquest període des que el SCT té competències

23 de Març de 2016, per ACN
  • L'inici d'aquestes vacances ha estat nefast

    ACN

La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, ha demanat extremar "més que mai" la precaució i les mesures de seguretat en la mobilitat de la segona fase de Setmana Santa després que en l'inici d'aquest període 17 persones perdessin la vida a les carreteres catalanes, tretze en l'accident de Freginals (Montsià). Es tracta del pitjor balanç de Setmana Santa des que el SCT té competències. Fins ara el registre més negre era el de la Setmana Santa del 2012, amb 12 víctimes mortals; l'any passat, cinc persones van perdre la vida en accidents de trànsit. El SCT preveu que l'operació sortida de la segona fase, dijous i divendres, mobilitzi uns 410.000 vehicles de l'àrea metropolitana i que, en l'operació tornada, diumenge i dilluns, en circulin 615.000.

Doménech ha apel·lat a "la responsabilitat" de conductors i passatgers per circular els propers dies de Setmana Santa amb la màxima prudència i en bones condicions després d'un primer cap de setmana amb 17 víctimes mortals a les carreteres i diversos ferits greus i crítics. Aquesta ja és la Setmana Santa més negra a les carreteres catalanes. Doménech ha afirmat aquest dimecres que la sensació és d'una "impotència i tristesa molt elevada" davant un inici "terrible" d'aquest període de vacances. La Setmana Santa és un dels períodes amb més mobilitat de l'any i amb més dificultats de circulació i la roda de premsa per presentar el dispositiu especial de trànsit amb motiu de la segona fase ha contingut aquest missatge de dolor i aquesta crida a la precaució.

La directora del SCT ha subratllat el greu perill que es corre si es condueix begut o sota l'efecte de les drogues i també quan s'utilitza el mòbil al volant. Ha demanat que es facin servir els cinturons de seguretat, els sistemes de retenció infantil o el casc si es va en motocicleta, així com respectar les normes i senyals de circulació, planificar bé el viatge i revisar el vehicle abans de marxar, perquè pneumàtics, frens i tots els elements mecànics estiguin en perfecte estat.

S'espera una mobilització de vehicles lleugerament superior a la de l'any passat

El SCT, en col·laboració amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, posa en marxa el dispositiu especial per a la segona fase de Setmana Santa, que començarà amb l'operació sortida. Començarà a les 3 de la tarda d'aquest dijous i acabarà a les 3 de la tarda de divendres i es preveu que 410.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana, una xifra lleugerament superior als 404.620 vehicles de l'any passat. L'operació retorn tindrà lloc durant la tarda de diumenge i el Dilluns de Pasqua. S'espera que 615.000 vehicles tornin a Barcelona, mentre que l'any passar ho van fer un total de 610.221.

La Setmana Santa és un període de transició entre la mobilitat d'hivern i la d'estiu. Les últimes nevades mantindran les estacions d'esquí obertes i s'espera que les destinacions de muntanya registrin una gran afluència. Però també es preveu un gruix de desplaçaments cap a destinacions de zones de platja, com la Costa Daurada i la Costa Brava i que els eixos viaris costaners registrin una mobilitat elevada. La Setmana Santa coincideix amb la 96a Volta Ciclista a Catalunya. La sisena i setena etapes de la competició transcorren en part per l'àrea metropolitana de Barcelona i provocaran afectacions vàries.

1.881 controls dels Mossos

Un total de 1.881 agents dels Mossos d'Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat en la segona fase de Setmana Santa. En vies de màxima mobilitat i vies secundàries, s'establiran un total de 1.669 controls: 425 d'alcoholèmia i drogues; 367 per detectar distraccions; 346 de seguretat passiva; 213 de PREMOT (motocicletes); 180 controls de velocitat i 138 en relació als transports.

Previsió de vies amb més dificultat de circulació

Les vies on es preveu més concentració de la mobilitat durant la segona operació sortida és l'A-2, a Abrera; l'AP-7 entre Mollet del Vallès i Llinars del Vallès, entre Gelida i Martorell i entre Creixell i Altafulla; la C-16 a Berga; la C-17 a Ripoll; la N-340 entre l'Arboç i Torredembarra; la N-145 a la Seu d'Urgell; la N-II a Figueres i la C-65 a Cassà de la Selva.

Durant l'operació retorn, on es preveuen més dificultats de circulació són l'A-2 entre Lleida i Tàrrega, Cervera, Ribera d'Ondara, Jorba, El Bruc i entre Esparreguera i Pallejà; l'A-7 a Riera de Gaià i Tarragona; l'AP-7 a Maçanet de la Selva, Sant Celoni i la Roca del Vallès, al Vendrell, Banyeres del Penedès, Vilafranca del Penedès, Gelida, Castellbisbal i Martorell; la B-23 a Sant Joan Despí; la C-14 a Organyà i entre Valls i Picamoixons; la C-16 entre la Nou del Berguedà i Cercs; la C-32 entre Sitges, Viladecans i Sant Boi; la C-31 a Santa Cristina d'Aro; la C-31/C-65 a Platja d'Aro, Santa Cristina i Llagostera i la N-340 a Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà, Coma-ruga i El Vendrell.

471.500 vehicles en l'operació sortida de la primera fase

En l'operació sortida de la primera fase, 471.500 vehicles van sortir de Barcelona, segons les dades del SCT. L'operació va començar a les 3 de la tarda del passat divendres i va acabar a les 3 del migdia del dissabte.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics