Dijous, 25 d'Abril de 2024

Una victòria per mantenir l'esperança

28 de Setembre de 2015, per Jordi Garcia Arnau
  • Artur Mas, Raül Romeva i Oriol Junqueras celebren els resultats

    Reuters/ Sergio Pérez

Aquesta vegada, les enquestes no s'han equivocat gaire i el resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya no han ofert gaires sorpreses. Tal i com pronosticaven totes les enquestes, Junts pel Sí ha guanyat molt clarament, però no ha arribat en solitari a la majoria absoluta. En tot cas, el sobiranisme ha triomfat amb més del 47% dels vots a llistes inequívocament independentistes. És cert que no s'ha superat el 50% dels vots, però també és innegable que no es pot posar dins el mateix sac del NO, a C's i PP que a CSQP o UDC, o fins i tot el PSC. La voluntat de més autogovern uneix a més del 75% del diputats del nou Parlament de Catalunya.

Cal atorgar un gran mèrit als resultats de JxS per diversos motius. Un ambient de campanya enrarit pel discurs de la por que ha protagonitzat el PP, al que JxS no ha respost amb contundència, i una participació rècord, tal i com demanaven les forces unionistes i alternatives. El PP deia que si se superava el 70% de participació, el projecte sobiranista podia fer aigües i no ha estat així.

Pel que fa la nostra circumscripció electoral, cal indicar que les forces independentistes han sumat 10 diputats (9 de JxS i 1 de la CUP) dels 18 que s'escollien. La comparació amb les del 2012 no són fàcils. CiU estava pel dret a decidir, però no quedava clar el seu suport incondicional al sobiranisme, com si que ho ha fet la nova coalició JxS. Per tant, tan lícit és dir que el sobiranisme ha passat de 3 diputats (ERC) a 10, com dir que simplement s'han conservat els 10 escons de CiU (7) i ERC (3).

Cal destacar l'ascens de C's que ha passat d'un a quatre escons. Els unionistes de nova fornada han aprofitat el debilitament de les dues forces que tradicionalment han dominat el panorama polític espanyol. Els socialistes han perdut un escó i els populars, dos. Per tant, queda clar que aquests tres han anat a parar a C's. Això demostra que els vasos comunicants que hi ha entre les formacions unionistes segueixen funcionant.

C's ha protagonitzat una campanya més suau del que calia esperar i no han entrat en una batalla amb el PP per buscar el vot més anticatalanista que hagués pogut perjudicar a les  dues formacions. Aquesta estratègia l'han mantingut durant la campanya, però just han vist els 25 escons al Parlament català, han tret el seu autèntic caràcter i han demostrat el perquè del seu naixement com a força política.

La proposta, pretesament ambiciosa de CSQP, no ha millorat els resultats d'ICV-EUiA i tan sols ha estat capaç de mantenir l'escó que ja tenien.

Si analitzem el resultats per poblacions, veurem que les diferències poden arribar a ser molt grans. Si agafem els resultats de Falset i els comparem amb els de Tarragona, aquests són diametralment diferents. Mentre que a la capital del Priorat, els sobiranistes han obtingut un 78% dels vots, a la capital del Tarragonès, l'independentisme només ha recollit el 36% dels sufragis.

Pel mig, trobem Montblanc amb un 71%, Valls amb un 60%, Reus amb un 45% i el Vendrell, amb un 40%. Així, doncs, podem concloure que resulta determinant la mida de les ciutats i el nivell de creixement demogràfic dels últims anys a l'hora d'analitzar els resultats d'aquestes eleccions al Parlament de Catalunya tan i tan especials.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

tusisaps  29 de Setembre de 2015

jajajaa

vinga on es la declaracio unilateral,,,,ha guanyat el no i punt.