Diumenge, 01 de Setembre de 2024

Cinc-cents anys de la construcció de la Prioral de Sant Pere

26 de Maig de 2012, per Jordi Garcia/ Anton Baiges
  • Fa 500 anys de la col·locació de la primera pedra de la Prioral

    José Carlos León

  • Vista del campanar

    José Carlos León

L'esment de la primitiva església de Sant Pere -sembla que el patronatge hauria estat imposat per la senyoria feudal mitjançant el nom d'un mas o partida del terme- apareix per primera vegada en la documentació de la segona meitat del segle XII. El dia d'aquesta onomàstica de 1159 és quan l'arquebisbe Bernat Tort va fer donació de la parròquia i dominicatura episcopal de Reus al capítol de la Catedral de Tarragona. Un parell de segles més tard, el 1325, el papa Joan XXII, des d'Avinyó, concedia el títol de priorat i prior per a la parròquia i rector de Reus. Entre el 1330 i el 1331 s'amplia el temple per l'augment de població de la ciutat, just pocs anys abans de l'aparició de la pesta negra de 1348, que va matar un terç de la població.

Tanmateix, a inicis del segle XVI, el Consell de la vila va veure que l'església -en aquells moments, els reusencs medievals tenien devoció per santa Maria, sant Joan, i especialment sant Pere, com ho prova, aquest darrer, el nombre important de vilatans que el duien per nom- se'ls havia quedat petita i a partir d'aquí van decidir de construir-ne una de nova per poder donar servei al considerable augment de la població que havia viscut la ciutat. Cal tenir en compte que Reus va passar de tenir 269 focs, l'any 1457, a tenir-ne 446, l'any 1515, fet que representa un augment del 67%. Per cada foc es consideraven entre quatre i cinc persones, és a dir, una família.

===El 22 de març de 1512 es col·locà la primera pedra===

L'Església Prioral de Sant Pere de Reus, doncs, es va començar a construir a partir del 1512 damunt l'antiga església romànica, que fou aprofitada com a bastida per a la nova Prioral. Segons l'historiador medievalista Ezequiel Gort (Sant Pere i el Campanar, Carrutxa, 2008), el Consell de la vila determinà, el 22 de març del mateix any, la cerimònia de col·locació de la primera pedra, que 'sia posada ab molta solepnitat, çò és, amb ab solepna profesó e ab gran toquar de campanes e si altres coses si poran aplicar, que sia fet'. La primera pedra no fou col·locada fins al dimecres, 31 de març de 1512, amb missa de la comunitat de preveres, cantada i amb acompanyament d'orgue. Després hi hagué processó solemne i es posà la primera pedra que marcava l’inici d'obra.

El 1510 s'havia aprovat el projecte de Domènec Garrupe, sent-ne l'arquitecte o mestre d'obra, Benet Otger, de Lió. La primera pedra es col·loca el març de 1512, però la consagració del nou temple no es va produir fins al 29 de juny de 1543, data en què va obrir al públic provisionalment. A partir de l'any 1561, es fa càrrec de les obres Domènec Sarob‚ qui acaba el campanar, iniciat el 1520, i el cor; el següent i últim mestre va ser Damià Pàmies, donant el temple per acabat al 1601.

El temple és d'estil gòtic tardà i format per una nau única que aprofita els contraforts per obrir dues sèries de capelles laterals. El campanar hexagonal de 63 metres d'alçada és de construcció més tardana, raó per la qual el podem considerar de transició del gòtic al Renaixement i està format per cinc pisos més el pinacle.

La façana principal de l'edifici és d'estil renaixentista amb una porta d'accés sota un arc de mig punt flanquejat per dues columnes jòniques sobre pedestal. Al cos superior, se situa la gran rosassa, que completa la il·luminació interior.

===Danys durant la Guerra Civil===

Durant l'última Guerra Civil es produïren alguns danys a la Prioral, d'entre els que destaca la destrucció del seus valuosos retaules. L'historiador de l'art Josep Maria Domingo Blay (La Prioral de Sant Pere de Reus, Ajuntament de Reus, 1977) fa un recull exhaustiu de tots els que hi trobem en les capelles del presbiteri i, molt especialment, el retaule major, de 1549, que fou construït 'per quatre mil dues-centes lliures catalanes', obra de l'escultor de procedència austríaca Perris Ostri, que també va esculpir les imatges de Sant Miquel i Santa Tecla, de la Catedral de Tarragona, i les de l'orgue de Santa Maria.

Al principi del conflicte bèl·lic, els danys foren provocats pels anarquistes anticlericals durant l'estiu de 1936. Davant d'aquests fets, el govern de la Generalitat, a través del conseller de Cultura, el selvatà Ventura Gassol, i les gestions del doctor i arqueòleg Salvador Vilaseca, entre d’altres, es va decidir protegir els elements d'art religiós, tot enviant-los al Museu Municipal Prim-Rull (actual IMAC) i posteriorment traslladats a la Casa Gay i Borràs (xamfrà Prat de la Riba - Sant Pau), però a principis de 1938 van ser els bombardejos de l'aviació franquista qui van destruir més peces d'art. Alguns elements de valor artístic també foren traslladats en un casa de Vilaplana. Jaume Massó ('Notes sobre la Prioral de Sant Pere durant la Guerra Civil', Edicions Centre de Lectura, Reus, 1994) destaca un informe redactat per l'aleshores conservador del Museu Municipal, Pere Rius: 'A Reus, han estat salvades, entre altres moltes coses, la major part del grandiós retaule renaixentista de Sant Pere, amb les vuit grans taules de Guitart, la majoria de les imatges i els elements arquitectònics (...)'. L’arxiu parroquial de la Prioral fou salvaguardat al monestir de Poblet, gràcies a les gestions del diplomàtic reusenc Eduard Toda.

Actualment, les peces es conserven entre la pròpia església-Prioral i el Museu d'Art i Història de la ciutat, a la plaça de la Llibertat. Acabada la guerra, es va fer una restauració important del temple a càrrec de l'arquitecte Cèsar Martinell.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

campanar de reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (10)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Montserrat Flores  31 de Maig de 2012

Article

 Gràcies d'haver tingut en compte les observacions i haver reformat totalment l'article.

Anton  28 de Maig de 2012

Marc

Marc, volia dir... 

Anton Baiges  28 de Maig de 2012

Entesos

Gràcies, Ferran. El recercaré. D'aquests anys, en tinc tota la col·lecció. 

Marc Ferran  28 de Maig de 2012

Perdoneu l'error

 Perdoneu l'error, on posa "...ja fa temps que va ser descatada." hauria de posar "...ja fa temps que va ser descartada."

Marc Ferran  28 de Maig de 2012

Precissions sobre el retaule

L'autoria de Perris Ostris sobre el retaule major de sant Pere ja fa temps que va ser descatada. Concretament hi ha un magnífic treball de Joaquim Garriga i Joan Bosch on s'estudia tot el procés constructiu del retaule que va guanyar el XIIè Premi Antoni Pedrol Riusl'any 1995 i que el 1997 va ser publicat per les edicions del Centre de Lectura. Per altra banda, a la sala del Museu d'Art i Història on s'exposen les romanalles del retaule hi trobareu explicada de manera molt més concisa la història del retaule, a més a més de poder contemplar una magnífica fotografia (trobada a la Biblioteca de Catalunya)del retaule en tota la seve plenitud.

Marc Ferran  27 de Maig de 2012

Construcció del retaule

 Ja fa temps que és sabut que Perris Ostris no va arribar a participar en la realització del retaule major de sant Pere de Reus. Les dades que aporteu del retaule ja fa temps que van ser "corregides" per Joan Bosch i Joaquim Garriga, en un magnífic estudi que va guanyar el XIIè premi Pedrol Rius l'any 1995, i va ser publicat pel Centre de Lectura l'any 1997. Altre notícies referents al retaule i posteriors a l'estudi, com és l'aparició d'una fantàstica fotografia del retaule en l'arxiu de la Biblioteca de Catalunya -que actualment es pot contemplar al Museu d'Art i Història-, van ser publicades a les planes del butlletí del Museu.

Anton Baiges  27 de Maig de 2012

Agraït

Gràcies als dos. Certament, ens calia contrastar més documentalment el nom de Santa Maria (el topònim del carrer entre la plaça del Castell i el carrer de la Mar també data d'antic com el de l'Hospital o Sant Pere Apòstol?).L'esmena pública sempre és d'agrair quan es fa correctament.  

Anton Baiges  27 de Maig de 2012

Agraït

Gràcies, Salvador i Montserrat. La primera part -ja esmenada- calia contrastar-la més documentalment. El topònim del carrer de Santa Maria, entre la plaça del Castell i el de la Mar, és també documentat de molt antic, com el de l'Hospital o el de Sant Pere Apòstol? Sempre és d'agrair l'esmena pública i no la desqualificació global -com ha fet algú- que potser confon el càrrec -sens dubte merescut- amb un cert despotisme il·lustrat,... d'esquerres, és clar.  

Montserrat Flores  26 de Maig de 2012

Sant Pere als documents

Els documents del segle XII en cap moment diuen quin titular tenia l'església de la naixent vila de Reus. El primer document que l'esmenta és del 1205 i ja parla de Sant Pere.
Una explicació resumida per part de qui ha estudiat més recentment el tema: http://www.festesreus.cat/ca/festa-major/patro.html

Això de Santa Maria és una antiga llegenda que algun dia podríem esbrinar com i per què va sorgir -i segur que serà molt interessant saber-ho-, però els documents la deixen en això, en una llegenda local sobre la nostra pròpia història.

De totes maneres, és d'agrair dedicar un article a aquest tema.

Salvador Palomar  26 de Maig de 2012

L'església de Santa Maria el 1159?

 "L'església de Santa Maria apareix per primer cop a la documentació el 1159". En quina documentació? Se sap si era dedicada a Santa Maria? Al segle XVI encara es deia de Santa Maria?...
No sóc especialista en història medieval, però m'he llegit els estudis més recents i documentats -o, fins i tot, la pàgina dedicada a les festes de Reus de l'Ajuntament i Carrutxa- i crec que hauríeu de revisar aquest article.