Cookie control
Diumenge, 16 de Juny de 2019

Claudi Alsina Bonafont

01 de Març de 2012, per Sebastià Barrufet

Per desenvolupar la seva ingent obra arquitectònica, Antoni Gaudí i Cornet va precisar i va saber reunir un excepcional conjunt de col·laboradors entre els que trobem arquitectes, escultors i pintors, però també artesans (contractistes, decoradors, especialistes en forja, fonedors, fusters, vidriers, ceramistes, guixaires, etc.). Tots ells van desenvolupar en les seves respectives especialitats una ingent labor que era estretament supervisada pel propi Gaudí, que tenia una obstinació de perfecció i que freqüentment obligava a repetir una vegada i una altra treballs que considerava insuficientment elaborats.

Gaudí no es limità a aprofitar l'experiència de tercers, sinó que tenia un profund coneixement dels oficis que necessitava per la seva feina, ja que els havia conreat a Reus, al taller del seu oncle que era forjador i a Barcelona a l'obrador d'Eudald Puntí al barri del Pedró al costat del qual hi havia també el taller del modelista Llorenç Matamala, que posteriorment va col·laborar amb ell a la Sagrada Família.

Gaudí va ser extremadament fidel als artesans que col·laboraven amb ell, als que permetia desenvolupar la seva pròpia capacitat creativa. Naturalment, donat el temps transcorregut i les vicissituds històriques, molta informació s'ha perdut, però encara podem conèixer alguns d'aquells excepcionals tècnics, com per exemple el Mestre d'Obres, Claudi Alsina i Bonafont (1859-1934), del qual he tingut la sort de rebre alguna informació gràcies a Joan Alsina, un descendent amb el que comparteixo veïnatge a la Plaça Lesseps de Barcelona. Només m'ha calgut recollir més informació sobra l'obra de Gaudí (que conec perquè l'admiro profundament, potser perquè ell va nàixer a Reus o Riudoms i jo a La Canonja), per a confegir aquest comentari.

El primer encàrrec important que va rebre Gaudí va ser projectar una vil·la d'estiueig als afores de Barcelona, avui al nord de la ciutat. El projecte, encomanat pel fabricant de rajoles Manuel Vicens, incloïa una casa i un gran jardí. La casa era equipada amb tot el necessari per a l'estiu i disposava d'una bona ventilació de l'interior, que Gaudí aconseguí amb persianes de gelosia. Al jardí, que envoltava l'edifici, hi havia una cascada i un estany. Totxos de terra vermella, mocàrabs multicolors, revestiments ceràmics, aplicacions de guix, pintures decoratives i treballs elaborats de fusta i forja són els principals elements amb què Gaudí bastí la casa i els que hi destaquen ornamentalment.

Els seus treballs com a arquitecte es van anar incrementant a partir del 1883, moment en què treballava com a delineant i col·laborador de l'arquitecte Joan Martorell. Va ser aleshores que li encarregaren la construcció de la Casa Vicens, la vil·la El Capricho a Comillas i li van traspassar la continuació de les obres del Temple Expiatori de la Sagrada Família. Poc després va rebre el primer encàrrec important d'Eusebi Güell, el seu futur mecenes i principal client, que li encomanà la construcció dels Pavellons de la Finca Güell, seguida per l'obra del Palau Güell, al carrer Nou de la Rambla.

El 1887 començà a projectar el Palau Episcopal a Astorga i l'any següent inicià les obres del Col·legi de les Teresianes a Barcelona. Després construí la Casa de los Botines a Lleó i el 1892 treballà en un edifici religiós per als pares franciscans a Tànger, les Missions Catòliques de l'Àfrica, que no s'arribà a realitzar.

Gaudí no disposava de massa temps per enfrontar-se a les necessàries visites personals a les obres, per tenir-lo absorbit a Barcelona l'estudi de la nova estructura que pensava donar a la Sagrada Família i al col·legi de les Teresianes. Aquestes atencions van obligar a espaiar les seves visites, que suplia eficaçment amb les més freqüents del seu encarregat Claudi Alsina i Bonafont, portador de les seves instruccions.

(Sebastià Barrufet és periodista).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pep  02 de Març de 2012

Quin periodista???

Ja hi tormen, GAUDI va nàixer a REUS.

Reportatges