Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Contra el pessimisme: perspectiva, unitat i lluita

30 de Juny de 2011, per Antoni Puig

Tot aquell que s'ha passat part de la seva vida lluitant per uns ideals contra vent i tempesta, de vegades fins i tot sent conscient que les possibilitats d'èxit eren escasses, té en el seu cap una parcel·la de saviesa popular, fruit de l'experiència acumulada a través de les accions compartides amb altres.

Aquesta saviesa popular és un estímul que ajuda a no abandonar el combat a la primera de canvi, permet pensar com enfocar millor les lluites futures i contribueix a mantenir l'ànim i l'esperança, fins i tot en situacions adverses.

Durant les darreres setmanes he viscut moments d'èxit compartit. Com molts hauran intuït, m'estic referint, en primer lloc, a les mobilitzacions en contra de les retallades. Mobilitzacions que tot i haver estat importants a Reus, ho han estat més a Tarragona on es van convocar amb criteris unitaris, integradors i molt participatius. N'hi havia prou escoltant el manifest llegit a Reus i comparar el seu contingut amb els esdeveniments posteriors de Tarragona, per adonar-se de les diferències entre una convocatòria i l' altra. Vegem-ho.

El 'Manifest' de Reus posava a tots els polítics en el mateix sac, sense fer distinció entre uns i altres i llançava dards enverinats contra els sindicats que són majoritaris entre els treballadors que pateixen les retallades.

A Tarragona, en canvi, la convocatòria centrava les crítiques en els que ara per ara són els principals executors de les retallades a Catalunya. Denunciava, també, les polítiques neoliberals que les inspiren i intentava unir totes les víctimes d'aquestes retallades i les seves organitzacions sindicals, polítiques, veïnals, culturals i socials, sense exclusions de cap mena.

Quant hom veu , que per un cantó hi ha grans possibilitats de mobilització i que per l'altre, en alguns indrets s'instal·la la posició sectària i excloent, té por que tot plegat s'acabi dissolent com un terròs de sucre. Si això succeeix, ens trobarem en que al final una dreta astuta i poc disposada a fer concessions en les qüestions de fons, acabarà guanyant la confrontació i a més a més sortirà reforçada en el terreny institucional.

Durant les darreres setmanes hi ha hagut un èxit col·lectiu, a nivell internacional, que no em puc estar d'esmentar: Els referèndums celebrats a Itàlia que han tirat per terra les pretensions de Berlusconi. Hem pogut veure com davant la consulta TOTS els partits de les esquerres i TOTS els moviments i organitzacions socials s'han agrupat sota una mateixa posició.

D'aquesta manera a Itàlia s'han decidit coses que aquí també ens afecten: la població ha dit que volia el tancament de les centrals nuclears i que no estava disposada a permetre la privatització de l'aigua i d'altres béns d'utilitat pública. A la vegada, s' ha doblegat l'escut judicial darrere al qual es volien camuflar els casos de corrupció política, protagonitzats ens molts casos, pel mateix Berlusconi.

Passem a una altre esdeveniment esperançador. A Nova York, s'ha votat de manera favorable per a legalitzar matrimonis del mateix sexe. Aquest resultat el van voler evitar els sectors més reaccionaris a través d'una àmplia campanya impulsada des de les esglésies, sinagogues i mesquites, on el més mínim tuf d'homosexualitat s'assimila amb l'olor a sofre del dimoni. Però la campanya reaccionària s'ha pogut desmantellar a través d'un bumerang de vots emesos, en aquest cas, per els càrrecs públics electes.

Mentre escric aquestes línies Grècia viu una nova vaga general amb seguiment majoritari. La convoquen TOTS els sindicats.

Compte, a més, amb el suport del Partit comunista i de la coalició de l'esquerra roja i verda. Aquests partits de l'esquerra alternativa, tenen una representació parlamentaria nombrosa que votarà NO a les propostes regressives que la Unió Europea vol imposar. Em venen a la memòria les grans aportacions polítiques dels grecs, començant per la democràcia. A les aportacions del passat se sumen les del present.

Hi ha una conclusió clara a extreure de tot això: 1/la lluita ha de ser col·lectiva, 2/ presenta formes diverses, 3/ en ella poden participat moltes organitzacions unitàries a través de les quals les persones s'organitzen, 4/ també incorpora el terreny institucional, 5/ha de ser perllongada i 6/en el seu transcurs hi ha moments d'adversitat, moments d'aparent paràlisi, moments d'incertesa i moments d'èxit

(Antoni Puig Solé és Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i Tècnic Superior en Seguretat).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antoni Puig Solé  02 de Juliol de 2011

Autocrítica

 A l’atenció del senyor Ramon, desprès de llegir el seu comentari: Mai he amagat els meus compromisos polítics, sindicals i socials. Però els meus articles en aquest mitjà són a títol individual i per això els signo únicament amb el meu nom. El món, i el que jo escric, no s'acaba en aquesta pàgina. També publico en la revista electrònica Rebelión, entre altres llocs. En tot cas em veig en l'obligació d'informar-li que ICV Reus ha fet una primera anàlisi autocrítica dels resultats i seguirem aprofundint de manera oberta. Jo mateix m'he encarregat del redactat inicial que pot consultar-lo en el meu bloc (http://apuigsole.blogspot.com/) i també en l'últim exemplar de la revista Treball-Reus Nº 10 (http://www.iniciativa.cat/reus/publications/959). En tot cas, m'alegro que tinguem punts de coincidència i estic convençut que ambdós compartim la mateixa trinxera.

Quim  01 de Juliol de 2011

Gràcues

 Toni, només dir-te que agraeixo el teu to i el teu compromís. Sabem que les polítiques neoliberals, neocom, ens porten a la regresió social. Els FMI ja va portar a l'Argentina a la miseria més pregona, per recordar fenomen no massa llunyant en el temps. Ara, l'experiència grega, la problematica per tornar el deute als USA, els casos d'Irlanda i Portugal, la mesquinesa de la Merkel, apunten a que el capitalisme només està intentant guanyar temps. A l'època de bonança enlloc de repartir la riquesa que s'anava creant, varen mantenir congelats gairebé els salaris i només repartien crèdits. Ja s'ha vist per a què han servit els grans beneficis de l'especulació i el totxo. Cal recuperar, com tu dius, el carrer i evitar una sortida de la crisi contrària als interessos dels trebaladors (vist el resultat actual, no volem una segona edició de la Teatcher i el Reagen amb qui varem sortir de la crisi dels 80).

Ramon de Reus  01 de Juliol de 2011

Un prec i un aclariment

 Primer li demano disculpes si li ha semblat improcedent algun comentari anterior dels seus articles. El tema de les titulacions que acompanyen la seva signatura es, senzillament, perquè em sorpren que no esmenti les seves responsabilitats politiques per damunt d'uns mèrits acadèmics que,evidentment, no son la causa principal de que vostè tingui columna en aquest mitjà. Després, he de dir-li que estic encara esperant que vostè o algú de la seva formació ens expliqui i valori perquè a la nostra ciutat Iniciativa ha desaparegut del mapa representatiu municipal i, practicament, tambè del politic. A la resta del país això no ha pasat. Esta be que vostè critiqui alguns punts del "Manifest" de Reus. Molts tambè pensem que no es igual el Sr.Perez que el Sr.Pellicer ni el Sr. Paris que la Senyora Alegret. Son molt diferents, aviat ho veurem, que no ho dubti ningú que es digui d'esquerres, però abans caldria,potser, una mica d'autocritica que considero necesaria per empendre el camí que vostè esmenta al seu article amb el que estic substancialment d'acord.