Divendres, 19 d'Abril de 2024

Carrutxa reivindica el carnaval reusenc

L'entitat inicia una recerca sobre la història de la celebració, en especial des de la seva recuperació fa quatre dècades

07 de Gener de 2019, per Marc Busquets
  • Revistes del carnaval de Reus dels anys 1916 i 1919, part de la recerca de Carrutxa

    Cedida

Carrutxa ha presentat recentment la seva nova junta i ha presentat la memòria d'activitat de 2018. Enguany, l'entitat té previst dedicar part de la seva tasca al carnaval de la ciutat, amb un projecte de recerca que ha d'incloure exposicions i altres iniciatives. La vicepresidenta del col·lectiu, Raquel Ferret, explica a Reusdigital.cat que moltes de les actuacions previstes es duran a terme al llarg dels quatre primers mesos de 2019, i que la primera de les mostres dedicades a la festa veurà la llum, possiblement, a finals de gener o a principis de febrer. 

El 'gran carnaval' de 1919

El projecte de recerca i divulgació de Carrutxa recuperarà la història dels carnavals en poblacions del Baix Camp i del Priorat, i preveu a banda la col·laboració amb el Museu de Reus en una retrospectiva de la festa a la nostra ciutat des de 1859 i fins al 1936. Ferret precisa que Carrutxa hi aportarà imatges del fons fotogràfic de l'entitat i que facilitarà resultats de recerques fetes en la matèria. "Ens centrarem en els grans carnavals que es van fer a Reus a principis del segle XX i de les societats com l'Olimpo o El Círcol", avança. 

A més, Carrutxa vol recordar el centenari del "gran carnaval" de 1919. El teixit associatiu de l'època, apunta Ferrat, era nombrós i molt actiu. "Hi va haver societats culturals i recreatives que van organitzar grans balls de màscares i disfresses", afegeix. Al carrer, les desfilades de les carrosses "van ser espectaculars", segons les cròniques del moment. Una altra exposició de Carrutxa se centrarà en la sàtira de la festa, tot tractant-la com un component d'aquesta. A través de 'rollers', es donaran a conèixer publicacions del passat en què la ironia era la constant. 

40 anys del 'Tururut viola'

"La intenció és abordar la transgressió en la festa, i la llibertat d'expressió", subratlla Ferret. Encara no hi ha lloc confirmat per dur-la a terme, tot i que sempre hi ha l'opció de fer-la a la seu de l'entitat, a Horts de Miró. La vicepresidenta de Carrutxa explica que aquesta mostra s'ha pensat tot tenint en compte els 40 anys de l'aparició de la publicació satírica 'Tururut viola'. Aquesta va recuperar fulls dels carnavals d'anys anteriors a la guerra civil. La tornada de la festa al carrer, l'any 1978, va marcar un abans i un després perquè "va permetre viure la festa tal i com sempre s'havia fet". 

La recollida d'informació (gràcies també a informants que recordaven l'esplendor prèvia al conflicte bèl·lic) s'ha generat al llarg de tota la trajectòria de Carrutxa. I és que, tal i com detalla Ferret, "el carnaval és una festa realment interessant, per ser estudiada. Té molts elements, com la provocació o la transgressió, que la fan única", argumenta. Finalment, al llarg de 2019 s'ha previst la tercera jornada d'associacionisme i cultura popular, en què les entitats relacionades amb el carnaval hi tindran pes específic. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics