Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Cultura a l'abast de tothom

Reus forma part d'un programa destinat a les entitats socials que fomenta l'accessibilitat a espectacles i altres iniciatives

19 d'Abril de 2018, per Marc Busquets
  • Baró, Pesciarelli i Vilella, aquest dijous al Bartrina

    Marc Busquets

Amb la voluntat de garantir l'accés a la cultura a tothom, diversos municipis catalans formen part d'un programa que precisament promou l'accessibilitat a espectacles i altres iniciatives. Reus s'hi va sumar el 2012, tot aconseguint des de llavors que unes 1.800 persones s'hagin beneficiat del projecte Apropa cultura. D'aquesta manera, determinats col·lectius que per diverses raons no sempre poden gaudir del teatre, la dansa o l'òpera tenen ara una porta oberta per fer-ho i, de passada, "fer noves amistats". Aquest és el parer d'un usuari de la ciutat, l'argentí Marcos Pesciarelli, aficionat al món de l'escena. "Poder veure espectacles a un preu reduït és d'agrair, però també valoro el fet de poder sortir, fer coses amb la colla i anar a fer un mos després de la funció per comentar-la", exposa. 

Cohesió grupal

Va assabentar-se de l'existència del programa al centre de dia de l'Institut Pere Mata. "De seguida que vaig saber que podia prendre-hi part m'hi vaig sumar", recorda ara. Al seu costat, dues usuàries més, M.A.B. i M.B.M. revelen les seves respectives experiències. La primera, que havia treballat en una escola de música, és una apassionada de l'òpera. "Gràcies a la música i als espectacles que he vist inclosos al programa, he après a gestionar millor les meves emocions", manifesta. La seva companya de grup, per cert, destaca que ha conegut 'Carmen' gràcies a Apropa cultura. "Em va agradar moltíssim. La meva pensió no és gaire cosa i no sempre puc permetre'm anar al teatre. Ser al programa m'és molt útil", celebra. 

La treballadora social Marina Baró, per part seva, precisa que la seva funció no passa per acompanyar els usuaris a les representacions, sinó que més aviat es tracta d'assessorar-los prèviament. En aquest sentit, s'organitzen reunions informatives amb els responsables dels teatres Fortuny i Bartrina (els adherits al projecte) per analitzar les respectives programacions i trobar, d'aquesta manera, quins poden ser les més adients per rebre la visita dels beneficiaris. L'assistència als espectacles, detalla, "la formen grups d'entre cinc o sis persones, depenent de la proposta". "L'objectiu que tenim, a banda d'acostar-los al món de la cultura, és fomentar la cohesió grupal i que es relacionin entre ells", subratlla. 

Des de la regidoria de Benestar Social del consistori, Montserrat Vilella celebra l'existència d'Apropa cultura. "Volem arribar a tots els col·lectius, i això passa per donar a conèixer el que s'està fent perquè més gent se'n pugui beneficiar", explica. En aquesta línia, de fet, no descarta que de cara al futur més equipaments de la ciutat puguin passar a formar part del programa, que actualment consta de 90 diversos recintes repartits pel país. A més, entre les iniciatives que promou el projecte hi ha altres activitats lúdiques i culturals, com ara visites a museus i cursos en disciplines artístiques. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Joan Carricondo  25 d'Abril de 2018

Perfecte!

La cultura sempre està a l'abast de tothom, el problema és voler enganxar-si i millorar. El consum de diaris esportius no és pas el millor per millorar la capacitat de les persones. Sembla que el més important és mantenir milions de persones discutint tonteries per tal que no pensin en profunditat i en realitats.