Dimarts, 26 de Març de 2019

El ball de Marcos Vicente s'exhibeix a Salomó en un mostra nacional

Serà aquest dissabte, a les 6 de la tarda, en l'esdeveniment 'Teatre popular a la Catalunya nova'

10 d'Abril de 2018, per Redacció
  • Salomó coneixerà el ball de Marcos Vicente

    Reusdigital.cat

El proper 14 d'abril, a partir de les 6 de la tarda, el Ball de Marcos Vicente de Reus, element del seguici festiu reusenc i que es representa cada any amb motiu de la Festa major de Sant Pere i de Misericòrdia, participarà de manera extraordinària en la mostra de balls parlats organitzada pel Ball del Sant Crist de Salomó, sota el títol de 'Teatre popular a la Catalunya nova' i amb motiu dels 175 anys del seu ball.

Únic representant de la ciutat

La Mostra de Salomó ha convidat un ball de cada modalitat de les que existeixen, i han procurat de convidar al més antic cada. Així doncs, de ball de Diables han convidat al del Vendrell, de Gitanes el de Vilafranca, de Pastorets el de Sitges, de bandolers el Ball d'en Serrallonga de Vilafranca, de satírics el Ball de Vells de Valls, d'hagiogràfics el Ball del Degollament de Sant Joan de Rodonyà i el propi Ball del Sant Crist de Salomó, i de pirates el Ball de Marcos Vicente de Reus, ja que és l´únic d'aquesta modalitat que actualment es balla en tot el país. L'acte tindrà lloc a la plaça del Cadernal de Salomó.

El Ball de Marcos Vicente, recuperat per l'Escola la Vitxeta i el Pi del Burgar, es troba ja documentat l'any 1878. Té per argument d'una història de pirates que ens parla de l'eterna lluita entre el bé i el mal. Explica la història d'aquest personatge valencià, que renega dels seus fins que per casualitat es retroba amb les seves filles que havia abandonat, recapacita i abandona la seva vida delictiva.

El ball es basa en una història de tipus llegendari entre uns pirates turcs i les seves incursions a les terres valencianes al segle XVI. El Ball de Marcos Vicente, va ser un dels més populars i havia estat estès per bona part del Camp i el Penedès. El ball va ser recuperat, en la seva vessant teatral per l'Escola la Vitxeta, i la part musical per l'Escola-Institut Pi del Burgar el 2017.

COMENTARIS (0)