Dimarts, 26 de Març de 2019

El Centre de Lectura i l’Institut Municipal Reus Cultura dediquen un cicle a l’escultor reusenc Joan Roig i Solé

Va ser autor de 'La dama del paraigua' i enguany es compleix el centenari de la seva mort

12 d'Abril de 2018, per Redacció
  • El Centre de Lectura dedica un cicle a l'escultor reusenc Joan Roig i Solé

     

Amb motiu del centenari de la mort de l’escultor Joan Roig i Solé (Reus, 1835 - Barcelona, 1918), el Centre de Lectura de Reus i l’Institut Municipal Reus Cultura han organitzat un cicle d’activitats per recordar l’artista reusenc i la seva trajectòria. Les jornades comencen el  17 d’abril amb la conferència ‘Joan Roig i Solé. Una aproximació biogràfica’, a càrrec d’Antoni Salcedo, historiador de l’art (URV) i, a banda de conferències, estaren integrades per altres activitats paral·leles. Dins del cicle de xerrades divulgatives sobre la figura de l’artista, s’ha programat una xerrada el 24 d’abril de l’historiador i director dels Museus de Reus, Marc Ferran, qui abordarà el context reusenc de l’artista el 24 d’abril. La catedràtica d’Història de l’art, Dolors Capdevila, parlarà dels retrats escultòrics de J. Anselm Clavé el 8 de maig. El 15 de maig, l’arqueòleg i president del Centre de Lectura, Jaume Massó, abordarà la relació de Roig i Solé a Reus i, per últim, l’historiador i crític d’art, Bernat  Puigdollers, explicarà la presència de l’artista a les col·leccions del Museu de Montserrat el dia 22 de maig. Totes les xerrades tindran lloc a dos quarts de 8 de la tarda, a la sala Emili Argilaga del Centre de Lectura.

Una visita al cementiri i una ruta

Altres activitats que es desenvoluparan a l’entorn de l’escultor seran una exposició a la sala Emili Argilaga dedicada a les obres de Roig i Solé que es conserven en diverses col·leccions de Reus, com el mateix Centre de Lectura, el Museu de Reus o la Fundació Privada Reddis. L’exposició romandrà oberta entre l’11 de maig al 16 de juny.  Durant les mateixes dates, es mostrarà una exposició bibliogràfica sobre l’artista al vestíbul de la biblioteca del Centre de Lectura. Una visita i una ruta completaran aquestes activitats. D’una banda, un recorregut al cementiri el dissabte 12 de maig a les 11 del matí per conèixer les tombes i els panteons creats per Roig i Solé com són l’escultura 'Cronos'; els panteons de les famílies Abelló, Casas Bley, Boule i Ardèvol; i la tomba de la família Rué Iglesias. De l’altra, es farà una ruta Roig i Solé, el 17 de maig, a dos quarts de 7 de la tarda,  conduïda per Jaume Massó, per conèixer els indrets relacionats amb la vida i obra de l’escultor a la ciutat. La ruta inclou una visita a l’exposició de la Sala Fortuny del Centre de Lectura.

Obres al Centre de Lectura

De procedència reusenca, però format a Barcelona i Madrid, Joan Roig i Solé és especialment conegut per l’escultura ‘La dama del paraigua’ (1884) del parc de la Ciutadella de Barcelona. A més, és autor de nombrosos guixos, retrats, escultura aplicada a l’arquitectura i obra monumental on destaquen les seves intervencions al cementiri municipal de Reus. En aquest espai funerari, es poden observar diversos conjunts escultòrics caracteritzats per la serena bellesa clàssica que emana de les figures. Al Centre de Lectura, es conserven cinc obres seves: els bustos en guix de Velázquez i Cervantes, adquirits per l’entitat l’any 1863; l’escultura en fosa de ferro de Fortuny; l’escultura en ferro ‘Laboremus’, que està situada a la sala Ramon Amigó; i la miniatura en fusta d’una escala de cargol, que es pot contemplar al vestíbul de la planta baixa.

El cicle d’activitats dedicat a l’escultor pretèn endinsar a les persones interessades en un context de transició artística molt especial a Catalunya: el pas del Modernisme al Noucentisme i la configuració d’un nou ideari estètic i polític. Un període, al seu torn, protagonitzat per una munió d’artistes que, com Roig i Solé, varen contribuir a situar la ciutat de Reus en una posició privilegiada en el marc del moviment avantguardista.

L’escultor, doncs, serà un dels protagonistes principals de la primavera al Centre de Lectura, amb l’objectiu d’ésser rescatat de l’estat d’oblit a què s’ha vist sotmès, fins i tot, per molts reusencs. El cicle està organitzat amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana, la Fundació Privada Reddis, l’Institut Ramon Muntaner i el Centre de Recursos Pedagògics Baix Camp. 

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)