Divendres, 29 de Març de 2024

El Centre de Lectura, motor cultural durant més de segle i mig

L’entitat presenta un volum coordinat per Joan Navais on es destaca la seva aportació cultural des de 1859

03 de Juny de 2017, per Isabel Martínez
  • D'esquerra a dreta, Joan Navais, Magí Sunyer i Xavier Filella

    Isabel Martínez

Amb l’al·lusió permanent a “l’obra de referència sobre el Centre de Lectura” de l’historiador Pere Anguera  (‘El Centre de Lectura de Reus. Una institució ciutadana’),  l’entitat ha presentat, aquest divendres al  vespre, el número 143 de les seves edicions sota el títol ‘Un segle i mig de cultura a Reus i Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura’. Un “projecte col·lectiu”, segons el coordinador de l’obra, Joan Navais , en què han participat 25 plomes diferents  que han resseguit la transcendència  cultural de l’entitat en camps molts diversos des de la seva creació fins l’actualitat. “Calia fer un repàs”, ha comentat el president de l’entitat, Xavier Filella, als darrers temps tenint en compte que l’obra d’Anguera es va publicar fa ara quaranta anys, període en què els canvis a la institució i a la societat han estat profunds.

Tot i així, Navais ha destacat que aquesta publicació sobre l’entitat posa l’èmfasi sobretot en “la història cultural del Centre” especialment com a “motor, receptor i projector de cultura” tant a la ciutat com al sud de Catalunya, un aspecte aquest darrer que ha remarcat. El coordinador de l’obra també ha aprofitat per desterrar un dels tòpics més comuns sobre el Centre de Lectura: la seva neutralitat política. “Sempre es diu que el Centre de Lectura és apolític i m’he adonat que al contrari és una entitat 100% política” en el sentit de la preocupació “pels afers públics de la ciutat”, ha afirmat amb contundència Navais. Per acabar la seva presentació, Navais ha pronunciat el desig que aquesta obra serveixi com a eina de coneixement dels propers anys fins que “dintre de 50 o 60 anys més, una nova generació de historiadors” faci una nova anàlisi de l’entitat i de la seva trajectòria. 

La presentació de la nova publicació ha comptat també amb la intervenció de Magí Sunyer, un dels autors que ha participat en el volum. Després d’assenyalar la “complexitat” d’una obra en què han participat tants autors i s’han tractat àmbits tan diferents de la petjada cultural de l’entitat, Sunyer ha resseguit i ha donat algunes pinzellades de cadascun dels articles publicats que tracten des del mateix edifici de l’entitat, passant pel teatre Bartrina, els inicis de la ràdio, les edicions del Centre de Lectura, el cineclub, les escoles o la biblioteca, per esmentar només alguns àmbits. “No és veritat que els joves no s’associïn avui, sinó que ho fan d’una altra manera”, ha afirmat Sunyer, qui ha marcat aquest repte com un dels importants d’una entitat que supera ja el segle i mig de vida.

A la publicació hi han participat els autors: Anton Pàmies, Magí Sunyer, Montserrat Corretger, Joaquim Mallafrè, Rosa Molas, Montserrat de Anciola, Ester Ferrando, Albert Macaya, Xavier Ferré, Natàlia Borbonès, Dolors Juanpere, Xavier Filella, Isabel Martínez, Jaume Massó, Joan Navais, Andreu Ferré, Frederic Samarra, Francesc Artero, Josep Fàbregas, Marc Ferran, Enric Aguadé, Joaquim Besora, Rafel Ferré, Xavier Amorós i Dolors Sugranyes.  Les fotografies i imatges són de Josep M. Toset i altres col·laboradors i el recull fotogràfic de l'exposició és de Ferran Estivill Civit.

‘Un segle i mig de cultura a Reus i Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura’ compta amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana, l'Institut Ramon Muntaner,  Reus 2017 Capital de la Cultura Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics