Diumenge, 18 de Novembre de 2018

El club de Lectura en Català d’Òmnium comentarà una obra de Pla i una de Joan-Lluís Lluís

07 de Febrer de 2018, per Redacció
  • Francesc Montero

    El Punt Avui

El proper 5 d’abril, el Club de Lectura en Català d'Òmnium Baix Camp realitzarà una sessió sobre el llibre ‘Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses’, de Josep Pla, publicat per Edicions Destino l'any 2017, amb la participació de Francesc Montero, curador de l'edició, i de Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona. La sessió, que se celebrarà a dos quarts de 8 a la sala d’actes Josep Maria Ferrer i Camprubí, anirà a càrrec de Biel Ferrer, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura al l'institut Josep Tapiró de Reus.

Escrites majoritàriament a les dècades de 1950 i 1960, les proses aplegades a l'assaig memorialístic ‘Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses’, despleguen els talents del millor Pla: l’observador agut de les malalties del país, el comentarista que fa gala de l’escepticisme més ben informat, el reportador precís d’anècdotes impagables, el cronista del de la quotidianitat, l’escriptor devot del memorialisme, el mestre del retrat literari... 

Lectura del Premi Sant Jordi 2017

Després de la lectura de Pla, la següent sessió del Club se celebrarà l’1 de juny a la mateixa hora. En aquest cas, la trobada es dedicarà a la novel·la ‘Jo soc aquell que va matar Franco’, de Joan-Lluís Lluís, Premi Sant Jordi 2017, publicat per Edicions Proa. El club comptarà amb la presència de l'autor i la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya. El filòleg i membre de la companyia teatral La Gata Borda de Reus, Antoni Veciana, serà en aquest cas el responsable de conduir aquesta sessió. 

Agustí Vilamat, el personatge que, en aquesta ucronia, afirma haver matat Franco, neix el 1916 en una casa modesta de Solsona. Tot i ser un nen prudent, contemplatiu, perd un ull en un accident absurd. Aviat, gràcies a les revistes infantils que guarda un notari amic de la família, descobreix el gust per la lectura i pels secrets de la llengua, que no l’abandonarà mai. I així, uns anys més tard, baixa a Barcelona a fer de corrector lingüístic, poc abans que esclati la guerra. Una guerra que no s’acaba el 1939, perquè Franco, cedint a les pressions de Hitler, declara la guerra als aliats i travessa els Pirineus. 

Terútlia literària

Les trobades del Club de lectura en Català d’Òmnium es plantegen com una tertúlia literària en què els lectors d'un llibre es troben per parlar-ne amb absoluta llibertat i sense necessitat de demostrar coneixements literaris previs per ser-hi admesos. El Club de lectura té les col·laboracions de Reudigital.cat, La Nova Ràdio, Centre de Lectura, Llibreria Gaudí, La Gata Borda i Institució de les Lletres Catalanes.

COMENTARIS (0)