Dimarts, 23 d'Octubre de 2018

El compositor reusenc Joan Magrané revisa 'el cant de la Sibil·la' que es representa a la Catedral de Barcelona

El drama sacre es va deixar de representar a la Seu barcelonina el 1575

25 de Desembre de 2017, per ACN
  • Un instant de l'assaig general abans de la representació d'aquesta passada nit de Nadal

    ACN

Per novè any consecutiu, el Cor de Cambra Francesc Valls ha portat a la Catedral de Barcelona 'el Cant de la Sibil·la' per representar-lo aquesta passada nit de Nadal, just abans de la missa del Gall. 'El Cant de la Sibil·la' és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l'any 1575. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l'antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la mà anuncia l'Apocalipsi.

Com és tradició, el Cor encarrega cada any a un autor de prestigi una revisió contemporània del cant, que enguany ha recaigut sobre el compositor reusenc Joan Magrané, president de Joventuts Musicals de Catalunya. Per a Magrané, compositor molt influït pel cant del Renaixement, revisar l'última resposta del cor del Cant de la Sibil·la li ha anat "com anell al dit" perquè ha tingut via lliure per "donar el seu toc personal" a la profecia de la Sibil·la.

L'ampli fons documental conservat a la Catedral de Barcelona ha permès, d'acord amb l'ideari de recuperació musical del Cor de Cambra Francesc Valls, recrear i oferir als ciutadans de Barcelona, després de més de 400 anys, el cant sibil·lí amb la mateixa melodia i en els mateixos espais en què es va desenvolupar al segle XVI.

El Cor de Cambra Francesc Valls, gràcies a les investigacions del Dr. J. Baucells, arxiver de la Seu barcelonina, ha recuperat aquest drama sacre en els mateixos espais i en una forma molt propera a com es representava al segle XVI. La Catedral conserva un dels fons documentals més importants d'Europa, el què ha permès utilitzar la tonada pròpia i única de la Sibil·la de la Catedral, diferent de la que és tradicional a Mallorca o a l'Alguer, i així recrear, molt acuradament, la cerimònia renaixentista barcelonina.

COMENTARIS (0)