Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El Memorimage de la capitalitat reivindicarà figures de la cultura catalana

La mostra, que tindrà lloc del 8 a l'11 de novembre, inclou films dedicats a Serrat, Guillem d'Efak i Caterina Albert

17 d'Octubre de 2017, per Marc Busquets
  • Jariod i Caelles han presentat el Memorimage 2017

    Cedida

La 12a edició del festival internacional de cinema de Reus, el Memorimage, aposta per recuperar algunes figures oblidades de la cultura catalana tot aprofitant la capitalitat que la ciutat ostenta enguany. Aquest ha estat el missatge transmès aquest dimarts pel director artístic de la cita, Daniel Jariod, durant la presentació d'un esdeveniment que se celebrarà entre els dies 8 i 11 de novembre i que, com a novetat, inclou el teatre Bravium com a segona sala de projeccions, amb el Bartrina. La dotació pressupostària del certamen passa dels 120.000 euros, pels 90.000 de 2016. L'entrada a tots els passis serà gratuïta

Clàssics al Bravium

La regidora de Cultura del consistori reusenc, Montserrat Caelles, ha apuntat que el Memorimage és "un festival referent i consolidat" i ha aplaudit "les pel·lícules de primer nivell" que el públic podrà veure. "Enguany s'ha buscat l'equilibri entre la memòria local i la història universal", ha subratllat abans de cedir la paraula a Jariod. El representant de l'organització, per part seva, ha estat l'encarregat d'introduir algunes de les "joies" que s'han inclòs a les diverses seccions de la mostra. D'aquesta manera, i com a tret de sortida, el film xilè 'El pacto de Adriana' (de Lisette Orozco) es presentarà al Bartrina el 8 de novembre a les 9 del vespre i obrirà la secció oficial. "Està narrat des de la perspectiva de la realitzadora i se centra en la seva tieta, de qui se sospita va ser policia secreta de Pinochet", ha avançat Jariod. 

La clausura del Memorimage donarà el protagonisme al centre de la imatge del Mas Iglésias (CIMIR) amb un recull de curts i material d'arxiu "inèdit". 'Les joies del CIMIR' rescatarà esdeveniments del 1931 a Barcelona, una peça de Segundo de Chomón i imatges de la primavera de Praga. A banda, Jariod ha posat en valor tres treballs dedicats a "figures rellevants i de vegades oblidades" de la cultura del país. 'Guillem d'Efak. L'ànima negra de l'illa' (de Manu Benavente i Alfons Garrido), 'Serrat, el noi del poble sec' (de Lluís Permanyer) i 'La Víctor' (de Francesc Escribano) són els documentals escollits per tal de vincular el festival reusenc amb l'esdeveniment de la capitalitat cultural catalana. La pel·lícula del cantant balear s'ha inclòs a la secció oficial, mentre que la centrada en l'intèrpret barceloní és una sessió especial. La peça dedicada a Caterina Albert (que va usar el pseudònim de Víctor Català per escriure la imprescindible 'Solitud') és un dels films de la secció Memorijove, que es dirigeix a estudiants d'instituts de la ciutat i el territori. 

Diverses novetats

Pel que fa a les novetats, el Memorimage 2017 comptarà amb dues sales de projeccions. Al ja habitual Bartrina se suma des d'enguany el Bravium, en què s'hi passaran pel·lícules "amb personalitat pròpia". És el cas de la "sensorial i poc convencional" 'The bomb' (de Kevin Ford, Smriti Keshari i Eric Schlosser), que recupera imatges d'arxiu per proposar una reflexió sobre la cursa armamentista. La intenció dels responsables del festival és també fer reviure clàssics com 'King Kong' (de Merian Cooper i Ernest B. Schoedsack) o 'Sopa de ganso' (de Leo McCarey) amb els Marx. Tallers per als més petits i una sessió amb la presència de professionals dels arxius d'alguns canals televisius d'arreu de l'Estat són altres dels reclams del Memorimage. A més, s'ha previst dur a terme una altra nova activitat, un tast de vins amb visionat de documentals inclòs que es farà el 3 de novembre al Museu de Reus de la Llibertat. 

Caelles ha apuntat que el pressupost del Memorimage 2017 és de 123.000 euros, mentre que el de l'edició anterior va ser "d'uns 90.000". La regidora de Cultura ha celebrat el suport de la Diputació de la demarcació i de la Generalitat, mentre que Jariod ha pronosticat que és possible que se superin els 3.000 espectadors d'ara fa un any. En aquesta línia, el director artístic del certamen ha posat en valor les sessions del cicle Memorijove, que enguany ha atret alumnes de Reus, Tarragona, la Selva del Camp, Torredembarra, Amposta i Alcanar. "Només ells ja seran 1.700. Ens fa contents que centres acadèmics del territori s'interessin per venir-nos a veure", ha conclòs. 

Podeu descarregar-vos la programació del Memorimage 2017 en aquest enllaç.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics