Dijous, 25 d'Abril de 2024

El Museu de Reus dedica una exposició a la ballarina Roseta Mauri

La mostra recrea el camerino de l’artista i una sala d’assaig de ball, que es podran visitar fins al 8 de maig

21 de Març de 2019, per Isabel Martínez
  • Imatge de la mostra

    Reusdigita.cat

“La biografia de la Roseta Mauri és fàcil: èxit, èxit i èxit” ha resumit Anna Figueras, aquest matí, la trajectòria de la ballarina més internacional de la ciutat a la qual el Museu de Reus Salvador Vilaseca li dedica una exposició, fins al 8 de maig, en el context de l’Any Roseta Mauri. En el transcurs de la presentació de l’activitat, una de les comissàries de la mostra, Figueras, ha comentat les principals fites d’una ballarina vinculada amb la ciutat que va marcar tota una època en l’escenari parisenc i hi va romandre lligada, posteriorment, com a mestra de perfeccionament de les noves generacions de dansarines.

Amb una escenografia que recrea una sala d’assaig de dansa amb miralls i barres incloses a la qual s’annexa un recòndit camerino de l’artista amb poemes i cartes dedicades, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha explicat que aquesta mostra “té un doble valor” perquè apropa la història del personatge i alhora permet contemplar-lo en l’execució d’un ball. I és que, tal com ja es va poder veure a la presentació del llibre ‘Roseta’, fa uns mesos, al teatre Fortuny, l’exposició inclou -a banda de nombroses fotos i reproduccions artístiques de Mauri- les úniques imatges en moviment que es conserven de l’artista. En elles, la que va ser la primera ballarina de l’Òpera de París durant 20 anys evoluciona, ja retirada dels escenaris, davant el cinematògraf amb l’execució del pas de la Mikagouva del ballet suite ‘La Rève’ (El somni). Aquesta pel·lícula de tan sols dos minuts va ser guardada i conservada per l’Arxiu Gaumont Pathé i formava part de les gravacions que s'havien fet a artistes com Sarah Bernard o Clèo de Merode en el marc de l’Exposició Universal de París de l’any 1900. A la secció que recrea el camerino de la ballarina, s’observen també diferents reproduccions de les obres pictòriques que Mauri va inspirar a artistes com Edgar Degas, Edouard Manet, León Bonnat o Zorn, entre d’altres.

Sota el títol 'El valor de l’esforç: Roseta Mauri (1850-1923), primera ballarina de l’Òpera de París', la mostra també ha previst implicar les diferents escoles de dansa de la ciutat que en el marc de l’exposició faran diverses actuacions a la sala. La primera d’aquestes actuacions de format obert serà el 13 d’abril, a càrrec de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura, a les set de la tarda. Una actuació que anirà seguida per la de l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis, el 4 de maig, a la mateixa hora, la de l’Escola de Dansa Núria Díez, prevista per al 11 de maig, i una activitat conjunta encara per determinar el 18 de maig aprofitant el Dia Internacional dels Museus i del Patrimoni.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics